- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patriciu cauta cumparatori pentru 10-25% din Rompetrol

21 Nov, 11:35 • Redactia DailyBusiness
Grupul petrolier Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a mandatat banca de investitii Morgan Stanley sa gaseasca un cumparator pentru un pachet de 10-25% din actiunile companiei.
Patriciu cauta cumparatori pentru 10-25% din Rompetrol

Rompetrol ar putea strange astfel intre 190 si 640 mil. dolari (150-510 mil. euro), potrivit reprezentantilor bancii de investitii Wood, citati de NewsIn.

Grupul Rompetrol (TRG), inregistrat in Olanda, va folosi banii pentru a finanta programul de investitii pe care-l are prevazut pentru Rompetrol Rafinare, cea mai importanta companie a grupului, care opereaza rafinaria Petromidia.

„Ne asteptam ca Rompetrol Rafinare, companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, sa investeasca 440 mil. dolari (circa 350 mil. euro – n.red.) intre 2006 si 2010”, estimeaza Bram Buring, analistul bancii de investitii Wood, citat de NewsIn.

Separat de Rompetrol Rafinare, TRG detine, de asemenea, si compania de distributie si vanzare de carburanti Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, care controleaza 4% din piata franceza si 22% din vanzarea realizata in sudul Frantei, mai precizeaza Buring.

„Ratingul BBB atribuit de Fitch, care descrie un risc inalt, face din finantarea prin emisiune de obligatiuni o optiune neatractiva pentru Rompetrol, iar obligatiunile convertibile exclud, pentru moment, posibilitatea unei noi emisiuni de actiuni realizata de Rompetrol Rafinare. Grupul Rompetrol a luat in considerare si ideea unei oferte initiale de actiuni (IPO) la Bursa din Londra in 2008”, a adaugat Buring.

Wood evalueaza intentia Rompetrol Group ca fiind pozitiva.

„Cu investitii de circa jumatate de miliard de dolari, Rompetrol Rafinare ar putea sa-si relanseze complet afacerea petrochimica, sa-si extinda reteaua de distributie cu 40% si sa utilizeze o cincime din suma ca sa-si urce la maximum capacitatea de rafinariei”, spune Bram Buring.

Wood estimeaza un pret tinta, pentru Rompetrol Rrafinare, de 0,180 lei/actiune, mai mult decat dublu fata de cotatia de 0,084 lei pe actiune, cat este in prezent.

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat, luni, ca mentine ratingul grupului olandez Rompetrol la „B-” si perspectiva stabila atribuita companiei petroliere care deruleaza cele mai multe operatiuni in Romania.

Ratingul reflecta amplasarea favorabila a rafinariei, strategia agresiva pe plan financiar, precum si diversificarea geografica a actiunilor grupului, obtinuta prin achizitionarea distribuitorului francez Dyneff, la inceputul anului 2006, ceea ce a generat a crestere cu 15% a profitului inainte de taxare, spune Fitch.

Pe de alta parte, calificativul primit indica riscul mare de refinantare, programul agresiv de cheltuieli de capital pentru anii 2007-2009. Mai mult, Rompetrol actioneaza intr-un sector in care este de astepat o deteriorare a marginilor de profit in urmatorii trei ani, sustine Fitch. De asemenea, ratingul a luat in considerare si riscurile asociate unui posibil proces intentat proprietarilor grupului precum si unui manager de catre autoritatile romane. Acest risc este compensat de imbunatatirea guvernantei corporatiste, ce include o intarire a echipei manageriale si o restructurare la nivel corporativ, adauga analistii de la Fitch.

Rompetrol a raporat pierderi in anul 2004 si 2005, din cauza cheltuielilor investitionale si in pofida profitabilitatii. Dobanzile la imprumuturile contractate au crescut in 2006, precum si nivelul general al datoriei grupului Rompetrol, mai noteaza Fitch. Aceasta situatie ar putea pune anumite probleme grupului, in eventualitatea in care incasarile grupului se deterioreaza in urmatorii trei ani, sustine agentia de evaluare financiara.

La finalul lunii septembrie, datoriile brute ale grupului Rompetrol se ridicau la 660 mil. dolari (525 mil. euro), fata de un nivel de 381 mil. dolari (304 mil. euro) la finele lui 2005. Aceasta se datoreaza, spune Fitch, achizitiei companiei franceze Dyneff, majorarii capitalului de lucru din cauza pretului mai scump al petrolului si unui volum de afaceri mai mare.

Ratingul reflecta riscul inalt de refinantare si lichiditatile limitate. Mare parte din datorie este finantata prin imprumuturi pe termen scurt de la banci, care se reinnoiesc anual. La finalul lunii septembrie, grupul avea o datorie de scadenta in viitoarele 12 luni de 370 mil. dolari (296 mil. euro). Rompetrol intentioneaza sa-si extinda in 2007 profilul maturitatilor datoriilor, ceea ce ar fi vazut ca un gest pozitiv de Fitch.