- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pambuccian: Scutirea de la plata impozitului a programatorilor IT a generat crestere economica

28 May, 16:12 • Redactia DailyBusiness
Scutirea de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din IT in 2001 a fost una dintre masurile care a generat crestere economica, ponderea in PIB a acestui sector ajungand de la 3% la 10%, potrivit lui Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor.
Pambuccian: Scutirea de la plata impozitului a programatorilor IT a generat crestere economica

„In anul 2000 toata zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungand in prezent la 10% din PIB, in timp ce agricultura, unde lucreaza o treime din populatia tarii, a adus in cel mai bun an agricol 13% din PIB, in conditiile in care primesc si subventii. In tot sectorul IT lucreaza in prezent 90.000 de oameni”, a declarat vineri Varujan Pambuccian, citat de Mediafax.

El a adaugat ca masura luata in 2001 privind scutirea de impozit a generat crestere economica si este „frana” caderii economiei.
Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, a aratat ca din anul aplicarii scutirii de la impozit, numarul programatorilor IT care au plecat in strainatate a scazut. In Romania se licentiaza anual 3.000 de programatori, din care 4% pleaca in strainatate.

„In prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul incaseaza 450 de milioane de euro anual, bani care reprezinta salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuala a 235.000 de oameni”, a spus Pambuccian.

El a explicat ca eliminarea scutirii ar duce la reducerea locurilor de munca si implicit vor scadea si veniturile la bugetul de stat.

„Daca impozitarea veniturilor programatorilor se va face, fiecare programator va aduce anual la bugetul de stat 30.120 de euro, fata de 28.200 de euro daca nu se va aplica, dar in primul se vor pierde 1.600 de locuri de munca in IT, ceea ce inseamna o pierdere de 17,5 milioane de euro pe an, echivalentul a 3.200 de locuri de munca bugetare sau pensia a 9.100 de pensionari, in al doilea an de 65,7 milioane euro si in al treilea an 113,9 milioane euro”, a precizat Pambuccian.

El a afirmat ca in momentul de fata nu exista alta solutie anti-criza.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat joi ca scutirea de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT va fi mentinuta, precizand ca eliminarea acestei facilitati nu este inclusa in scrisoarea de intentie catre FMI sau in memorandumul cu UE.

„Va aducem la cunostinta ca in proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare, in scrisoarea de intentie care urmeaza a fi transmisa de catre autoritatile romane catre Fondul Monetar International, cat si in memorandumul de intelegere cu Uniunea Europeana nu exista nici un angajament privind eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal continea o prevedere potrivit careia veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator vor fi impozitate.

Urmărește Daily Business pe Google News