Acesta a spus ca taxarea suplimentara a bancilor ar putea pune in dificultate unele banci care au mare nevoie de bani, ceea ce ar afecta economia, pentru care ar scadea astfel resursele de creditare.
OTP, institutie care a anuntat inca de anul trecut care are in vedere extinderea pe piata locala prin intermediul unei achizitii, ar avea de profitat insa de pe urma introducerii unui astfel de impozit, in conditiile pe piata ar putea aparea banci afectate de aceasta taxa, care ar putea lua decizia de a isi vinde afacerile din Romania, a spus, mai in gluma mai in serios, directorul general al OTP Bank, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc miercuri.
Diosi a declarat ca legislatia romana actuala nu ajuta in vreun fel bancile, si nu le incurajeaza sa crediteze. „Legislatia de acum nu ajuta bancile in procesul insolventei, ci doar companiile. Daca bancile nu isi pot recupera banii de la companii, atunci nu pot credita”, a declarat el.
Pe de alta parte, a declarat directorul general al OTP, exista si in prezent posibilitatea ca impozitele colectate de la banci sa creasca, in conditiile in care BNR ar schimba standardele contabile dupa care pretinde bancilor sa isi calculeze bilanturile.
In prezent, BNR impune bancilor sa utilizeze standardele de contabilitate locale (RAS), motivand ca astfel poate asigura mai multa stabilitate bancilor, a spus Diosi. In schimb, daca s-ar trece la standardele internationale (IFRS), atunci nivelul de provizionare al bancilor ar scadea, ceea ce ar permite si cresterea profitabilitatii bancilor, si implicit a impozitelor colectate de stat de la banci.
Un efect pe care il poate avea impozitarea suplimentara a bancilor este si acela ca multe banci ar putea decide sa isi „ascunda” profiturile. „O supraimpozitare ar incuraja ascunderea fondurilor si ar penaliza bancile care sunt transparente”, a spus Diosi.
Guvernul va analiza, saptamana viitoare, intr-o intalnire cu reprezentantii BNR, un plan de masuri de redresare economica, intre acestea urmand sa se regaseasca introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, a spus, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax.
„Am discutat, astazi (luni – n.r.), in coalitie despre oportunitatea unui set de masuri suplimentare pentru redresarea economiei. Am decis ca saptamana viitoare Guvernul sa aiba o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, in care sa discutam despre masurile pe care le gandim sa le propunem”, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.