Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) si Confederatia Patronala din Industria Romaniei (Conpirom) sunt profund ingrijorate si procupate de presiunea la care va fi supus mediul de afaceri din Romania ca urmare a neincasarii acestei transe, se arata in comunicatul celor doua organizatii.
Totodata, incapacitatea de a utiliza integral fondurile structurale acordate Romaniei, din cauza lipsei lichiditatiilor pentru cofinantare sau inceperea activitatii, constituie una din principalele probleme care preocupa mediu de afaceri.
UGIR-1903 si Conpirom au adresat a scrisoare deschisa FMI, BM, si CE.
In aceasta scrisoare, organizatiile si-au exprimat ingrijorarea fata de vulnerabilitatea deosebita a economiei romanesti cu perspectiva unei accentuate reduceri insemnate a produsului intern brut (PIB) de 8,5% fata de media de 4,2% pentru ansamblul Uniunii Europene in anul 2009. Aceasta in conditiile in care „fluxurile de capital si-au inversat directiile, iar productia si exporturile au cunoscut o reducere drastica”.
Un alt aspect mentionat institutiilor internationale a fost „lipsa unor politici macroeconomice si masuri pentru diminuarea efectelor crizei economice ca urmare a unui context accentuat politic intr-un an electoral in Romania”.
De asemenea, organizatiile patronale au atras atentia asupra „absentei masurilor de restructurare a cheltuielilor bugetare in sensul orientarii spre programe de investitii publice, de rationalizare a dimensiunii structurilor administrative si de restructurarea sistemului public de salarizare (s-a ajuns ca salariul mediu in sectorul public – 2.199 lei sa devanseze salariul mediu din sectorul privat – 1.758 lei)”.
Patronatele reclama si „administrarea deficitara a bugetului public, lipsa de resurse care determina acentuarea blocajul financiar prin neplata bunurilor si serviciilor din bugetele locale, subfinantarea sistemului sanitar pentru care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a primit decat 12 mld. lei fata de 18 mld. lei necesar functionarii”.
In plus, reprezentantii patronatelor au subliniat „majorarea inoportuna, cu efecte adverse, a presiunii fiscale asupra agentiilor economici, in special asupra sectorului IMM, prin introducerea impozitarii forfetare pentru microintreprinderi si inlaturarea unor deductibilitati, lipsa unor masuri reale de sustinere a sectorului IMM”.
UGIR 1903 si Conpirom au mai mentionat in scrisoarea adresata celor 3 institutii ca „sistemul bancar, insuficient capitalizat in care subsidiarele bancilor straine, reprezinta peste 90% din total active a caror activitate este orientata cu prioritate spre finantarea deficitului bugetar in detrimentul creditarii activitatii agentilor economici”.
Cele doua organizatii acopera, prin firmele membre, 30% din PIB-ul Romaniei.