- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patronat: Piata de betoane va creste cu 10-15% in acest an

03 Oct, 12:12 • adrian.mihaltianu
Piata de betoane ar putea creste in acest an cu 10-15%, pana la o productie de 13,8 milioane de metri cubi, a declarat Bruno Roux, presedintele Asociatiei Producatorilor de Betoane din Romania (APBR) si directorul general al Lafarge Agregate si Betoane.
Patronat: Piata de betoane va creste cu 10-15% in acest an

Acesta a mentionat ca anul trecut productia de betoane a ajuns la circa 10-12 milioane de metri cubi.

Potrivit reprezentantilor companiilor din domeniu, in prezent, pe piata din Romania exista 300 – 400 de statii de beton.

„Peste 20% din cantitatea de betoane produse in statii este vanduta la negru, fara factura. este un procent ingrijorator”, a declarat Bruno Roux, care a adaugat ca va lucra cu autoritatile pentru a diminua acest procent.

Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), a spus ca in mediul rural se face beton la negru pentru 2.000-3.000 de locuinte pe an.

Cu privire la pretul de vanzare a betonului, Bruno Roux a spus ca acesta variaza intre 150 lei si 600 lei, in functie de compozitia, destinatia produsului, zona geografica unde este realizat.

„De exemplu, in Constanta betonul este mult mai scump decat in Bucuresti”, a precizat presedintele APBR.

Din APBR fac parte 6 companii – Lafarge Agregate si Betoane, Alas, Carpat Beton, Holcim, General Beton si Readymix – ce vor produce in acest an intre 3 si 4 milioane de metri cubi de beton, potrivit oficialilor asociatiei.

In luna iulie a intrat in vigoare un cod privind producerea betoanele, armonizat cu legislatia europeana – „Cod de practica pentru producerea betonului”.

Codul contine prevederi referitoare la materialele componente betonului (cimenturi, agregate, apa, aditivi etc.), la caracteristicile betonului, la stabilirea compozitiei betonului in functie de expunerea constructiei in diferite medii si la procedurile de control al productiei. Acestea au rolul sa mentina o calitate constanta a productiei de betoane si sa sporeasca gradul de asigurare a rezistentei betonului din elementele si structurile de constructii.

Urmărește Daily Business pe Google News