Legea, aprobata cu o larga majoritate, include si cresterea impozitelor aplicate microintreprinderilor.
Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a anuntat in luna septembrie ca Ungaria va majora anul viitor TVA la 27% si va aplica un program de ajustari fiscale de 750 miliarde forinti (2,6 miliarde euro), cu 200 de miliarde forinti mai mare decat planul initial, conform Mediafax.
Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, detine o majoritate de doua treimi in Parlament.
Adoptarea legii a avut loc intr-un mediu economic dificil in Ungaria, care a fost nevoita sa solicite un nou acord cu FMI si Comisia Europeana din cauza dificultatilor de a se finanta de pe piata, in contextul crizei datoriilor din zona euro.
Ungaria si-a pierdut credibilitatea dupa mai multe masuri controversate luate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum nationalizarea fondurilor de pensii private si introducerea de taxe speciale in sistemul bancar si alte cateva sectoare, inclusiv cel al telecomunicatiilor.
O sursa citata de publicatia Portfolio a declarat ca guvernul ar putea majora taxa speciala aplicata bancilor, daca justitia va decide ca statul trebuie sa despagubeasca bancile pentru pierderile inregistrate in urma programului de rambursare anticipata a creditelor in valuta la rate de schimb fixe, sub cele din piata.
Pe site-ul Parlamentului de la Budapesta a fost publicat un proiect de lege potrivit caruia deciziile in defavoarea statului ungar ale Curtii Constitutionale sau ale Curtii Europene de Justitie ar putea duce la majorarea unor taxe, pentru acoperirea costurilor suplimentare rezultate. Proiectul nu mentioneaza sectorul financiar.
Sursa a spus insa ca proiectul este destinat sectorului bancar.
Bancile din Ungaria au apelat la Curtea Constitutionala, dupa ce Parlamentul a aprobat in septembrie o lege care prevede ca populatia poate rambursa anticipat imprumuturile in valuta, la rate de schimb sub nivelul celor din piata. Institutiile de credit au cerut totodata sprijinul Comisiei Europene.
Guvernul ungar nu a inceput nicio reforma de fond, fapt care ingrijoreaza in mod special agentiile de evaluare financiara, comenteaza AFP.
Ratingul Ungariei este cu numai o treapta peste nivelul considerat specilativ, forintul s-a parbusit in ultimele saptamani, iar tara are dificultati de refinantare pe piata. Ungaria a cerut luni Comisiei Europene si FMI un posibil ajutor financiar printr-un program preventiv, autoritatile afirmand ca nu vor un ajutor financiar.
Statul ungar a fost salvat de la faliment in 2008 printr-un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE.
Bugetul pentru 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmeaza sa fie aprobat la inceputul saptamanii viitoare.