- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Parintii, mai precauti in criza: Investitiile pentru copiii sunt in crestere

02 Jun, 00:05 • adrian.mihaltianu
Criza economica din ultimii ani i-a facut pe romani sa se gandeasca mai mult la viitorul copiilor lor si au incheiat mai multe asigurari pentru acestia gandindu-se sa le ofere "un start reusit in viata". In acest context, asigurarile de viata dedicate copiilor sunt printre putinele polite care au crescut, piata fiind in scadere, considera reprezentantii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.ro.
Parintii, mai precauti in criza: Investitiile pentru copiii sunt in crestere

„In ultimii doi ani, preocuparea parintilor pentru asigurarea unui viitor financiar stabil a crescut permanent. Se pare ca recesiunea economica a avut si ea un rol important in cresterea gradului de constientizarea a necesitatii realizarii unor economii cu destinatie precisa”, a spus Florina Vizinteanu, presedinte directorat BCR Asigurari de Viata.

Ea a adaugat ca [i]produsele de economisire pentru copii sunt printre cele mai solicitate produse de asigurari de viata, in ultimii ani intregistrand cresteri constante[/i]. „Interesul deosebit pentru aceste produse este reflectat si de o rata de persistenta ridicata. Acest lucru se datoreaza in principal faptului viitorul financiar al copilului este un element important pe care parintii il au in vedere”.

„In contextul in care nevoia de protectie si stabilitate financiara devine o prioritate pentru parinti in planificarea viitorului pentru copiii lor, ne putem astepta si in 2011 la o pondere semnificativa a acestor produse in alegerea clientilor nostri”, a declarat Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico Asigurari Romania.

La randul sau, Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, a precizat ca [b]planurile financiare pentru copii[/b] sunt produse care raman in atentia clientilor indiferent de circumstantele economice, fiind si in aceasta perioada [b]printre cele mai solicitate[/b].

„La ING, politele pentru copii reprezinta circa un sfert din portofoliul total de contracte in vigoare si 30% din totalul contractelor noi din primul trimestru 2011. Ma astept ca, si in a doua jumatate a anului, aceasta categorie de produse sa aiba o evolutie buna si, per ansamblu, sa isi mentina constanta cota actuala atat in portofoliul ING, cat si la nivelul intregii piete”, a adaugat Coman.
 
De asemenea, Mihai Popescu, CEO-ul Aviva Romania a spus ca [b]perioadele economice dificile conduc la o constientizare superioara a nevoii de asigurare[/b]. „Iar asigurarile de viata pentru copii, alaturi si de alte produse, au intrat in vizorul multor parinti dornici sa le asigure copiilor un start reusit in viata”.

El a mai mentionat ca in ultimii ani, segmentul asigurarilor pentru copii s-a redimensionat continuu, fapt ce releva importanta din ce in ce mai mare pe care parintii o acorda acestui tip de produs de asigurare. Aviva Asigurari de Viata a inregistrat o crestere a ponderii asigurarilor de viata pentru copii in total portofoliu, evolutie marcata si de catre piata in ansamblu.

Totodata, Florina Vizinteanu a declarat ca modul in care functioneaza rentele pentru copii, le ofera parintilor niste avantaje extraordinare: primul ar fi acela al confortului financiar pe care il pot asigura copilului la debutul copilului in viata adulta, al doilea avantaj este cel al protectiei.

„Motivatia emotionala, adica responsabilitatea parintelui de a-i asigura copilului sanse mai bune de reusita in viata – acesta reprezinta principalul factor pentru care asigurarile de viata pentru copii sunt achizitionate si in perioade economice mai dificile”, a mai spus Theodor Alexandrescu.

[b]Companiile isi cresc vanzarile de polite pentru copii[/b]

„Pe parcursul anului 2010 vanzarea de polite pentru copii a crescut in linie cu vanzarile pe toate tipurile de polite oferite de companie, evolutie care se pastreaza si in primul trimestru din acest an, ceea ce indica faptul ca incheierea unei asigurari pentru copii ramane o prioritate pentru parintii cu venituri medii si peste medie”, a mentionat seful Alico.

Mihai Popescu a precizat ca ponderea asigurarilor de viata pentru copii in portofoliul de produse unit linked al Aviva este de aproximativ 15%. In prezent, Aviva Asigurari de Viata ofera clientilor produsul „Bursa de Studii”, prin intermediul fortei proprii de vanzari, si o serie de produse pentru copii, cu caracteristici asemanatoare, prin intermediul brokerilor selectati.
[quote=Florina Vizinteanu, BCR Asigurari de Viata]Planurile de economisire pentru copii sunt si vor fi intotdeauna niste produse de asigurare cu cerere ridicata[/quote]
Vizinteanu a declarat ca peste 5.000 de clienti au achizitionat produse pentru copii in ultimele 6 luni. Atat valoarea subscrierilor, cat si numarul politelor este in crestere fata de aceeasi perioada anului precedent.

„Analizand portofoliul de planuri financiare pentru copii incheiate la ING in primele trei luni ale anului, putem semnala o crestere a resurselor alocate – ceea ce reflecta o constientizare a nevoii de a planifica pentru copii. Concret, pentru vanzarile noi din primul trimestru 2011 suma asigurata medie este cu 5% mai mare fata de anul precedent, in timp ce prima bruta anuala este cu circa 7% mai mare comparativ cu 2010”, a subliniat Cornelia Coman.

„Incurajam parintii sa economiseasca
pentru copii de la varste cat mai fragede ale acestora, deoarece contribuind pe
termen lung le pot asigura, cu un efort financiar mai redus, resursele necesare
pentru a-si indeplini visele. Spre
exemplu, pentru a-i oferi copilului, la majorat, accesul la o renta anuala de
circa 7.700 de lei, un parinte care incepe sa contribuie la o asigurare cand
copilul sau are deja sapte ani trebuie sa aloce o suma dubla fata de unul care
economiseste inca din primul an de viata a celui mic”, a declarat Cornelia Coman.

Concret, daca luam in calcul un plan financiar pentru copii de la ING, un
parinte care isi propune sa ofere o renta anuala de 7.700 de RON timp de cinci
ani copilului sau la majoratul acestuia si incepe sa puna bani deoparte chiar din
primul an de viata al celui mic, va trebui sa economiseasca 100 de lei lunar.
Daca incepe insa sa economiseasca atunci cand copilul sau are doi ani cu scopul
de a-l ajuta sa beneficieze de aceeasi valoare a rentelor – 7.700 lei/an -,
atunci prima lunara pe care va trebui sa o aloce va creste la 120 RON. Intr-un
al treilea scenariu, daca parintele incepe sa puna bani deoparte cand copilul are
deja sapte ani, suma pe care o va aloca lunar va ajunge la 199 de RON pentru ca
cel mic sa primeasca tot 7.700 RON in acelasi interval de plata a rentelor, a explicat Coman.

[b]Pe ce perioada se incheie o asigurare pentru copii[/b]

„Un plan financiar pentru copii poate fi incheiat inca din prima zi de viata a copilului, urmand ca acesta sa aiba acces la banii acumulati dupa varsta de 18 ani. Durata contractului este formata din perioada de plata a primelor (minim 10 ani pentru produsele GenT pentru Copil si 5 ani la Academica; maxim pana la implinirea a 65 de ani de catre asigurat in cazul ambelor produse) si perioada de plata a rentelor. La terminarea perioadei de plata a primelor, banii acumulati pot fi platiti esalonat, in rente anuale, sau intr-o singura transa”, a explicat oficialul ING.

Cornelia Coman a adaugat ca planurile pentru copii indeplinesc un dublu rol: permit parintilor sa economiseasca pentru le asigura copiilor un suport financiar la majorat si ofera, in acelasi timp, protectia financiara a familiei in cazul decesului sau invaliditatii parintelui.

In acelasi timp, Florina Vizinteanu, presedintele BCR Asigurari de Viata, a spus ca durata asigurarii pentru copii Magister este intre 5 si 20 ani, iar frecventa de plata a sumei cumulate poate fi esalonata (plati anuale, semestriale, trimestriale sau lunare) sau unica.
„In functie de valoarea politei (suma asigurata stabilita), beneficiile de economisire oferite la finalul contractului pot plati integral sau partial studiile universitare pentru copil, pot contribui la achizitionarea primei case sau a primei masini pentru tanarul absolvent sau, de ce nu, pot constitui capitalul necesar pentru initierea propriei afaceri”, a subliniat seful Alico.

El a adaugat ca durata politei este in functie de optiunea parintelui (titularul contractului) – pe o perioada de 10 ani sau pana cand copilul implineste 18, 21 sau 23 de ani.

[b]Cine incheie asigurarea?[/b]

O polita de asigurare pentru copii poate fi incheiara atat de mama cat si de tata.

„In principal, mama este cea care se intereseaza de incheierea unei astfel de asigurari, insa decizia este luata in familie, de catre ambii parinti”, a precizat Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico Asigurari Romania.

De asemenea, Cornelia Coman, presedintele ING Asigurari de Viata, a declarat ca peste jumatate dintre clientii care au incheiat anul acesta un plan financiar pentru copii in cadrul companiei sunt femei, respectiv 54%.

„Nu exista o regula, la acest tip de asigurare decizia este comuna parintilor si mai mult decat atat, polita ii include pe ambii in asigurare”, a mentionat Florina Vizinteanu, presedintele BCR Asigurari de Viata.

La randul sau, Mihai Popescu, seful Aviva, a spus ca la nivelul intregului portofoliu de asigurari de viata pentru copii, ponderile sunt aproximativ egale (50% mame, 50% tati), procentaj valabil inclusiv pentru contractele vandute in primele 4 luni din 2011.

Piata asigurarilor de viata a urcat cu 3,34% in primele trei luni din acest an fata de acelasi interval din 2010, companiile din domeniu inregistrand prime brute subscrise pe acest segment in valoare de 433,83 milioane de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In acelasi timp, [b]intreaga piata de asigurari (generale si viata) s-a redus cu 6,61%[/b], pana la 2,14 miliarde de lei.

[b]Plan de economii pentru copii cu 7% dobanda la lei[/b]

Pe langa companiile de asigurari, si bancile, dar si companiile de administrare a investitiilor se axeaza tot mai mult pe produsele destinate copiilor.

Astfel, Banca Comerciala Carpatica (BCC) a lansat recent un plan de economii cu o dobanda de 7% pe an la lei si de 4% pe an la euro. Suma minima pentru constituire este de 250 lei sau 60 euro. Ulterior, depunerile trebuie sa fie de cel putin 42 de lei, respectiv 10 euro.

La fiecare prelungire automata a depozitului clientul primeste un bonus de dobanda de 0,25 puncte procentuale la lei, respectiv 0,15 puncte la euro. Banca nu percepe comisioane pentru deschiderea, administrarea sau lichidarea depozitelor „Smart kid”, iar retragerea de numerar la scadenta nu este taxata.

Totodata, compania Certinvest a lansat un [b]fond de investitii[/b] destinat parintilor care vor sa economiseasca bani spre beneficiul copiilor lor.

Astfel, fondul „Certinvest Next Generation” va functiona ca un fond diversificat flexibil, si are un orizont investitional de minimum 5 ani. Fondul ofera, gratuit, o asigurare de viata celor care acumuleaza minimum 5.000 de lei, iar suma asigurata variaza in functie de suma detinuta in fond.

Urmărește Daily Business pe Google News