Romanian
 - 
ro

Partea rea a cresterii leului: Exporturile au inceput sa gafaie

09 Jun, 12:40 • razvan.codorean
Exporturile Romaniei au scazut cu 17,2% in aprilie fata de luna martie, iar avansul de 16,7% fata de perioada similara din anul 2010 este cel mai redus ritm de crestere din ultimele 20 de luni. Exportatorii afirma ca evolutia se datoreaza exclusiv aprecierii monedei nationale, care le-a adus pierderi financiare.
Partea rea a cresterii leului: Exporturile au inceput sa gafaie

In conditiile in care consumul intern ramane scazut, exporturile sunt vazute drept principala „locomotiva” a iesirii Romaniei din criza. Numai ca, privind mai atent statistica de la Institutului National de Statistica (INS),  avertismentele date de Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/exportatorii-nu-ne-convine-actualul-nivel-de-curs-leul-va-reveni-curand-pe-apreciere-45125/]prezentate inca de anul trecut[/url], incep sa se confirme.

Ionescu avertiza, atunci, ca aprecierea leului le va pune bete in roate exportatorilor, chiar daca multi au incercat sa se protejeze prin contracte de hedging.

„Din pacate, avertismentele noastre incep sa se confirme. Exporturile au inceput sa gafaie, pentru ca, desi exista comenzi, sa exporti nu mai este foarte rentabil”, a afirmat, joi, presedintele ANEIR.

Potrivit datelor statistice publicate joi de INS, in luna aprilie, exporturile au crescut cu 16,7% fata de aceiasi perioada din anul trecut, la 3,3 miliarde de euro, insa au scazut cu 17,2% fata de luna precedenta.

„S-a inregistrat cel mai redus ritm de crestere a exporturilor din ultimele 20 de luni, de cand exporturile au iesit din recesiune, in luna noiembrie 2009”, spune omul de afaceri.
[img=1819]Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor[/img]

„In ultima decada din luna aprilie a fost pentru prima data din ultimul an si jumatate cand exporturilor au inregistrat chiar si o scaderea cu 5,9% fata de anul interior, in exporturile extra-comunitare. In acest ritm, comertul international ar putea sa traga in jos economia in a doua parte a anului”, a mai adaugat Ionescu. 

Dincolo de evolutia exporturilor, un alt semnal negativ este dat de evolutia deficitului comercial, adica diferenta dintre exporturi si importuri.

In aprilie, potrivit datelor INS, importurile au crescut cu 13,1% fata de aprilie 2010, la 4,2 miliarde euro, si au scazut cu 13,7% fata de luna martie. In aceste conditii, deficitul comercial a crescut cu 12,2 milioane de euro, la 897,3 milioane euro.

„Deficitul comercial a crescut spectaculos in 2011. De la 200 milioane in ianuarie, la 400 milioane in februarie si 800 milioane in martie. Acum am ajuns la aproape 900 milioane. Acest deficit, cumulat pe 4 luni, este mai mare decat in 2010 cu aproape jumatate de miliard de euro. Este ingrijorator pentru ca degeaba am recumperat anul trecut din deficit, ca acum sa o luam de la capat”, a declarat Ionescu.

[b]Leul, speculantii si exportatorii[/b]

Temperarea cresterii exporturilor se datoreaza, aproape in exclusivitate, aprecierii leului in fata euro, spune Ionescu.

„Aprecierea cursului leului din lunile trecute s-a tradus in pierderi pentru exportatori, in conditiile in care contractele s-au semnat la un nivel al euro, iar acum acesta este mult mai slab in fata leului”, afirma presedintele ANEIR.

Ionescu spune ca exportatorii au ajuns victimele colaterale ale prezentei capitalului speculativ in Romania. „E rentabil pentru ei sa vina in Romania, unde au o dobanda atractiva, de 7%, in conditiile turbulentelor din pietele mondiale. La noi au un castig sigur si foarte bun”, a mai declarat Ionescu.

In viziunea ANEIR, cel mai bun curs pentru exportatori se situeaza intre 4,2 si 4,3 lei.

Opinia exportatorilor este sustinuta si de reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/oamenii-de-afaceri-leul-supraevaluat-afecteaza-exporturile-si-revenirea-economica-63345/]Acestia au declarat, recent[/url], ca moneda nationala este supraevaluata, iar cursul normal ar trebui sa se situeze intre  4,7 si 4,8 lei/euro.

„Suntem obsedati de recesiune si nu suntem obsedati ca Romania a intrat in recesiunea exporturilor, dinamica inregistrand o scadere. Urmarim daca aceasta scadere se mentine si atentionam factorii responsabili ca in conditiile in care exporturile sunt singurul motor de crestere, intrarea in recesiune a acestui sector inseamna o mare problema”, a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

In ultimele zile, leul a inceput sa piarda teren in fata euro, fenomen explicat de analisti prin iesirea din tara a unor speculanti care mizau pe continua apreciere a leului.

[b]Exportatorii sunt (totusi) optimisti[/b]

Dincolo de efectele negative ale cursului monedei nationale, exportatorii raman optimisti.

Daca evolutia economiei mondiale va urma trendul de crestere inregistrat pe ansamblul ultimelor luni, iar leul va reveni intr-un culoar favorabil, exporturile Romaniei ar putea atinge, in acest an, bariera de 40 de miliarde de euro, in timp ce importurile vor atinge 50 de miliarde euro.

Presedintele ANEIR avertizeaza, pe de alta parte, ca avansul exporturilor nu va fi de ajuns sa scoata tara din criza.

„Comertul exterior reprezinta doar un sfert din PIB. Pentru ca Romania sa depaseasca perioada de criza este nevoie de investitii si de masuri pentru stimularea consumului”, a mai spus Ionescu.

Potrivit datelor ANEIR, cei mai importanti exportatori ai Romaniei sunt constructorii de masini (Dacia, in principal), cei din sectorul naval, producatorii de tehnologie (in special Nokia) si cei din industria farmaceutica.

Declaratiile lui Ionescu vin sa sustina noua strategie nationala de export pentru perioada 2010-2014, ce pune accent pe productia de automobile, industria chimica, software sau produsele agricole bio.

Interesant este si faptul ca, spre deosebire de anii trecuti, cand firmele romanesti isi orientau exporturile spre tarile UE, avand in vedere avantajele integrarii europene (absenta taxelor, plata in euro, costurile de transport mai mici etc), acum focusul se indreapta spre tarile emergente, precum China, Brazilia, India, unde cererea a crescut puternic odata cu dezvoltarea economica.

Potrivit datelor INS, in prezent, cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei sunt statele din Uniunea Europeana, cu care se realizeaza peste 70% din comertul exterior.

„Trebuie sa mergem catre pietele emergente, catre Rusia, China, Brazilia si alte destinatii in care am fost prezenti acum 20 de ani si pe care le-am abandonat, din pacate. Tarile arabe, spre exemplu, pot reprezenta o tinta pentru produsele noastre de export, de la mobila, la ingrasaminte, masini si utilaje”, a mai spus Ionescu.

Mai multe detalii puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro intitulata
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/made-in-romania-de-la-vin-la-software-si-mobila-cu-ce-vrem-sa-cucerim-lumea-in-perioada-post-criza-52142/]Made in Romania: De la vin la software si mobila. Cu ce vrem sa cucerim lumea in perioada post-criza?[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Semnificația ascunsă a sticlelor de Coca-Cola cu capac galben. Sunt foarte rare, iar oamenii se înghesuie să le cumpere
Semnificația ascunsă a sticlelor de Coca-Cola cu capac galben. Sunt foarte rare, iar oamenii se înghesuie ...
O nouă taxă pentru români din 2026. Sunt vizați cei care dețin case și terenuri
O nouă taxă pentru români din 2026. Sunt vizați cei care dețin case și terenuri
Cozonacul roz, noul trend culinar de pe Internet. Rețeta nu este deloc complicată: „Se coace 45-50 de minute până devine auriu”
Cozonacul roz, noul trend culinar de pe Internet. Rețeta nu este deloc complicată: „Se coace ...
Ce datorii mai are Prinţul Paul în România. O mare comanie l-a dat în judecată pentru 3.500 de lei
Ce datorii mai are Prinţul Paul în România. O mare comanie l-a dat în judecată pentru 3.500 de lei
Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii și credite la bancă – PROIECT
Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii și credite la bancă – PROIECT
Preț carburanți 10 aprilie 2025. Benzina a scăzut sub pragul de 7 lei/litru
Preț carburanți 10 aprilie 2025. Benzina a scăzut sub pragul de 7 lei/litru
Miliardarii lui Donald Trump au pierdut sume importante de bani din cauza tarifelor impuse de președintele american, după ce au investit milioane în campania sa
Miliardarii lui Donald Trump au pierdut sume importante de bani din cauza tarifelor impuse de președintele ...
Ciclon polar deasupra României. ANM a emis cod portocaliu și galben de ninsori, viscol și ploi cu polei
Ciclon polar deasupra României. ANM a emis cod portocaliu și galben de ninsori, viscol și ploi cu ...
Bolojan avertizează: Dacă nu se va reduce cheltuiala statului, nu vor fi absorbiţi banii europeni, nu se vor lua măsuri pentru a descuraja nemunca, vom ajunge să creştem taxe şi impozite
Bolojan avertizează: Dacă nu se va reduce cheltuiala statului, nu vor fi absorbiţi banii europeni, ...
Cât câștigă o stewardesă la Emirates Airlines. Compania aeriană, cu un personal de 60 de oameni, face angajări în România
Cât câștigă o stewardesă la Emirates Airlines. Compania aeriană, cu un personal de 60 de oameni, ...
Ilie Bolojan vrea mărirea vârstei de pensionare: ”Sunt aspecte de normalitate”
Ilie Bolojan vrea mărirea vârstei de pensionare: ”Sunt aspecte de normalitate”
Donald Trump anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile, cu excepția Chinei
Donald Trump anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile, cu excepția Chinei
Două zodii norocoase în Săptămâna Mare. Bani și oportunități înainte de Paște!
Două zodii norocoase în Săptămâna Mare. Bani și oportunități înainte de Paște!
Petrolul alunecă pe toboganul tarifelor. Cel mai mic preț din ultimii patru ani
Petrolul alunecă pe toboganul tarifelor. Cel mai mic preț din ultimii patru ani
Locul de muncă perfect? O companie uriașă își plătește oamenii să stea degeaba un an!
Locul de muncă perfect? O companie uriașă își plătește oamenii să stea degeaba un an!
Mircea Fechet pariază pe tehnologie. Direcția AI va regândi ecologia românească
Mircea Fechet pariază pe tehnologie. Direcția AI va regândi ecologia românească
Anunț important pentru românii care au card la Revolut.  Amendă de milioane de euro pentru deficiențe în prevenirea spălării banilor
Anunț important pentru românii care au card la Revolut. Amendă de milioane de euro pentru deficiențe ...
Pensionarea se mută la 65 de ani! Magistrații, luați în vizorul Guvernului
Pensionarea se mută la 65 de ani! Magistrații, luați în vizorul Guvernului