Gelin considera normale performantele economice ale tarii, comertul exterior aflandu-se intr-o forma buna pentru acest stadiu al dezvoltarii Romaniei.
Presedintele bancii BRD-SocGen a declarat ca problema adancirii deficitului de cont curent au fost normale, acestea putand fi observate si in Polonia si Ungaria imediat dupa aderare. „Grija mea la sfarsitul zilei este capacitatea administrativa a tarii si tendinta politicii de a umbri economia”, a afirmat Gelin.
„Cred ca tumultul politic nu s-a revarsat inca asupra economiei sau, cel putin, nu mult. Totusi, admit ca pare a fi o problema pe termen lung. Principala problema in acest moment este lipsa capacitatii din partea guvernului de a gestiona schimbarile necesare. Prioritatile statului sunt cateodata chiar dificil de inteles”, a mai spus Gelin.
In opinia acestuia, este necesara mai multa implicare la nivelul functionarilor de stat. „Poate ca Guvernul ar trebui sa reduca numarul de functionari publici dar, cu siguranta, trebuie sa ii plateasca mai bine. Acesta este singurul mod de a creste capacitatea guvernului de gestionare a fondurilor structurale si a altor oportunitati care vor aparea in anii ce urmeaza”, a precizat Patrick Gelin.
In opinia presedintelui BRD-SocGen, grijile cu privire la balanta comerciala sunt exagerate. „Daca examinam contul curent, observam ca o mare parte din deficit se datoreaza cresterii pretului energiei si importului de materii prime. Acestea au constituit o amenintare prea mica asupra economiei, in ansamblu. Pe de alta parte, se observa o cantitate corecta de bunuri fixe precum exchipamentele industriale importate”.
„Vanzarile de produse finite cresc si tara exporta tot mai multe produse complexe, precum echipament industrial. Banca centrala este indreptatita sa monitorizeze contul curent, dar personal, consider ca elementele comertului sunt intr-o forma buna pentru acest stadiu al dezvoltarii Romaniei”, a mai spus Gelin.
In ceea ce priveste deprecierea leului, aceasta ar putea fi folosita pentru a diminua presiunea asupra sectorului industrial si exportatorilor, considera presedintele BRD SocGen.
The Report: Romania 2008 face parte dintr-o gama de publicatii Oxford Business Group, cunoscute ca surse de informatie pentru economiile in dezvoltare din intreaga lume.
Oxford Business Group (OBG) este o organizatie globala de cercetare, editare, si consultanta. OBG publica materiale economice si politice pentru pietele din Europa de Est, Africa de Nord si de Sud, Orientul Mijlociu si Asia.