„Sub mesajul FMI transmis patronatelor la intalnirea de saptamana trecuta ca in cel mai optimist scenariu pentru acest an este crestere economica zero se ascunde ca Romania va avea tot scadere economica in 2010. Nu stim exact cu cat, 1%-2%”, a declarat, marti, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), citat de Mediafax.
„Este neuzual pentru FMI sa revina de doua ori asupra previziunilor. Suntem foarte curiosi daca si prognoza FMI care indica ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din UE in 2011, de 5,1% se va mentine”, a mai spus Agathon.
Fondul a redus, acum doua saptamani, estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%, dar pentru 2011 anticipeaza un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana.
Delegatia FMI s-a intalnit saptamana trecuta, in cadrul vizitei de evaluare a acordului cu Romania, cu reprezentantii patronatelor, care au declarat la finalul discutiilor ca Fondul ar putea revizui in jos, din nou, prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero.
„Fondul este inflexibil in ceea ce priveste deficitul, inflatia si cu alte prevederi din acordul cu Romania. Probabil ca vor accepta doar cresterea arieratelor. FMI a spus la intalnirea cu patronatele ca Guvernul ori scade cheltuielile bugetare sau creste taxele”, a adaugat Agathon.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, ca una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezenta la Bucuresti indica scaderea conomiei si in acest an, precizand insa ca nu a fost inca stabilita o estimare finala.
Pe de alta parte, el a afirmat ca acordul cu FMI este singurul program anticriza al Romaniei, iar Guvernul trebuie sa respecte prevederile intelegerii, in special prin reducerea cheltuielilor bugetare.
„Mediul de afaceri nu poate accepta majorarea taxelor, pentru ca va duce la cresterea somajului, la inchideri de firme si nu neaparat IMM-uri, cu companii mari. Avem o economie suprafiscalizata, iar impozitarea averilor mari nu va rezolva problemele Romaniei. Marile averi oricum sunt ascunse, nu sunt la vedere”, a spus Agathon.
O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie – 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala.