- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Patriciu despre politica BNR de sustinere a leului: Nu suntem sanatosi!

18 Nov, 00:03 • razvan.codorean
Un interviu cu Dinu Patriciu este un exercitiu jurnalistic ca o cursa de 100 metri. Pleci din block-start si nici nu stii cand ai ajuns la finish. Patriciu critica in termeni duri masurile fiscale si monetare ale Guvernului si BNR, care, in opinia lui, nu fac altceva decat sa adanceasca Romania in criza. Miliardarul si-a prezentat propriile solutii intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.
Patriciu despre politica BNR de sustinere a leului: Nu suntem sanatosi!

Controversatul miliardar spune ca nu are timp de „filozofie”, vrea intrebari concrete, la obiect, raspunde scurt, taios, fara prea multe detalii. Doar la cele care il intereseaza direct, in genul business-ului mic.ro, ofera mai multe amanunte.

Ii place, probabil, sa creada ca lumea ii citeste editorialele din Adevarul, dovada ca face tot timpul trimitere la ele. Acolo isi da cu parerea despre orice, de la macro-economie la politica, unde filozofeaza in randuri ce denota inclinatii artistice.

Patriciu: Nu cred ca iesim din criza in 2011

DailyBusiness.ro: Datele de la INS arata ca in trimestrul 3 ne-am adancit in criza. Statistica indica un declin economic de 2,3%, asta in timp ce autoritatile ne povestesc despre evolutia pozitiva din trimestrul 4 si despre iesirea din criza din 2011. Avem motive sa credem ca, de aceasta data, vor avea dreptate, ca vom depasi in sfarsit criza?
Dinu Patriciu: Nu cred. Aceasta crestere economica de care se vorbeste nu are din ce sa se nasca. Eu cand aud de cresteri de 1% sau de scaderi de 1% (1,5% – prognoza FMI de crestere economica pentru Romania in 2011), nu ma impresioneaza de niciun fel. Exista tari, acum, astazi, care au trecut prin aceeasi criza ca si noi si care cresc cu 6-7%. Si nu vorbim de China, care este un exemplu aparte.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Atata timp cat nu se iau masuri de stimulare a cresterii economice si asta inseamna mult mai multa atentie catre microeconomie, nu avem nicio sansa[/quote]

DB: Traian Basescu vorbea, zilele trecute, despre faptul ca trebuie sa trecem de la cresterea economica bazata pe consum la cea axata pe investitii. In Romania, 70% din PIB vine din consum. Ce spune seful statului este basm, sau poate deveni realitate?
DP:Cresterea economica poate veni din stimularea consumului intern in primul rand, si in al doilea din masuri care sa duca la cresteri naturale.

DB: Dati-mi solutii, nu vorbe. Ne spun politicienii vorbe de ani de zile.
DP: In primul rand, sa reducem cota unica la 10% si nu vom mai vedea evaziune fiscala.

DB: Guvernul se plange ca daca ar reduce cota, asta s-ar traduce printr-o scadere a incasarilor bugetare. Sa nu uitam ca au majorat TVA-ul la 24% pentru ca nu mai aveau bani la buget.
DP: Nu este adevarat. Daca s-ar reduce cota unica de la 16 la 10%, incasarile bugetare ar creste. Este foarte greu de spus cu cat. Cert este ca vor creste fata de cele din prezent. Avem precedentul. Cand am redus cota la 16%, statul a incasat mai multi bani, in ciuda celor care spuneau ca e o greseala.

DB: Bine, umblam la impozite, in teorie scade nivelul evaziunii fiscale, insa ce ne facem cu productia? De unde aducem plus valoare la PIB?
DP:De exemplu, din agricultura. Acest sector nu produce pentru ca nu exista un sistem de colectare sau sisteme de colectare a produselor agricole. Lanturi logistice scurte, care sa faca legatura intre producator, fermier si client. Ce as face? Pe langa crearea acestui sistem, as scuti de impozit investitiile facute in acest domeniu. Este o masura cat se poate de necesara in acest domeniu pentru ca agricultura, productia agricola pot creste foarte repede.

DB: Si ce ne facem cu productia daca n-avem consum? O dam la export?
DP: Mergem si pe export, bineinteles. Consumul intern creste implicit, pentru ca atunci cand creste economia, cresc si veniturile.

DB: O legatura logica, care, totusi, depinde de multe alte aspecte. Cum stimulam investitiile intr-o tara in care bancile nu vor sa dea credite?
DP: Avem un sistem bancar format numai din filialele unor banci straine. Filiale de mari dimensiuni care actioneaza conform unor grile (de acordare a finantarilor – n.r.) care nu sunt conforme cu caracteristicile intreprinderilor mici si mijlocii romanesti. Or, ceea ce la noi este considerata o firma mare, prin alte parti este o afacere mica. In Statele Unite, o intreprindere mica este considerata cea care realizeaza afaceri de pana la 50 milioane de dolari pe an. Ori la noi, practic, peste 80% din economie este de aceste dimensiuni. Ea nu poate fi finantata doar de aceste mari institutii financiare, filiale ale unor banci straine. Trebuie creat un sistem bancar etajat, in care sa ai de la banci locale, pana la banci regionale la banci medii si mari.

DB: Vorbiti de infiintarea unor noi banci care sa crediteze economia. Capital, de unde ?
DP: Capital exista. Problema este legislatia, nu lipsa capitalului. Banii se gasesc, nu banii sunt problema. (Se incrunta si pare sa se enerveze – n.r.) Nu trebuie sa te imprumuti de la FMI. Poti foarte bine sa gasesti bani in piata privata.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Pietele financiare straine sunt astazi inundate de lichiditati (bani – nr.), dar ele nu ajung in economia reala pentru ca nu stim sa ne atragem finantari[/quote]
DB: La noi, Banca Nationala tine cu dintii de sistem. Intr-o lume in care razboiul valutelor a determinat multe tari sa isi deprecieze valutele, in Romania cursul evolueaza stabil, sustinut de banii de la FMI. Este un demers corect, o politica sanatoasa?
DP: Intr-o lume caracterizata de fluctuatii, noi credem ca suntem imuni. Ceea ce inseamna ca nu suntem sanatosi.

DB: Daca BNR nu ar mai stapani cursul, credeti ca am avea de castigat ? Mugur Isarescu (guvernatorul BNR- n.r.) vorbeste despre o adevarata tragedie daca leul s-ar deprecia. Oamenii nu si-ar mai plati creditele, firmele n-ar mai face fata costurilor. Se spune ca mentinerea cursului reprezinta un subiect de importanta nationala.
DP: Va dau un raspuns simplu si direct. Protejam bancile, nu consumatorii.

Patriciu si interesele sale pentru deprecierea leului

Recent, intrebat daca mentine o estimare a sa mai veche ca euro va ajunge la 4,7 lei la sfarsitul anului, Patriciu declara ca „faptul ca Banca Nationala tine in mod fals cursul e gresit. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro”. Miliardarul adauga ca euro este o moneda falsa si extrem de volatila, pe care nu te poti baza.

„Nu se cumpara nimic in euro. Toate materiile prime le cumparam in dolari”, a mai spus omul de afaceri.

Dinu Patriciu are, bineinteles, propriile interese in lansarea unor astfel de mesaje. O recunoaste cu sinceritate. Spunea, de altfel, recent, intr-un discurs sustinut in fata unor tineri antreprenori, ca sa faci afaceri inseamna sa iti urmaresti interesele cu orice pret in cautarea profitulului.

Dupa afacerea Rompetrol, a ajuns, probabil, unul dintre cei mai mari detinatori de valuta (dolari) din Romania. O depreciere a leului l-ar avantaja, cu siguranta.

In trecut, a mai facut declaratii legate de preturile uriase din sectorul imobiliarelor, iar mai nou a lansat atacuri la adresa hipermarketurilor, interesat fiind de promovarea afacerii mic.ro.

Potrivit topului Capital, Dinu Patriciu este cel mai bogat roman, cu o avere de 1,4 miliarde de euro, in timp ce clasamentul intocmit de Forbes il crediteaza cu o avere de 2,3 miliarde de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...