„Pretul unui echipament cu doua panouri solare si boiler de 300 litri este de circa 3.420 euro, fara TVA. Un sistem cu 5 panouri, folosit si pentru incalzirea locuintei, costa circa 7.800 euro, pret fara TVA”, a declarat pentru DailyBusiness Cristi Barbu, reprezentant al companiei Fresh Air.
Acesta a estimat ca investitia in sistemele de panouri solare se recupereaza in 7-8 ani, daca sistemul este bine dimensionat, adica numarul panourilor instalate corespunde consumului.
Totodata, energia solara este apreciata de majoritatea romanilor ca fiind una de viitor, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Operations Reasearch.
Cu toate acestea, vanzarile de astfel de sisteme sunt inca mici fata de potential, din cauza preturilor percepute ca fiind ridicate, dar si a lipsei de promovare, considera Cristi Barbu.
Reprezentantul Fresh Air sustine ca firmele de instalatii partenere ar putea fi cel mai bun promotor al acestor produse, pentru ca vanzarile sa creasca.
Potrivit lui Barbu, principalii cumparatori de panouri solare sunt persoanele fizice si unii dezvoltatori de proiecte rezidentiale, care solicita insa astfel de produse numai la cererea clientilor.
„In 2003 am montat primul panou solar in Romania, pentru apa calda. Pana in prezent, compania a montat 50 de seturi de panouri solare numai pentru apa calda, 20 de seturi si cu racord la incalzire si 10 lucrari speciale”, a mai spus Barbu.
Acesta a precizat ca Fresh Air este unic distribuitor in Romania pentru sisteme de panouri solare produse de compania germana Wolf.
Un jucator important pe piata de profil este compania Viessman, cu o vechime de circa 10 ani in domeniu.
„Am venit in Romania in 1998. Anul trecut am realizat o cifra de afaceri de 40 milioane euro, in crestere fata de rezultatul din 2006, de 29 milioane euro”, a declarat Valentin Nan, referent marketing Viessman Romania.
„Sistemele solare reprezinta pana la 5% din totalul vanzarilor companiei. Lucram cu firme autorizate de instalatii. Principalii clienti pe segmentul panourilor solare sunt hotelierii, in special cei de pe litoral, persoanele care isi fac case noi si in cazuri rare, institutii si companii”, a explicat oficialul Wiessman Romania.
Potrivit acestuia, sistemele de panouri solare sunt utilizate in principal pentru incalzirea apei. Se pot folosi si ca aport la sustinerea incalzirii locuintei mai ales in zonele sudice. Acestea nu au o eficienta la fel de mare iarna, cand scad puterea radiatiei solare si temperatura aerului, a explicat Nan dezavantajele utilizarii panourilor solare utilizate pentru incalzirea locuintei.
O alta companie din domeniu, Promoterm, este unic distribuitor de sisteme solare in Romania pentru compania franceza De Dietrich. Compania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 18 milioane euro si are planuri mari pentru acest an, chiar de dublare a business-ului, potrivit estimarilor proprii.