Banca Centrală Europeană trebuie să majoreze dobânzile, anunță un oficial al instituției. Decizia ar putea fi luată pentru contracararea inflației, potrivit Agerpres.
Banca Centrală Europeană (BCE) va fi nevoită să majoreze de mai multe ori dobânzile pentru a contracara inflația, însă instituția ia în calcul prețurile pe termen mediu și deciziile sale ar putea avea nevoie de până la 18 luni pentru a avea influență. Deciziile au fost confirmate de Constantinos Herodotou, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.
Herodotou este specialist în economie și este și guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului. Oficialul a declarat la Nicosia că, deși BCE trebuie analizează în amănunt majorarea salariilor, provocată de inflație, încă nu sunt semne ale spiralei salarii-prețuri.
Mai mult, conform oficialului, într-un raport publicat de curând de Fondul Monetar Internațional (FMI) se precizează faptul că spiralele salarii-prețuri susținute sunt rare la nivel istoric. Mai mult, ultimele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca așteptările inflaționiste ridicate să nu se agraveze.
Rata anuală a inflației în zona euro a atins un nou maxim istoric în septembrie – 10% – cu mult peste ținta BCE, de 2 procente. Din acest motiv se mențin și presiunile asupra instituției cu sediul la Frankfurt prin care să se opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în octombrie, apreciază analiștii.
Un alt membru în Consiliul guvernatorilor BCE, Gabriel Makhlouf, a explicat că în momentele în care inflația în zona euro se confruntă cu recesiunea, majorarea dobânzilor rămâne absolut necesară. O astfel de decizie se ia în regim de urgență deoarece inflația persistent ridicată afectează economia și stabilitatea.
„Zona euro se confruntă cu o combinație dificilă de inflație ridicată și creștere economică redusă, inclusiv posibilitatea unei recesiuni tehnice. Istoria ne învață că aceste probleme vor fi doar exacerbate dacă întârziem luarea deciziilor, iar majorarea dobânzilor este absolut necesară, pentru că inflația persistentă are efecte negative asupra stabilității macroeconomice”, a declarat la Nicosia Makhlouf, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei.