„A venit nevasta-mea, weeekend-ul trecut, cu o bucata de branza de capra cumparata de la un targ traditional. Era de fapt branza de vaca si era plina de apa”, spune Minea. „In general, daca nu esti atent, la targurile astea poti cumpara adevarate bombe alimentare”, afirma omul de afaceri. „Din pacate, multi dintre romani sunt creduli si cumpara astfel de produse la preturi exorbitante, crezand ca aleg calitatea, fara sa se uite ca nu au nicio eticheta cu provenienta produsului, ce contine, perioada de valabilitate etc.”.
[img=1441][/img]
Sorin Minea, care dincolo de calitatea oficiala de presedinte al Romalimenta, este si director al producatorului de carne si mezeluri Angst, spune ca in spatele „modei traditionale” s-a format o adevarata retea evazionista.
„Cine nu a reusit sa obtina autorizatiile sanitare pentru a dezvolta un business legal in sectorul alimentar a profitat de ordinul 34/2008 privind produsele alimentare ce prezinta caracteristici traditionale si deruleaza, fara nicio problema, afaceri foarte profitabile”, spune Minea.
[quote=Sorin Minea, presedinte Romalimenta]Isi pun un clop in cap, o ie, si se apuca sa vanda produse cumparate cine stie de pe unde, la preturi de cateva ori mai mari[/quote]
Ce inseamna afaceri profitabile ? „Dincolo de fabricutele de preparate din carne, branza sau panificatie care au devenit peste noapte traditionale, pentru ca nu puteau functiona legal, au aparut foarte multi speculanti care cumpara de pe piata produse normale, le imbraca in coaja de brad sau le afuma putin si le vand la preturi de 2-3 ori mai mari. Un cascaval asa zis traditional costa 20-30 lei peste costul real al produsului”, afirma presedintele Romalimenta.
Sorin Minea da exemplu branza de Sibiu. „Daca ar fi sa luam in calcul cate sortimente sunt pe piata, ai zice ca in Sibiu sunt mii de producatori de branza. De fapt nu au nicio legatura cu Sibiul”, declarat Minea.
[img=1058][/img]
Presedintele Romalimenta cere autoritatilor sa declanseze un amplu control in pietele traditionale organizate la sfarsit de saptamana in aproape toate marile orase ale tarii.
„Numai cand vezi ca vand la taraba produse din carne sau branza, fara sa aiba un minim de conditii igienice, iti dai seama ce pericol pot reprezenta aceste produse”, afirma Minea.
[quote=Sorin Minea, presedinte Romalimenta]Pentru a produce produse traditionale, trebuie sa ai o anumita traditie in materie. Nu cred ca exista atatea mii de produse traditionale in Romania[/quote]
Producatorii traditionali spun ca au toate actele in regula. Nici nu le trebuie foarte multe, pentru ca, potrivit ordinului 34/2008, beneficiaza de foarte multe derogari de la legislatia sanitar-veterinara.
„Noi respectam cadrul legal actual. Ne producem materia prima in gospodarie, respectam retetele traditionale, atestate de autoritatile sanitare si le vindem in locurile special amenajate”, afirma Ion Vasiloiu, un producator traditional intalnit in Piata Crangasi din Bucuresti.
Sorin Minea spune ca, prin astfel de declaratii, producatorii recunosc, practic, ca incalca legea. „Nu ai voie sa vinzi porcul din gospodarie. Pai asa ma ma transform si eu in producator traditional, nu mai respect nicio regula si vand produse traditionale. Sunt foarte curios de unde isi fac rost de materiile prime, ca daca le produc in gospodarie, se incalca legea”, afirma presedintele Romalimenta.
Inspectorii sanitari ridica din umeri. Sunt prea putini
„Nu putem acoperi orice colt de strada din Romania”, a declarat Constantin Savu, director al Directiei Igiena Veterinara si Epidemiologie din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV)
El spune ca toti producatorii traditionali, fie ca vorba de produse de panificatie, carne si produse din carne sau branzeturi, beneficiaza de o autorizatie speciala, iar controalele sanitar-veterinare se fac la locul de productie.
„Este responsabilitatea lor in ce conditii vand aceste produse”, spune Savu, care recunoaste faptul ca exista si multi producatori care nu respecta normele si de aceea sunt sanctionati.
„Normele din Ordinul 34 spun foarte clar. Acordarea derogarilor de la cerintele mentionate in Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare si pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor nu exonereaza operatorul din domeniul alimentar de responsabilitatile privind respectarea cerintelor specifice ale legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare”, a declarat reprezentantul ANSV. „Cei care autorizeaza aceste targuri, autoritatile locale, au responsabilitatea lor in desfasurarea acestor evenimente in bune conditii”, mai spune Savu.
[img=1059][/img]
Sorin Minea spune ca afacerea cu produse traditionale s-a dezvoltat tocmai din cauza lacunelor legii. „In timp ce organele sanitare, ANPC-ul si primariile se imbie unii pe altii sa intervina, in piete vezi tot felul de grozavii, de la placinte cu compozitii ciudate, produse din carne si branzeturi fara dovada de provenienta. Cred ca prin supapa asta cu iz traditional se vinde branza mai multa decat produce toata Romania. Cea mai multa vine din import”, afirma Minea.
In urma controalelor facute in noiembrie in toata tara, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara a raportat 12 sanctiuni contraventionale, in valoare de 19. 900 lei, 63 de avertismente, a inchis activitatea a doi agenti economici si a retras de la comercializare 27 de kg de produse alimentare in valoare de 318 lei.
In aceasta problema s-a implicat, recent, si Banca Nationala. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a declarat, potrivit Mediafax ca „nu pot castiga din faptul ca pacalesc azi un client si maine altul prin vanzarea de produse cu standarde reduse de calitate, iar acest lucru afecteaza dezvoltarea tarii”.
„Vine acum un taran in Bucuresti si in orasele tarii, unde s-au deschis aceste targuri cu produse traditionale. Nu intelege taranul roman, si nici nimeni nu il ajuta, ca nu poate sa castige din faptul ca pacaleste azi un client si maine altul. Produsele lor sunt murdare, sunt netraditionale. Branza cu apa multa, branza de vaci si minte ca e de capra. Acestea sunt probleme care nu sunt marunte, sunt probleme ale acestei societati si sunt probleme care ne tin pe loc. Pentru ca daca nu avem agricultura este pentru ca nu avem servicii care sa sprijine agricultura”, a declarat Vasilescu, la seminarul „Cum va depasi Romania criza economica?”.