In perioada ianuarie – februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite pe zi, de la un varf de peste 10.000 de polite pe zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.
[img=1359][/img]
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis, in intervalul 15 iulie 2010 – 31 martie 2011, peste 481.000 de polite de asigurare obligatorie.
„Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului.
Din totalul politelor emise in perioada mentionata, 400.661 sunt polite de tip A si 81.087 de tip B.
Totodata, din totalul asigurarilor, 369.284 au fost incheiate in mediul urban, iar 112.464 in mediul rural.
[img=1360][/img]
Pe localitati, cele mai multe polite de asigurare au fost emise in Capitala (113.337 asigurari), urmata de Constanta (33.830) si Timis (21.179), in timp ce la polul opus s-au situat Salaj (1.997), Bistrita (2.659) si Gorj (2.985), conform PAID.
Romania este expusa la o serie de dezastre naturale, in special la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ce pot cauza pierderi economice si umane in intreaga tara. Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari in Europa, iar inundatiile au provocat pierderi semnificative
In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate). Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. Guvernul a aprobat, in cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta in valoare totala de peste 233 milioane de euro.
„Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finantarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales in contextul existentei unor constrangeri bugetare. In plus, potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a precizat Marius Bulugea.
Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-400 de lei.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni si acopera trei riscuri: cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Companiile membre PAID sunt: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.
Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
Locuinta de tip A reprezinta constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Locuinta de tip B este constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.