„Puterea de cumparare va scadea si vom avea toti de suferit. E vorba de factori emotionali”, a adaugat omul de afaceri.
Referindu-se la „cancerul bugetar”, el a mentionat ca astazi avem nevoie de o scadere a impozitelor, in paralel cu o scadere a cheltuielilor bugetare.
„Sunt 750.000 de oameni care au fost adusi de stat in sistem, iar statul trebuie sa plateasca aceasta greseala”, a afirmat Patriciu.
„M-am obisnuit ca in ultimii 2 ani inconsecventa sa fie absolut totala, sa se schimbe de la o luna la alta politicile”, a mai spus acesta.
Omul de afaceri crede ca in cazul in care cota unica de impozitare va fi micsorata, veniturile la bugetul de stat vor spori: „o cota unica de 10% ar fi cat se poate de normala, ar creste consumul fara indoiala”.
Acesta a avertizat ca „acordul nefast cu Fondul Monetar International (FMI) ne impune un deficit bugetar egal cu media europeana, de 6,8%”. Dar, in urma inundatiilor, tinta ar putea fi revizuita, crede omul de afaceri.
„In lumea investitorilor, a te imprumuta de la FMI astazi este nociv, toxic. La FMI suntem milogi„, a declarat Patriciu, adaugand ca atunci cand vom dovedi ca putem sa crestem economia singuri, atunci nu vom mai avea nevoie de un acord cu Fondul.
Patriciu a mai semnalat ca „ne putem astepta ca investitiile straine sa ne ocoleasca si sa inceapta un fenomen semnificativ de retragere a investitorilor de pe piata romaneasca”.
Omul de afaceri a facut si unele recomandari in privinta monedelor in care trebui sa economiseasca romanii.
„Din 2000 pana in 2008, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de mai mult de 6 ori in lei, de vreo 3,4 ori in euro si de 5 ori in dolari”, a spus Patriciu.
„Recomandarea mea e foarte clara: in niciun caz economiile nu trebuie tinute in lei, nici in euro, din cauza conditiilor economice”, a spus acesta.
Dinu Patriciu considera ca leul este „tinut sub respiratie artificiala de catre Banca Nationala, din banii FMI si din banii nostri”.
Referitor la credite, omul de afaceri a spus ca este avantajos sa fie luate „in moneda slaba, leu sau euro. Cele mai multe salarii in Romania sunt fixate in euro, marea majoritatea a oamenilor folosesc etalon euro, nu leul”.