„Pana in prezent au dost deschise 16 dosare de daune cu o valoare de 110.000 lei (aproximativ 26.000 euro) din care au fost finalizate 7, restul fiind in curs de finalizare. Despagubirile achitate au fost de peste 22.100 lei (5.200 euro)”, a declarat Bulugea.
Din total, 10 dosare au fost deschise ca urmare a producerii riscului de inundatie, iar restul de 6 pentru alunecari de teren.
Totodata, 13 dosare sunt pentru locuinte de tip A si 3 pentru locuinte de tip B.
Ca si judete, in principal, dosarele au fost deschise pentru locuinte din Harghita (6 – pentru inundatii), Neamt (3 – inundatii), Prahova, Alba si alte cateva judete in care au fost fenomene de intindere foarte mica.
„Evenimentele s-au efectuat dupa luna noiembrie. Nu au fost daune totale, numai partiale”, a precizat Marius Bulugea, adaugand ca toate dosarele au fost in mediul rural.
El a subliniat ca riscul care afecteaza frecvent Romania este insa cel de inundatii.
In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate). Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate.
„Pentru atenuarea situatiei in care s-au aflat locuitorii zonelor afectate, Guvernul a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta, care au constat in produse alimentare, bunuri de stricta necesitate, materiale de constructie pentru repararea caselor etc. Valoarea totala a acestor ajutoare a fost, in cei cinci ani, de peste 233 milioane de euro”, a spus Bulugea.
In perioada 15 iulie 2010 – 4 martie 2010, doar 5,5% dintre proprietari au incheiat o asigurare obligatorie de locuinta. Astfel, au fost emise 461.627 de polite.
Pentru primul an de funtionare, Marius Bulugea se asteapta ca sa fie incheiate in total 800.000 – 900.000 de asigurari obligatorii, intr-o situatie fericita. Astfel, pana pe 15 iulie 2011 ar putea fi asigurate circa 10% din proprietati.
Pool-ul are un program de reasigurare de 200 mil. euro
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a cumparat, de pe piata internationala, un program de reasigurare de 200 milioane de euro, iar retinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 de euro, a declarat Marius Bulugea.
Programul de reasigurare era de 100 milioane euro in iulie 2010, cand au fost emise primele polite, fiind suplimentat la inceputul acestui an cu inca 100 milioane de euro, dupa o renegociere cu reasiguratorii in functie de volumul subscrierilor.
„Capacitatea programului de reasigurare a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare, calculate pe realitatile din Romania. Pentru primul an, retinerea PAID s-a dorit a fi una foarte mica, pentru a se evita consumarea capitalului propriu pentru plata daunelor. Astfel, aceasta retinere este de 250.000 de euro pentru un eveniment, un prag neobisnuit de redus pentru un pool de asigurare impotriva dezastrelor naturale, insa extrem de benefic pentru PAID”, a precizat directorul general al PAID.
„Un alt aspect important al acestui program de reasigurare este faptul ca in cazul unui eveniment, cand este depasita retinerea PAID, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare, astfel ca PAID sa nu fie nevoit sa avanseze fonduri din resurse proprii”, a adaugat acesta.
Pentru reasiguratorii PAID s-a impus un nivel de rating de minimum A-, furnizat de catre agentiile Standard&Poor’s si AM Best, pentru a se asigura diversitatea si bonitatea acestora.
Liderii programului de reasigurare pentru anul 2010/2011 sunt Sirius Re si Kiln, iar printre reasiguratori se numara Swiss Re, Partner Re, Sindicatele Lloyd’s.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sunt: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali Asigurari, Grawe Romania, Groupama Asigurari, Uniqa Asigurari si Platinum Asigurari.
Asigurarea obligatorie costa 20 euro in cazul locuintelor tip A si 10 euro in cazul locuintelor tip B. Polita acopera trei riscuri: inundatii, cutremur si alumecari de teren.
Locuinta de tip A reprezinta constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Locuinta de tip B este constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.