In iulie, reprezentantii PAID estimau ca in primele sase luni se vor incheia 1 mil. de polite de asigurare obligatorie a locuintei.
Ritmul mediu de emitere a politelor este de 1.200 de asigurari/zi.
„Ritmul de emitere a crescut de la 100-200 polite/zi la 1.500-1.900 de polite zilnic”, a spus Marius Bulugea.
Acesta a adaugat ca pentru a atinge obiectivul fixat de PAID, ar trebui sa se ajunga la 4.000 de polite emise zilnic.
Oficialii PAID se asteapta ca in primul an de la intrarea in vigoare a legii asigurarilor obligatorii de locuinte un procent de 50-60% din numarul total de locuinte sa fie asigurate.
Din totalul politelor emise in primele trei luni de la data emiterii primei polite de asigurare obligatorie a locuintei (15 iulie-n.r.), 89% sunt polite de tip A si 11% de tip B.
Totodata, 75% din total polite au fost subscrise pentru locuintele din mediul urban si restul de 25% pentru cele din mediul rural.
Pe regiuni, cele mai multe polite de asigurare au fost emise in Bucuresti (22%), urmata de Transilvania (19%), Muntenia (17%), Moldova (14%), Banat (7%), Oltenia (6%), Crisana, Bucovina, Dobrogea (cate 4%) si Maramures (3%).
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare pana pe 15 ianuarie 2011, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.
Dupa expirarea termenului de sase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.
Romanii pot incheia asigurarea obligatorie a locuintei la unul dintre cei 13 asiguratori membrii ai Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID): Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.
Marius Bulugea a facut aceste afirmatii in cadrul evenimentului ICAR Forum (The International Catastrophic Risks Forum), organizat in parteneriat de MAI – Ministerul Administratiei si Internelor, CSA – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti si Media Xprimm