- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pariurile pe decizia BNR indica o majorare a dobanzii-cheie la 9,5%

25 Mar, 00:02 • gecad.net
Rata ridicata a inflatiei din ultimul timp ar putea determina banca centrala sa majoreze miercuri dobanda cheie cu 0,25 - 0,5 puncte procentuale, fata de valoarea actuala de 9%. Majorarea dobanzii nu ar ajuta leul decat pentru scurt timp, in conditiile in care presiunile de depreciere se vor mentine cel mult pana in a doua jumatate a anului. Tot atunci am putea intra pe trend dezinflationist, considera cateva banci comerciale.
Pariurile pe decizia BNR indica o majorare a dobanzii-cheie la 9,5%

Raiffeisen Bank anticipeaza in cel mai recent raport saptamanal ca banca centrala ar putea decide majorarea ratei de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale pe 26 martie. Dobanda de politica monetara reprezinta bonificatia pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) o ofera bancilor comerciale pentru depozitele deschise la banca centrala.

Analistii bancii mizeaza pe relansarea procesului de dezinflatie in a doua jumatate a anului si pe revenirea leului in aceeasi perioada.

La randul lor, reprezentantii ING Bank Romania considera ca BNR va creste miercuri rata dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9,5%, „desi conditiile macroeconomice actuale ar cere mai degraba o majorare pana la 10%”, a spus Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Presiunile care vor determina banca centrala sa creasca dobanda cheie sunt excesul de cerere, care pune presiune asupra preturilor, precum si deprecierea leului din ultimul timp.

In opinia lui Chidesciuc, BNR a dat in ultimele luni dovada de o atitudine prudenta, „total diferita fata de cea de anul trecut, cand incepuse sa taie din dobanda cheie, pe fondul dezinflatiei si aprecierii monedei nationale”.

Reprezentantii Millennium Bank Romania considera insa ca, desi datele macroeconomice actuale ar cere o majorare a dobanzii cheie cu minim 0,5 puncte procentuale, semnalele date in ultima vreme de BNR indica faptul ca rata dobanzii ar putea ramane neschimbata.

„Cred ca BNR va mentine rata la 9% in cadrul sedintei din 26 martie. Evolutia din ultimul timp a preturilor pare sa nu fi luat prin surprindere reprezentantii bancii centrale care si-au mentinut de altfel prognoza de inflatie pentru anul in curs in ultimele interventii”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania.

In opinia lui Dascalu, mentinerea ratei dobanzii la 9% ar insemna continuarea deprecierii leului „in conditiile in care este de asteptat ca presiunile pe scaderea monedei nationale sa se mentina inca 3-4 luni.”

Pe de alta parte, chiar daca BNR va recurge la majorarea dobanzii cheie cu 0,5 puncte, impactul asupra leului va fi foarte slab, „cel mult o apreciere usoara pe termen foarte scurt”, considera Chidesciuc.

Alte voci din piata sustin insa ca o majorare a dobanzii cheie cu mai mult de 0,25 puncte ar fi nejustificata. O crestere mai ampla de 0,25 puncte procentuale nu se sustine in conditiile in care exista o probabilitate mare sa se reintre pe trend dezinflationist din cel de-al doilea trimestru, conform celui mai recent raport al departamentului Piete Globale al Bancpost.

Analistii bancii sustin ca fundamentele economice actuale ar trebui sa determine banca centrala sa majoreze dobanda cheie pana la cel mult 9,25%, majorarea fiind totusi necesara din cauza ratei ridicate a inflatiei. Acestia sugereaza totodata ca BNR ar putea recurge la sterilizarea masiva pe piata valutara, in conditiile in care leul este foarte vulnerabil, fluctuand puternic in functie de evenimentele de pe piata financiara internationala.

Rata mare a inflatiei anuale din ultimele luni se datoreaza in special unui efect de baza (scumpirile din perioada aprilie-decembrie 2007), iar in conditiile unui an agricol normal si a unor cresteri salariale ponderate pe parcursul lui 2008 in raport cu 2007, probabilitatea intrarii pe trend dezinflationist in trimestrul doi este de 80%, se specifica in raportul Bancpost.

Modificarea dobanzii cheie ar putea sa nu fie singura decizie pe care consiliul de administratie al bancii centrale o va lua miercuri. Analistii Raiffeisen considera ca este posibil ca Banca Nationala sa reduca nivelul rezervelor minime la lei, actualmente de 20%, pentru a creste lichiditatea in piata, in conditiile in care ratele mari ale dobanzilor interbancare din ultimul timp indica faptul ca unele banci se confrunta cu lipsa de lichiditate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci