„Parlamentul European (PE) cere totodata Bancii Centrale Europene sa urmareasca atent evolutia pietei imobiliare, deoarece aceasta ar putea avea consecinte asupra economiei”, se spune in doua rapoarte adoptate joi de catre PE, ca raspuns la Raportul Anual al BCE pentru 2006 si la Raportul Anual al Comisiei pentru zona euro, pe 2007.
„Pretul imobiliarelor a crescut mult in timpul ultimilor zece ani, cu putine exceptii, mai ales in Germania si, desi exista indicii potrivit carora ar exista o temperare a acestor scumpiri, creditele acordate consumatorilor pentru achizitionarea de proprietati au crescut cu aproximativ 10% pe an”, se mai spune in raportul Parlamentului European.
„In SUA, pretul locuintelor a scazut, iar evolutia creditelor ipotecare ar putea influenta intreaga economie europeana. O astfel de evolutie poate reprezenta un avertisment pentru ceea ce s-ar putea intampla si in zona euro”, mai arata raportul lui Mitchell, solicitand BCE sa monitorizeze cu atentie aceste evolutii, care pot avea consecinte asupra economiei.
Deputatii europeni au cerut BCE sa arate prudenta in ceea ce priveste majorarea dobanzii cheie in zona euro, cu ocazia adoptarii rapoartelor.
„Recuperarea economica in zona euro a devenit un proces indus de factori interni”, se arata in raportul privitor la BCE, elaborat de Gay Mitchell si adoptat joi cu majoritate de voturi de catre Parlamentul European.
Orice ridicare a dobanzii de politica monetara in zona euro ar trebui decisa cu precautie, astfel incat sa nu afecteze negativ cresterea economica, se spune in raportul care reprezinta si un raspuns al PE la Raportul Anual al Comisiei privind zona euro pentru 2007.
Deputatii europeni sustin independenta Bancii Centrale Europene, potrivit ambelor rapoarte.