La finele lunii aprilie Ministerul Finantelor Publice avea 56,98% din actiunile FP, iar cei trei mari mostenitori detineau 8,01% din capitalul social, scrie Mediafax.
Potrivit datelor publicate luni de Fond, participatia marilor actionari persoane fizice a scazut in mai cu 0,34 puncte procentuale.
Totodata, in actionariat au intrat 11 noi companii, cu detineri mai mici de 1%, numarul acestor actionari majorandu-se de la 88 la 99. Astfel, cele 99 de companii detin cumulat 5,53% din capitalul social, respectiv cu un punct procentual mai mult decat in aprilie. Atunci, 88 de companii detineau 4,52% din titlurile Fondului.
SIF Moldova a cumparat in luna mai aproape 0,3% din actiunile FP de la mostenitorii familiei Malaxa, majorandu-si astfel participatia la aproape 0,56%. Pentru pachetul cumparat, societatea de investitii financiare a platit 16 milioane lei.
Pe de alta parte, cele patru mai companii cu detineri de peste 1% si-au majorat usor participatia cumulata la 6,92%, de la 6,86%.
La Depozitarul Central s-au inregistrat in luna mai 181 de titluri de conversie, reprezentand actiuni FP, astfel ca au rezultat 155 actionari noi ai FP. Numarul de actiuni atribuite noilor actionari a fost de 128,7 milioane. Aceste actiuni reprezinta 0,9% din numarul total de actiuni emise de FP.
O parte dintre actiunile cedate in mai de Ministerul Finantelor au ramas in posesia pesoanelor despagubite, iar altele au fost vandute catre alti investitori. La Depozitarul Central au fost inregistrate in mai 206 cesiuni, pentru un volum total de 419,9 milioane de actiuni, reprezentand 2,95% din capitalul Fondului.
Astfel, la finele lunii mai 3.619 persoane fizice detineau 23,77% din actiunile FP, respectiv cu 0,16 puncte procentuale mai mult. In aprilie, Fondul avea 3.466 de actionari persoane fizice cu participatii de sub 1%. Acestia controlau cumulat 23,61% din titlurile FP.
Pana la listarea la BVB, actiunile Fondului sunt tranzactionate direct la Depozitarul Central, intre vanzator si cumparator, fara ca pretul sa fie facut public. Potrivit unor surse implicate in tranzactii cu titlurile FP, in luna mai transferurile cu pachete mari s-au realizat la preturi care au variat in jurul cotatiei de 0,35 lei/actiune.
Pretul a fost sub cotatiile din aprilie, care au variat intre 0,43 lei si 0,48 lei.
Seful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, David Smart, a declarat vineri ca listarea Fondului Proprietatea nu va avea loc, cel mai probabil, in acest an, ca urmare a intarzierii cauzate de faptul ca Guvernul nu a finalizat inca documentatia necesara pentru ca Templeton sa devina efectiv administrator.