Aproape jumatate din piata bauturilor spirtoase din Romania este la negru, adica nu plateste niciun fel de taxe, declara Radu Morariu, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice „Garant”.
Pe segmentul bauturilor traditionale, cum ar fi palinca sau tuica, piata neagra este si mai mare, reprezentand aproape 95% din productia totala de 100-125 de milioane de litri.
„In Romania exista cateva zeci de mii de distilerii ilegale care produc anual cantitati uriase de palinca, tuica si rachiu, pe care le vand pe piata neagra, o piata care nu este controlata practic de nimeni si care aduce pagube importante producatorilor legali”, a spus Morariu, pentru DailyBusiness.
In conditiile in care bauturile traditionale, in genul rachiului si tuicii, reprezinta mai mult de jumatate din piata bauturilor spirtoase, incasarile producatorilor ilegali sunt de 2-3 ori mai mari decat costurile de productie, spun reprezentantii patronatului.
„Costul de productie al unui litru de tuica este de 6 – 7 lei, iar pe piata ajunge la 20 de lei si poate chiar mai mult. Daca la producatorii autorizati, costului initial de productie i se adauga un plus de 70-75% taxe, va dati seama cat de mari sunt incasarile si profiturile celor care nu sunt autorizati”, explica Romulus Dascalu, presedintele „Garant” si director general al Scandic Distileries.
Producatorii cer interventia statului
Producatorii din piata bauturilor spirtoase cer autoritatilor sa ia masuri concrete. Ei solicita declansarea unor controale in special in mediul rural, acolo unde exista foarte multe distilarii ilegale.
„Stim ca exista adevarate fabrici de alcool ilegal, dovada cantitatea foarte mare de alcool ilegal din piata. Trebuie doar ca autoritatile sa le caute si sa ii sanctioneze dupa legile care exista, dar nu sunt puse in aplicare”, a declarat Radu Morariu, vicepresedintele patronatului din domeniu.
Patronatul din Industria Alcoolului, Bauturilor Alcoolice si Nealcoolice estimeaza ca, la nivelul intregii tari, exista peste 35.000 de cazane destinate productiei de spirtoase naturale.
„Incepand de anul trecut, toti producatorii, indiferent de nivelul productiei, trebuie sa isi inregistreze instalatiile de productie si sa plateasca taxe. Insa numarul celor inregistrati este foarte mic in comparatie cu dimensiunea productiei”, spune Radu Morariu.
Producatorii legali spun ca, urmare a acestei situatii, distributia si vanzarile din mediul rural au de suferit puternic, in timp ce piata la negru inregistreaza rate de profit din ce in ce mai mari.
„Cea mai mare parte din acest volum de alcool ilegal merge spre consumul din mediul rural, acolo unde Garda Financiara nu si-a facut prea des simtita prezenta”, spune Romulus Dascalu, directorul general al Scandic Distileries.
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, toti proprietarii de alambicuri sunt obligati sa se inregistreze la Fisc. Totodata, trebuie sa estimeze productia de tuica pe care o vor obtine, si daca aceasta depaseste, anual, cantitatea de 50 de litri, proprietarul cazanului este obligat sa plateasca acciza, calculata prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, care este de 750 de euro/hectolitru.
„Foarte putini producatori de bauturi alcoolice naturale, respectiv 5 – 10%, sunt inregistrati oficial, in timp ce producatorii industriali de bauturi alcoolice sunt monitorizati in proportie de 100%. In acest fel, aproape jumatate din productia bauturilor spirtoase de pe piata ajunge sa fie produsa si comercializata la negru”, a precizat reprezentantul „Garant”.
Pe de alta parte, alti producatori au gasit o solutie si mai buna, cu un aparent caracter legal. Pentru a scapa de plata accizei si a taxelor ce trebuie platite pentru bauturile alcoolice, unii antreprenori s-au orientat spre maximizarea efectelor unei prevederi a Codului Fiscal referitoare la accizarea produselor interimare.
Produsele interimare sunt bauturile gen florio sau bitter, in compozitia carora intra distilat de vin, alcool si arome. In prezent, acciza pentru aceste produse este de numai 51,08 euro/hl, comparativ cu 750 euro/hl, cat este in cazul celorlate bauturi spirtoase.
De la vinul „botezat” la tuica „indoita”
Producatorii din domeniul bauturilor spirtoase spun ca produsele vandute la negru pe piata romaneasca sunt, in cele mai multe cazuri, neconforme calitativ.
„Vorbim de tuica si rachiuri botezate, falsificate, care pot reprezenta un pericol real pentru sanatatea celor care le consuma”, spune Morariu.
Patronatele au adunat peste 400 de mostre de palinca, vandute de producatorii locali in aproape toata tara, iar in urma analizelor s-a descoperit ca doar 40 de tipuri de rachiuri erau conforme normelor impuse de legislatia comunitara.
O situatie asemanatoare o reclama si producatorii de vinuri care spun ca vinul vandut la coltul strazii, de asa-zisii tarani, nu este nici pe departe natural si poate determina grave probleme de sanatate.
„Vinurile botezate se vand mai ales in zona Vrancei si in Dobrogea, la marginea drumului. Sfatul nostru este sa nu fie cumparate astfel de vinuri pentru ca multe dintre aceste sortimente sunt neconforme calitativ si chiar nocive, avand o cantitate extrem de ridicata de chimicale, in special conservanti”, a declarat, pentru DailyBusiness, Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului Vinului.
Gheorghe spune ca nu are o statistica legata de nivelul productiei la negru din domeniul vinului, dar ca aceasta nu este nici pe departe la fel de mare ca in domeniul bauturilor spirtoase.
„Consumul de vin la negru este destul de redus, in comparatie cu rachiul sau palinca. Consumatorii de vin il cumpara in special din magazine, iar numarul celor care produc vin pentru comercializare este destul de mic fata de dimensiunile pietei si asta in principal datorita faptului ca profiturile nu sunt la acelasi nivel ca cele inregistrate in domeniul spirtoaselor”, a declarat Ovidiu Gheorghe.