Potrivit proiectului de norma, in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net, strans in contul fondului de pensii facultative, a anuntat miercuri arbitrul pensiilor.
Participantul va avea dreptul sa incaseze contravaloarea activului sau personal net aflat in contul fondului de pensii facultative, atunci cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca (in cazul invaliditatii de gradul I sau II). In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau continuarea platii contributiilor la fondul de pensii facultative.
Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de catre CSSPP, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica.
In cazul decesului participantului, inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, mostenitorii acestuia au dreptul sa solicite cota parte cuvenita din contravaloarea activelor nete ale participantului, stranse in contul fondului de pensii facultative, potrivit CSSPP.
In cazul in care prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces, administratorul fondului de pensii va plati valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului si valoarea garantiilor oferite.
Atat pentru cazurile de invaliditate cat si pentru cele de deces prevazute in norma lansata spre dezbatere publica, activul personal strans in contul fondului de pensii facultative va continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor.
Clientii de pe pilonul II se pot muta fara penalizari daca fondul fuzioneaza
CSSPP a aprobat si norma privind protectia participantilor la fondurile de pensii administrate privat in cazul fuziunii unor fonduri din pilonul II, prin care contribuabilii se pot muta, fara penalizari, la alt fond de pensii, daca il refuza pe cel absorbent.
Norma reglementeaza cadrul legal necesar desfasurarii procesului de fuziune, prin care un fond de pensii administrat privat este absorbit de catre un alt fond de pensii administrat privat si stabileste reguli privind protectia participantilor in aceasta situatie.
Astfel, participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati la un alt fond de pensii administrat privat, conform CSSPP.
Administratorul fondului absorbit va trebui sa transmita, in scris, cu confirmare de primire catre participanti, noile conditii ale prospectului fondului absorbant. Totodata, acesta va trebui sa le comunice participantilor posibilitatea de transfer in decurs de 90 de zile calendaristice, fara penalitati, in cazul in care acestia nu agreeaza noile conditii.
De asemenea, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) va procesa lunar, nu trimestrial, cererile de transfer aparute in urma unui proces de fuziune intre fonduri.
Pentru fiecare dintre participantii fondului absorbit se va calcula un nou numar de unitati de fond.
Administratorul fondului de pensii absorbit are obligatia de a acoperi din provizionul tehnic eventualele diferente negative intre valoarea activului personal al fiecarui participant care va fi preluat si valoarea garantata prin lege.