- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pariuri pe noul guvern: Va incepe reformele sau va taia frunze la caini?

14 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Noul guvern are sansa sa intre in istorie drept primul guvern reformator din ultimii 20 de ani sau, la polul opus, poate depasi Cabinetul Boc in topul celor mai slabe guvernari. In premiera in istoria post-decembrista, absenta oricaror informatii legate de noul cabinet lasa loc unei game de interpretari foarte variate din partea analistilor de business.
Pariuri pe noul guvern: Va incepe reformele sau va taia frunze la caini?

Cine va fi noul premier al Romaniei? Klaus Johannis, primarul Sibiului, sau un alt personaj impus de la Cotroceni? Vom avea un guvern de tehnocrati sau un cabinet politic minoritar condus de… Emil Boc? Analistii economici chestionati de DailyBusiness.ro vin cu opinii foarte diferite.

Ilie Serbanescu crede ca Traian Basescu nu va accepta in ruptul capului un guvern de tehnocrati, impus de liberali si social-democrati. El spune ca ne putem astepta la un „Guvern Boc 3” al carui principal rol va fi acela de a asigura functionarea institutiilor pana cand va fi ales noul presedinte.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Sa nu ne facem mari iluzii. Basescu nu va accepta un premier impus[/quote]
Analistul crede ca, cel mult, seful statului va desemna un candidat independent. „Si o va tine asa, in razboi cu Parlamentul pana la alegeri, incercand sa-l scoata tapul ispasitor pentru amanarea reformelor”, a declarat analistul, pentru DailyBusiness.ro.

Printre numele aflate pe lista preferentiala a lui Basescu s-ar afla Alexandra Gatej, fostul sef de la Unilever devenit consilier prezidential, despre care presa a relatat faptul ca presedintele ar pregati-o pentru a lua locul lui Emil Boc daca acesta va fi sacrificat.
[img=401]Alexandra Gatej[/img]
Nici consultantul economic Bogdan Baltazar nu crede in ideea unui guvern de tehnocrati. El spune ca solutia ar putea fi acceptata la Palatul Cotroceni doar daca nu va deranja campania prezidentiala.

„Nu ma astept la prea multe de la noul guvern. Cel mult se va tine de acordul cu FMI. Insa, indiferent cine il va conduce, va fi mingea preferata pe scena politica. Toti vor da vina pe el, in tentativa de a castiga voturi in plus”, a spus consultantul, pentru DailyBusiness.ro.

Analistul economic Radu Limpede lanseaza insa o alta teorie, total diferita. El crede ca intreaga scena politica are nevoie in aceasta perioada de un guvern de tehnocrati, care sa joace rolul de „tap ispasitor„.

[quote=Radu Limpede, analist economic] Eliberat de presiunea politica, guvernul de tehnocrati ar putea opera masuri la sange, precum disponibilizarile din sectorul bugetar sau majorarea TVA[/quote]
„Ma astept ca acest guvern sa ia masurile pe care un guvern politic nu le-ar putea lua in aceasta perioada. Sa impuna concediul fara plata in sectorul bugetar, sa dea oameni afara, sa majoreze TVA pana la 21-22% etc. Pentru politicieni, ar fi varianta cea mai convenabila. Ar da vina pe guvern, care mai departe s-ar justifica prin necesitatea respectarii acordului cu FMI. Intre timp, politicienii ar continua sa promita in stanga si dreapta”, a spus Limpede.

Acordul cu FMI, programul de guvernare al noului Executiv

Analistii economici estimeaza ca prioritatea numarul 1 pentru noul guvern va fi respectarea acordului cu FMI.

„Deja avem probleme cu arieratele (datoriile mai vechi de trei luni neachitate- n.r), FMI a inchis ochii cand am cerut bani pentru acoperirea deficitului bugetar. Va garantez ca nu o va mai face, mai cu seama ca a invatat ca in clasa politica romaneasca nu poti sa iti pui prea mare baza”, spune analistul economic Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank.
[quote=Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank ]Rolul noului cabinet, indiferent cum va arata acesta, va fi acela de a construi bugetul pe 2010 si a lansa reformele nepopulare care nu mai pot astepta[/quote]
Reforma pensiilor, pe care Guvernul Boc a promis ca o va pune in practica pana la finele anului, reducerea cheltuielilor cu salarizarea in sectorul bugetar cu 15% pana la finele anului si o gestionare mai eficienta a banului public. Acestea ar fi, in opinia lui Paun, principalele tinte de urmat pentru noul cabinet.
[img=402]Klaus Johannis[/img]
Analistul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, vede, la randul sau, bugetul pe 2010 si respectarea angajamentelor fata de FMI drept prioritare pentru noul executiv. „Nu stiu insa cum se va descurca sa se tina de ele pentru ca nu stiu cum va arata noul cabinet. Important este daca va avea sau nu sustinere in Parlament„, a spus Voinea.

Adevaratele reforme, dupa alegeri

Expertii economici nu isi pun prea mari sperante in noul guvern, mai cu seama ca activitatea acestuia ar putea fi una extrem de scurta. Cel mai probabil pana dupa al doilea tur de scrutin al prezindentialelor. Atunci, in functie de cine va iesi presedinte, vom avea un nou guvern, cu sustinere politica. „Abia atunci vom vedea, intr-adevar adevaratele masuri de reforma„, estimeaza consultantul economic Bogdan Baltazar.

„Eliberati de presiunea alegerilor, politicienii vor trebui sa ia masurile pe care le amana de luni de zile. Vom avea disponibilizari de personal in sectorul bugetar, se vor taia salariile, vor trebui luate decizii fiscale”, spune consultantul.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Suntem deja in intarziere. Am pierdut timpul in dezbateri politice si parca am uitat de criza. Cineva va trebui sa ia taurul de coarne[/quote]
Economistul Matei Paun spune ca nu este exclus ca noul executiv, rezultat in urma prezidentialelor, sa modifice politica fiscala, in conditiile in care statul incaseaza mai putini bani decat ar trebui din economie. „Vom vedea cu siguranta masuri fiscale, fie ca va fi vorba de o majorare a TVA sau o reasezare a cotei unice”, spune analistul.

Radu Limpede lansaza varianta ca aceste masuri sa fie luate chiar mai devreme de alegerile prezidentiale. „Problemele de genul acesta, majorari de taxe, restructurari de personal etc. sunt ca un cartof fierbinte pe care partidele si l-au pasat cum au putut in acest an”, a spus analistul.

„Cert este ca un cabinet de tehnocrati ar putea pune bazele primului buget multianual si a unor reforme economice cu bataie mai lunga, ce sa pregateasca tara pentru iesirea din criza. In toata lumea, se elaboreaza in prezent astfel de strategii”, a mai spus Radu Limpede.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci