Patriciu a precizat ca scumpirile masive ale carburantilor pe piata romaneasca se datoreaza nivelului accizelor si cresterii cotatiilor internationale a petrolului.
„Mereu am spus si cred in continuare ca accizele la benzine si la motorine ar trebui sa fie egale. Statul ar trebui in urmatoarele cateva luni sa reduca accizele la motorine si benzine. Altfel, benzina va ajunge sigur sa coste 5 lei pe litru”, a spus Patriciu.
Nivelul accizelor si cresterea la cote record a pretului petrolului vor determina, in urmatoarele luni, si majorarea pretului la motorina, pana la 5 lei/litru, au declarat, pentru DailyBusiness, specialistii din piata.
Motorina a trecut deja, in aceasta saptamana, de bariera celor 4 lei pe litru la statiile Petrom si Rompetrol.
„Scumpirile carburantilor, intervenite la sfarsitul anului trecut si in acest inceput de an, sunt corelate cu conditiile din pietele internationale”, a declarat, pentru DailyBusiness, Dan Pazara, directorul de comunicare de la Petrom.
Oficialul celei mai mari companii petroliere din Romania spune ca Petrom opereaza majorarile in corelatie cu aceste cresteri de tarife internationale, dar si datorita conditiilor specifice pietei autohtone.
„Pretul carburantilor depinde in mod direct de cotatiile benzinei si motorinei pe pietele internationale. Vreau sa va spun ca, in ciuda celor afirmate in piata, indicele de majorare a preturilor in Romania respecta aceeasi reteta ca in toata Uniunea Europeana. Nu exista o crestere nejustificata de preturi”, a mai afirmat Pazara.
150 de dolari, barilul de petrol
Dinu Patriciu estimeaza, pe de alta parte, ca pretul petrolului va creste in acest an pana la nivelul de 150 de dolari pe baril.
„Nu sunt Mama Omida, insa estimarile mele in privinta pretului international al barilului de petrol raman aceleasi. Barilul de petrol ar putea costa, pana la sfarsitul anului 2008, 150 de dolari. La fel am spus si anul trecut ca de sarbatori va fi 100 de dolari barilul de petrol”, a mentionat Dinu Patriciu.
Pretul petrolului a depasit la inceputul acestei saptamani pragul psihologic de 110 dolari barilul, dar a revenit in scurt timp la 106 dolari.
Cresterea tarifului petrolului la 150 de dolari pe baril a fost anticipata si de Ion Tache, presedintele ABP, care a spus marti, pentru DailyBusiness, ca in acest an, cotatia petrolului ar putea ajunge la aceasta valoare, daca tarile OPEC nu vor creste productia.
Iar producatorii de carburanti, in aceste conditii, vor continua sa creasca preturile. Lucru recunoscut recent de Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil, care a declarat ca firma cu capital rusesc ar putea sa opereze noi majorari daca barilul de petrol va continua sa urce pe pietele internationale.