Potrivit acestuia, Romania a incercat sa grabeasca reformele structurale in anii anteriori, in special pe fondul conditionalitatilor impuse de aderarea la Uniunea Europeana.
In opinia directorului GEA, problemele sistemului economic romanesc nu ar trebui sa se incerce a fi reglate prin mecanisme de politica monetara ci prin reforme ce tin de economia reala.
De asemenea, a mentionat Paslaru, se pune accentul pe cresterea veniturilor la bugetul de stat, dar mai important ar fi sa vedem ce face statul cu aceste venituri.
Reducerea deficitului bugetar nu ar trebui sa fie facuta punand accentul pe cresterea veniturilor, ci si prin optimizarea chetuielilor. Eforturile facute in ultimul timp in sensul reducerii cheltuielilor bugetare au fost destul de anemice, considera economistul.
Potrivit conditiilor de la Maastricht, tarile care doresc sa intre in zona euro trebuie sa aiba un nivel al deficitului bugetar de maxim 3% din produsul intern brut (PIB). Anul trecut, Romania a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB, iar pentru acest se anticipeaza adancirea acestuia.