„Totusi, exista in continuare riscuri. Increderea consumatorilor si mediului de afaceri este in continuare redusa, iar productia industriala recupereaza doar gradual scaderile inregistrate in perioada decembrie – februarie. Exporturile si-au revenit in martie, dar ritmul mai redus de crestere a economiei din Uniunea Europeana, cauzat de inasprirea conditiilor fiscale, reprezinta o amenintare pentru acest progres”, au spus reprezentantii Oxford Economics.
Analistii noteaza ca increderea consumatorilor este inca redusa si anticipeaza ca gospodariile vor fi precaute in privinta cheltuielilor in acest an avand in vedere amenintarea privind reduceri semnificative a locurilor de munca din sectorul public, relateaza Mediafax.
Deficitul de cont curent al Romaniei a scazut la 4,5% din PIB anul trecut, dar va avansa usor in 2010, la 6,7% din PIB, si in 2011, la 9,5% din PIB, potrivit Oxford Economics.
Analistii si-au mentinut estimarea privind diminuarea dobanzii de politica monetara pana la 5,5% la finele acestui an, in contextul in care anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 4,2%, incadrandu-se astfel in intervalul tintit de BNR, de 2,5% – 4,5%, si ca increderea investitorilor va fi sustinuta de intentia Guvernului de a implementa masurile cuprinse in programul cu FMI.
Oxford Economics noteaza ca problemele fiscale se intensifica, in contextul in care oficialii FMI au concluzionat la cea mai recenta misiune in Romania ca sunt necesare noi diminuari a cheltuielilor publice, avand in vedere evolutia dezamagitoare a economiei.
FMI a acceptat majorarea tintei de deficit bugetar de la 5,9% din PIB la 6,8% din PIB, dar cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor, respectiv taierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si scaderea masiva a subventiilor.
Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, pentru obtinerea unui pachet de finantare totala de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat sa adopte mai multe actiuni, prin care si reducerea treptata deficitul bugetar.