Raiffeisen Bank anticipeaza in cel mai recent raport saptamanal ca banca centrala ar putea decide majorarea ratei de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale pe 26 martie. Dobanda de politica monetara reprezinta bonificatia pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) o ofera bancilor comerciale pentru depozitele deschise la banca centrala.
Analistii bancii mizeaza pe relansarea procesului de dezinflatie in a doua jumatate a anului si pe revenirea leului in aceeasi perioada.
La randul lor, reprezentantii ING Bank Romania considera ca BNR va creste miercuri rata dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9,5%, „desi conditiile macroeconomice actuale ar cere mai degraba o majorare pana la 10%”, a spus Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.
Presiunile care vor determina banca centrala sa creasca dobanda cheie sunt excesul de cerere, care pune presiune asupra preturilor, precum si deprecierea leului din ultimul timp.
In opinia lui Chidesciuc, BNR a dat in ultimele luni dovada de o atitudine prudenta, „total diferita fata de cea de anul trecut, cand incepuse sa taie din dobanda cheie, pe fondul dezinflatiei si aprecierii monedei nationale”.
Reprezentantii Millennium Bank Romania considera insa ca, desi datele macroeconomice actuale ar cere o majorare a dobanzii cheie cu minim 0,5 puncte procentuale, semnalele date in ultima vreme de BNR indica faptul ca rata dobanzii ar putea ramane neschimbata.
„Cred ca BNR va mentine rata la 9% in cadrul sedintei din 26 martie. Evolutia din ultimul timp a preturilor pare sa nu fi luat prin surprindere reprezentantii bancii centrale care si-au mentinut de altfel prognoza de inflatie pentru anul in curs in ultimele interventii”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania.
In opinia lui Dascalu, mentinerea ratei dobanzii la 9% ar insemna continuarea deprecierii leului „in conditiile in care este de asteptat ca presiunile pe scaderea monedei nationale sa se mentina inca 3-4 luni.”
Pe de alta parte, chiar daca BNR va recurge la majorarea dobanzii cheie cu 0,5 puncte, impactul asupra leului va fi foarte slab, „cel mult o apreciere usoara pe termen foarte scurt”, considera Chidesciuc.
Alte voci din piata sustin insa ca o majorare a dobanzii cheie cu mai mult de 0,25 puncte ar fi nejustificata. O crestere mai ampla de 0,25 puncte procentuale nu se sustine in conditiile in care exista o probabilitate mare sa se reintre pe trend dezinflationist din cel de-al doilea trimestru, conform celui mai recent raport al departamentului Piete Globale al Bancpost.
Analistii bancii sustin ca fundamentele economice actuale ar trebui sa determine banca centrala sa majoreze dobanda cheie pana la cel mult 9,25%, majorarea fiind totusi necesara din cauza ratei ridicate a inflatiei. Acestia sugereaza totodata ca BNR ar putea recurge la sterilizarea masiva pe piata valutara, in conditiile in care leul este foarte vulnerabil, fluctuand puternic in functie de evenimentele de pe piata financiara internationala.
Rata mare a inflatiei anuale din ultimele luni se datoreaza in special unui efect de baza (scumpirile din perioada aprilie-decembrie 2007), iar in conditiile unui an agricol normal si a unor cresteri salariale ponderate pe parcursul lui 2008 in raport cu 2007, probabilitatea intrarii pe trend dezinflationist in trimestrul doi este de 80%, se specifica in raportul Bancpost.
Modificarea dobanzii cheie ar putea sa nu fie singura decizie pe care consiliul de administratie al bancii centrale o va lua miercuri. Analistii Raiffeisen considera ca este posibil ca Banca Nationala sa reduca nivelul rezervelor minime la lei, actualmente de 20%, pentru a creste lichiditatea in piata, in conditiile in care ratele mari ale dobanzilor interbancare din ultimul timp indica faptul ca unele banci se confrunta cu lipsa de lichiditate.