Dobanzile overnight, care arata castigul pentru plasamente de o zi, au scazut vineri la 3,37% pe an (Robid) si 3,87% pe an (Robor), aproape jumatate fata de nivelul din urma cu o saptamana si mult sub rata dobanzii cheie, de 7,5% pe an.
Motivul pentru care leul se apreciaza desi dobanzile overnight sunt foarte reduse este acela ca moneda este extrem de interesanta pentru investitori, datorita randamentelor pe care le ofera in prezent titlurile de stat. Dobanzile pe o zi sunt insa mici, deoarece BNR nu mai sterilizeaza lichiditatea din piata, de teama aprecierii prea puternice a leului.
„Strainii vand euro si cumpara leu pentru a investi in titluri de stat, care au acum dobanzi peste 9%”, a spus un dealer pentru DailyBusiness.ro.
In plus, nevoia de bani a bancilor, pentru a isi sustine majorarile de capital de care au nevoie pentru a acoperi creditele neperformante din bilanturi, suplimenteaza cererea de lei din piata, a mai spus el.
Apoi, explica el, banca centrala nu a mai vandut euro ca sa cumpere leu, iar finantele au platit o parte din datorii, ca sa scape de arierate, asa incat lichiditatea de pe piata monetara este mare, iar dobanzile scazute.
„BNR lasa randamentele din piata sa se abata de la nivelul dobanzii cheie, ceea ce anuleaza orice sansa ca dobanzile interbancare sa se coreleze ratei BNR”, a completat dealerul.
Interesul din prezent al BNR pare a fi tocmai acela de a nu lasa leul sa se aprecieze prea mult, din cauza faptului ca ar putea urma o revenire prea brusca a euro.
„Pur si simplu, leul este corelat acum cu monedele din regiune, iar cursul evolueaza liber”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane, care admite totodata ca decuplarea dintre curs si dobanzile overnight este o situatie paradoxala.
Leul s-a apreciat cu mai mult de 2% fata de euro, de la inceputul anului si pana in prezent. Pe 4 ianuarie, cursul era de 4,2265 lei/euro, iar cel stabilit azi de BNR a fost de 4,1167.