Dacia isi opreste activitatea pentru cateva zile, Arcelor Mittal isi reduce productia la jumatate, dezvoltatorul imobiliar Immoeast stopeaza proiecte de 2 miliarde de euro. Sunt doar cateva exemple relevante privind impactul pe care criza economica mondiala il anunta in Romania. Este doar inceputul, spun specialistii, estimand ca, in urmatorii doi ani, vor urma mii de disponibilizari.
„Toate industriile vor fi afectate, in special producatorii de bunuri si servicii cu valoare adaugata mare, de genul auto, imobiliar si financiar-bancar”, a declarat Csaba Gergely, senior manager HR la Pricewaterhouse Coopers.
Ce se intampla in aceste zile in judetul Cluj, unde mai multe fabrici de pantofi, hartie, mobila si sticla au fost nevoite sa isi inchida portile, trimitandu-si oamenii in somaj pe fondul reducerii vanzarilor la export, sunt doar primele semnale, spun specialistii.
„Criza inseamna blocaj economic. Afacerile stagneaza, raportul dintre costuri si vanzari poate deveni negativ, iar in astfel de situatii, reducerea costurilor devine prioritara. Asta inseamna salarii, deci disponibilizari”, explica Cristian Ionescu, directorul companiei de consultanta Coface Romania.
[quote=Cristian Ionescu, Coface]Va trebui sa ne obisnuim cu soferi de taxi africani, cu muncitori pe santier din India si Bangladesh[/quote]
Daca la Cluj oficialii locali se asteapta ca problemele economice sa aduca peste 4.000 de disponibilizari, la nivelul intregii tari, situatia este chiar mai problematica.
„Sunt multe zone in tara, cum este Galatiul, unde inchiderea unor fabrici va aduce practic la prabusirea economiei locale. Nu putem anticipa dimensiunea valului de disponibilizari ce va afecta in acest sfarsit de an, dar mai ales anul viitor economia romaneasca, dar cred ca e vorba de zeci de mii de oameni”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Avem nevoie de salariati, dar facem disponibilizari
Uniunea Europeana este principalul partener de afaceri al Romaniei. Daca tarile UE, precum Spania, Franta, Germania sau Italia intra in recesiune, Romania va fi direct afectata, explica specialistii.
„Romania a dezvoltat, in ultimii ani, o puternica industrie a componentelor auto. Avem 15 fabricanti de componente auto in Romania, de la Continental, la Michelin, Timken, Compa si Pirelli. In total, in acest domeniu lucreaza aproape 50.000 de salariati. In conditiile in care piata auto este in scadere, marii producatori auto, de la Renault, la VW, Ford si GM isi inchid fabricile, toti furnizorii sunt afectati, inclusiv cei din Romania. Iar disponibilizarile sunt inevitabile, pentru ca nimeni nu isi permite sa produca pe stoc”, a declarat analistul Cristian Ionescu.
Paradoxal este faptul ca potentialul pietei romanesti este unul urias, Agentia Romana pentru Investitii Straine anuntand ca are in atentie 40 de proiecte investitionale de peste 2 miliarde de euro. Si atunci, daca avem nevoie de oameni, de ce disponibilizam?
„Cand volumul de vanzare scade, trebuie sa tii in balanta cheltuielile. O anumita precautie in cheltuieli este necesara”, a declarat Csaba Gergely, senior manager HR la Pricewaterhouse Coopers.
Cu alte cuvinte, criza determina companiile sa fie mai prudente, sa isi eficientizeze la maxim costurile in conditiile in care accesul la finantare devine mai dificil, mai scump, spun specialistii. Reducerea cheltuielilor devine prioritara si nimeni nu isi mai permite sa aiba stocuri. Din punct de vedere al resurselor umane, asta inseamna disponilibilizarea – chiar si temporara – a salariatilor.
Autoritatile romane estimau recent deficitul de forta de munca din economia romaneasca la 500.000 de salariati. Cele mai mari probleme erau tocmai in domeniile care sunt acum cel mai puternic lovite de criza – industria constructiilor si cea auto.
„E un paradox, intr-adevar. Pe de o parte, sunt firme care disponibilizeaza personal, in special in constructii si cele care fac export, iar pe de alta parte, vin tot mai multi investitori in Romania care au nevoie de muncitori, dar nu au cu cine sa lucreze. Avem o mare problema legata de alocarea eficienta a resurselor umane in economia romaneasca”, spune secretarul general AOAR.
Criza de personal este atat de puternica incat Guvernul a trebui sa cedeze presiunilor investitorilor si a acordat, miercuri, alte 5.000 de permise de munca pentru cetateni extracomunitari, totalul acordat in acest an ajungand astfel la 15.000.
„Astfel de paradoxuri pot fi rezolvate printr-o reorientare eficienta a fortei de munca catre domeniile in care exista inca cerere”, spune Cristian Ionescu, managerul de la Coface. El estimeaza ca, in scurt termen, vom asista la o reasezare a fortei de munca, accelerata de efectele crizei financiare.
„Vom avea mai multi muncitori straini in constructii, in servicii, in salubritate. Va trebui sa ne obisnuim cu soferi de taxi africani, cu muncitori pe santier din India si Bangladesh. Va trebui sa ne orientam spre servicii cerute de piata, nu vom mai privi joburile din sistemul bancar ca fiind cele mai sigure etc. Orientarea profesionala va deveni mult mai importanta, adaptabilitatea fiind o caracteristica tot mai importanta„, a declarat Ionescu.
Oamenii de afaceri vor un fond special de criza
Criza nu este o joaca, spun oamenii de afaceri, iar cei care o ignora, mizand pe faptul ca economia romaneasca este prea putin dezvoltata ca sa fie afectata, se inseala amarnic. Scaderea productiei este o realitate, reducerea si scumpirea finantarii este de notorietate, iar blocajul financiar a devenit si mai puternic. In acest context, finele anului, dar mai ales anul 2009 vor aduce un numar spectaculos de falimente, cel mai mai mare din ultimii ani, a declarat Cristian Ionescu de la Coface.
Oamenii de afaceri cauta, in prezent, o solutie pentru a evita prabusirea economica, iar varianta cea mai plauzibila, gasita de ei, ar fi realizarea unui fond special de criza.
„Vom propune guvernului sa reglementeze functionarea unui fond special de criza, la care sa contribuie agentii economici si din care, la nevoie, acestia sa beneficieze de finantare. O astfel de solutie a fost dezvoltata in Italia si credem ca si-ar gasi eficienta si la noi. Astfel am putea sa trimitem oamenii in somaj, am putea evita falimente datorate blocajului financiar etc. Lucram in prezent la acest proiect, pe care speram sa il prezentam autoritatilor cat mai repede posibil”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
„Un astfel de fond il avem in prezent in sectorul constructiilor, Casa Constructorului. Acest fond ii ajuta pe cei care nu pot lucra pe timpul iernii sa isi primeasca un salariu decent, pentru nu intra in somaj”, a mai spus omul de afaceri.