„Am prezentat moduri de a construi mecanisme care sa ajute economia reala”, a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903, citat de Mediafax.
„Economia e bolnava si are nevoie de transfuzii de investitii. Guvernul trebuie sa-si dea seama ca nu mai poate folosi banii din sistemul privat pentru economie, acestia trebuie reinvestiti”, a mai spus Coraci luni, dupa intalnirea dintre reprezentantii Guvermului si cei ai patronatelor.
Propunerile se refera la teme importante care ar urma sa fie discutate de catre Executiv in perioada urmatoare.
Mihai Manoliu, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), a precizat ca propunerile facute vizeaza, printre altele, dezvoltarea cercetarii si a invatamantului, acordarea de facilitati IMM-urilor si asigurarea de surse de finantare pentru dezvoltarea de proiecte.
„Am reprosat ca nu exista o strategie anticriza. Am spus ca si actuala ordonanta (privind amanarea platilor restante – n.r.) are doar text, dar nu si continut. Nu s-au consultat cu noi, iar masurile sunt prea teoretice si inaplicabile”, a declarat Manoliu.
Reprezentantii patronatelor au mai cerut scutirea de la plata taxelor si impozitelor, pentru o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, a angajatorilor care infiinteaza locuri de munca si care incadreaza someri, propunerea privind reducerea cu 50% a CAS-ului in cazul acestora fiind considerata „insuficienta”.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat ca a prezentat Guvernului rezultatele unei anchete potrivit careia sapte din 10 firme din Romania au probleme, 15 % declarand ca sunt falimentare.
Ancheta CNIPMMR a aratat ca 23% dintre firmele din Romania au reusit sa-si mentina activitatea, 5% au reusit sa o amplifice, 72% au raportat scaderea importanta a activitatii, iar 15% dintre acestea s-au declarat falimentare.
De asemenea, propunerile facute in Guvern au vizat si marirea efectului de multiplicare a banilor din economie, neimpozitarea profitului reinvestit pentru ca o astfel de prevedere ar duce la crearea a peste 100.000 de locuri de munca, si la reintroducerea in circuit a institutiilor care nu mai sunt vandabile.
In cadrul intalnirii de luni s-a discutat si despre programul „Prima Casa”, reprezentantii patronatelor cerand ca acesta sa fie concentrat pe construirea de noi locuinte astfel incat sa fie stimulate investitiile.
De asemenea, patronatele au solicitat premierului Emil Boc sa renunte la impozitul forfetar, masura care „isi va dovedi ineficienta la sfarsitul anului”.
Seful Guvernului a spus la randul sau patronatelor ca una dintre prioritatile Cabinetului este investitia publica masiva in infrastructura.
In ceea ce priveste neimpozitarea profitului reinvestit, premierul a aratat ca masura ar urma sa fie aplicata incepand cu al doilea semestru, Ministerul Finantelor avand in vedere promovarea unui act normativ in acest sens, dupa discutia cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI).