Narcis Noaghea, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane, spune ca stirile privind Goldman Sachs (banca acuzata saptamana trecuta ca si-a inselat clientii, determinandu-i sa cumpere instrumente financiare a caror valoare stia ca va scadea – n.r.), situatia din Grecia, dar si eruptia vulcanului indonezian, au determinat investitorii sa isi retraga plasamentele pe care le aveau in monedele din tarile emergente si sa parieze pe euro sau alte monede care li se par mai stabile.
El spune ca rulajele din piata au fost mai mari in ultimele zile decat in perioada anterioara si sustine ca „speculatorii sunt destul de activi in piata”.
Dealerii altor mari banci locale sustin ca leul mai are loc de depreciere pana la 4,18 lei/euro, dupa care cursul ar putea suferi o corectie, ajungand la 4,15 lei/euro sau chiar sub acest nivel.
Daca se ia in calcul evolutia de pana acum a pietei monetare, leul ar putea ajunge la un nivel de circa 4,17 – 4,18 lei/euro in cateva zile, cel mult o saptamana, au spus pentru DailyBusiness.ro dealerii, care nu au dorit sa isi decline identitatea.
„Chiar si la nivelul la care se tranzactioneaza acum cursul, cel de 4,16 lei/euro, vedem situatia echilibrandu-se usor, adica ordinele de cumparare lei au devenit relativ egale cu cele de vanzare”, a declarat unul dintre acestia.
Insa, atrag atentia specialistii, piata este sensibila si orice stire noua poate influenta cursul intr-un sens sau in altul.
Ce parere are BNR de evolutia leului? Dealerii chestionati de DailyBusiness.ro cred ca banca centrala nu vede in scaderea monedei un pericol pentru economie.
„Cred ca BNR ar interveni doar la o depreciere foarte puternica a leului, ceea ce nu a fost cazul pana acum. O crestere a cursului cu 1,68 bani (cum a fost cea de luni, cand cotatia a ajuns la 4,1597 lei/euro) este prea mica pentru a speria banca centrala. Daca ar fi fost vorba de 4 – 5 bani, intr-o singura sedinta, poate ca am fi vazut-o intrand in piata”, a comentat unul dintre ei.
De altfel, in cateva interventii recente, atat Lucian Croitoru, consiler in cadrul bancii centrale, cat si viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declarau ca actualul curs este unul sustenabil pentru economie, ceea ce, in opinia dealerilor, poate fi intrepretat ca BNR nu are de gand sa sara prea curand in apararea leului. O cotatie de 4,2 lei/euro sau chiar usor peste acest nivel, nu pare a fi deloc suparatoare pentru institutie, cred specialistii.
Leul a urmat un trend liniar de depreciere in raport cu euro in ultimele trei saptamani, cursul urcand de la 4,0653 lei/euro (cotatie ce nu mai fusese atinsa la acea data de peste 14 luni) pana la 4,1597 lei/euro, luni, ceea ce descrie o depreciere de peste 2% a monedei nationale.