- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patronatele contrazic Statistica: „Economia va creste doar pe hartie”

01 Mar, 00:01 • marian.rujoiu
Sectoarele economiei romanesti par sa creasca doar pe hartie, nu si in realitate, considera reprezentantii patronatelor. Ei contrazic astfel o ancheta facuta de Institutul National de Statistica (INS) in randul managerilor, potrivit careia in urmatoarele luni, volumul productiei va creste cu 15%, iar constructiile cu 6%.
Patronatele contrazic Statistica: Economia va creste doar pe hartie

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor (Fepaius) a declarat pentru DailyBusiness.ro ca industria textila nu va inregistra o crestere in 2011 fata de 2010, mai ales din cauza politicii fiscale. Pe de alta parte, Grapini sustine ca o revenire a industriei s-ar putea realiza doar cu scaderea costurilor.

Reprezentanta Fepaius a adaugat ca, in prezent, firmele romanesti din industria usoara sunt blocate pentru ca se confrunta cu o lipsa de lichiditati, iar ianuarie 2011 a fost cea mai „proasta luna pentru industrie, de la inceputul crizei economice”.

Si asta pentru ca, spune Grapini, in ianuarie au crescut atat costurile cu energia, cat si datoriile catre stat.

„Exista cerere de contracte din afara, dar nu pot fi preluate. Firmele sunt blocate, pentru ca nu au putere financiara”, a adaugat reprezentanta Federatiei.

70.000 de locuri de munca desfiintate intr-un singur an

In plus, criza lichiditatilor vine peste cea a lipsei fortei de munca si a unei productivitati scazute. Maria Grapini a precizat ca in perioada 2009-2010, industria a pierdut 70.000 de locuri de munca.

Un alt motiv pentru care industria textila ar putea sa nu inregistreze crestere in 2011 este si acela ca multi dintre investitorii internationali si-au mutat productia in alte tari, precum Moldova sau Serbia , unde costurile sunt mult mai scazute.
Ministerul Economiei a raportat, pentru 2010, o crestere fata de 2009, in industria textila si a pielariei de peste 21%, pana la 16,283 miliarde de lei, astfel: produsele textile – scadere de aproximativ 20%, pana la o valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei, articole de imbracaminte – o crestere de aproximativ 30%, pana la 9,2 milioane de lei, pielarie si incaltaminte – o crestere de aproximativ 43%, la 4,454 miliarde lei.

Industria alimentara: 2011, la fel de prost ca si 2010

Nici in industria alimentara patronatele nu se asteapta la o crestere in 2011 fata de 2010.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca acest an „va fi unul la fel de prost ca si 2010” iar cresterea de pana la 15%, pe care o estimeaza INS, pentru industria prelucratoare, s-ar putea inregistra doar in ceea ce priveste piata neagra.

„Marea problema a industriei alimentare o reprezinta ramura nefiscalizata si nu scaderea consumului. Cresterea TVA-ului de la 19 la 24% a dus la explodarea pietei negre”, sustine Minea, amintind ca tara noastra are cea mai mare TVA din Europa.

In opinia reprezentantului Romalimenta, 50% din productia de alimente este „nefiscalizata”, in timp ce in retail, piata neagra ajunge la 60%. Astfel, firmele care activeaza pe piata neagra reusesc sa produca la un cost mai mic, iar pretul final este mult mai scazut decat al companiilor apartinand ramurei fiscalizata.

Romalimenta: Piata alimentara a scazut cu 15% in 2010

Minea a adaugat ca cea mai mare scadere a pietei alimentare s-a inregistrat in 2009, cand industria a scazut cu 24% fata de 2008, ceea ce a adus o pierdere pentru industrie de pana la cateva miliarde de lei.

Tot atunci, estimeaza Minea, numarul de angajati a scazut cu 19%. In ceea ce priveste situatia din 2010, reprezentantul Romalimenta estimeaza ca scaderea industriei a fost de pana la 15%.

„Pentru 2011 este de asteptat ca producatorii mari ai pietei sa isi mute liniile de productie in alte tari, precum Bulgaria sau Ungaria. In plus, vom asista fie la inchiderea, fie la preluarea firmelor de catre alte companii”, a mai spus Minea.

Presedintele patronatului a adaugat ca o solutie ca piata sa se opreasca din declin ar fi ca Guvernul sa scada TVA-ul inapoi, la 19%, fapt care ar avea doua rezultate, respectiv restrangerea pietei negre si mentinerea sau chiar scaderea preturilor alimentelor.

„Cresterea preturilor a inceput o data cu majorarea TVA la 24%”, sustine Minea.

Pretul materiilor prime, la nivelul din 2008

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, INS estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei, cu un sold conjunctural de 6%. Dar nu acelasi lucru spun patronatele din domeniu.

Simion Liviu, Vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca in 2011 nu se va inregistra o crestere a acestui sector, in special din cauza majorarii preturilor la materiile prime.

Simion a precizat ca preturile materialelor de constructii s-au intors la nivelul din 2008, respectiv inainte de izbucnirea crizei economice.

„Preturile se reaseaza la nivel mondial. De exemplu, cotatia otelului este in crestere, majorandu-se cu pana la 30% din noiembrie 2010 si pana in prezent. Acelasi lucru se intampla si cu pretul energiei”, a adaugat vicepresedintele patronatului.

Crestere doar cu investii de la stat

Cu toate acestea, Simion admite ca sectorul ar putea inregistra o crestere de pana la 2%, reprezentand pana la cateva zeci de milioane de euro, bani provenind din investitiile anuntate de Ministerul Dezvoltarii.

„Cresterea venita pe segmentul sectorului privat va fi aproape de zero, iar daca se va produce va fi consemnata dupa semestrul al doilea”, a mai spus vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Manageri optimisti la INS

Datele INS, prezentate luni, arata ca managerii firmelor romanesti anticipeaza o crestere moderata a constructiilor si a industriei prelucratoare in perioada februarie-aprilie si o relativa stabilitate in servicii si comertul cu amanuntul comparativ cu cele trei luni anterioare.

Potrivit aceleiasi anchete a INS, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste.

In plus, pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total, respectiv: fabricarea autovehiculelor de transport rutier – sold conjunctural 19%, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice – sold conjunctural 8%.

In ceea ce priveste activitatea din constructii, sectorul va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei, cu un sold conjunctural +6% si relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi, respectiv sold conjunctural +2%, potrivit datelor INS.

Urmărește Daily Business pe Google News