Totodata, „cresterea salariilor peste nivelul productivitatii va avea efecte negative asupra inflatiei”, a declarat pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Dumitru a subliniat incapacitatea economiei romanesti de a sustine o astfel de crestere si a adaugat ca aceasta va influenta si nivelul salariilor medii, numarul celor care castiga salariul minim fiind destul de mare, de 600.000 de persoane.
Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca salariul minim pe economie este practicat doar de catre acei patroni care vor sa evite plata unor impozite mai mari si ca exista doar pe hartie.
Analistul economic este de parere ca sindicatele vizeaza prin cererile lor companiile multinationale, care nu participa insa la negocieri si pentru care majorarea salariilor nu ar fi o problema, in conditiile in care in Romania au o rata anuala de profit de 20%.
Serbanescu a accentuat efectele negative ale cresterii salariului minim pe economie asupra mediului de afaceri roman. „Patronii romani s-ar angaja la niste eforturi pe care nu le pot duce (n.r.- prin cresterea salariului minim) si vor exista disponibilizari”, a punctat analistul economic. Acestia, spun analistii, vor fi tentati sa caute slujbe in strainatate.
Sindicatele au decis vineri declansarea conflictului colectiv de munca la nivel national, in premiera in acest an, din cauza blocarii negocierilor cu patronatele pe marginea salariului minim pe economie pentru anul 2008. In cursul zilei de vineri, patronatele au reluat discutiile cu sindicatele pe tema salariului minim.
La inceputul negocierilor, in urma cu aproape doua luni, sindicatele au propus un salariu minim de 700 de lei, ceea ar fi reprezentat 60% din salariul mediu si ar fi fost aproape de valoarea cosului minim de consum, potrivit acestora. Pe toata durata negocierilor, patronatele au oferit intre 460 de lei si 480 de lei.
Reprezentantii sindicatelor au sustinut ca pot ajunge la un compromis cu patronatele, pentru o valoare a salariului sub 650 de lei, dar mai jos de 540 de lei nu vor accepta sa scada.
Milut: Cererile sindicatelor sunt exagerate si nejustificate
Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) a declarat joi ca solicitarile sindicatelor sunt „exagerate” si „nejustificate” si daca Guvernul va sustine cresterea solicitata de sindicate, Romania va pierde echilibrul macroeconomic.
Milut a aratat ca in majoritatea tarilor europene, salariul minim este stabilit de guvern pe baza cosului de consum si a resurselor.
Presedintele UNPR sustine plata salariului la ora si nu la luna, cum se practica in prezent. Acesta propune un nivel de 2,82 lei/ora, care la 170 de ore pe luna, ar insemna un salariu minim de 480 lei.
Sindicatele sunt nemultumite insa de propunerea patronatelor ca plata sa se faca pe ora. „Plata cu ora si incheierea de contracte de munca pe perioada determinata este o solutie accidentala in Europa si reprezinta doar 10% din totalul contractelor. Prin plata cu ora nu se mai tine evidenta orelor de munca si astfel pot aparea multe ore suplimentare”, a spus Bogdan Hossu, liderul sindical al Cartel Alfa, citat de NewsIn.
Referitor la eliminarea grilei de ierarhizare, folosita in acest an in functie de studii si calificari, Hossu a spus ca se vor incuraja din nou fraudele fiscale, pentru ca, intr-o institutie, „toti salariatii, de la femeie de serviciu la director vor fi incadrati cu salariul minim, restul de bani fiind platiti la negru”.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat, in urma unei intalniri cu sindicatele si patronatele, ca statul roman nu ar putea sustine o valoare prea ridicata a salariului minim, dar ca are in vedere separarea calculului indemnizatiilor de acest indicator.
Potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, sindicatele si patronatele trebuie sa semneze un act aditional, prin care stabilesc, in fiecare an, valoarea salariului minim pe economie. In 2007, salariul negociat este de 440 de lei, reprectiv 880 de lei, pentru persoanele cu studii superioare.