S-au specializat in Romania, iar apoi au luat calea Occidentului, in cautarea unei vieti mai bune. Este destinul tras parca la indigo al multor romani. Peste 300.000 de muncitori din constructii au ales sa munceasca in Italia, Spania sau Germania. Pentru 500-1.000 de euro, muncesc in constructii, iar patronii sunt foarte multumiti pentru ca ii platesc mai putin decat pe conationalii lor.
Intre timp, in tara, piata constructiilor s-a dezvoltat spectaculos, multitudinea de proiecte imobiliare crescand numarul firmelor si banilor aflati in joc. Confruntata cu o criza de forta de munca de proportii, piata constructiilor a decis ca e timpul sa reactioneze si a stabilit ca una dintre cele mai bune solutii ar fi readucerea muncitorilor romani din Occident.
La Roma, in weekend, a avut loc, in premiera, o bursa a locurilor de munca pentru romanii care vor sa se repatrieze.
„Am oferit peste 100 de joburi, la salarii cuprinse intre 400 de euro pentru necalificati si 1.000 de euro pentru meseriasi. Am selectat cam 60 de CV-uri de la romani ramasi uimiti de cat de bine se plateste acum in tara si care sunt dispusi sa se intoarca”, a declarat, pentru DailyBusiness, Catalin Chira, directorul de marketing al firmei Grup Taurus SBS SRL din Bistrita.
„Romanii din Italia si Spania nu stiu cu adevarat care este realitatea din Romania. Nu stiau ca salariile au crescut acasa si ca practic pot castiga mai mult decat in Italia. Ganditi-va ca din banii pe care ii castiga in Roma, lucrand sezonieri, trebuie sa isi plateasca chirie, cheltuieli si nu mai raman cu mai mult de 300-400 de euro. Astfel de venituri le-ar putea castiga si in tara”, a mai spus Chira.
Plosceanu: In conditiile cresterii preturilor, romanii se vor intoarce
Muncitorii romani se vor intoarce, treptat, in tara, sunt de parere si reprezentantii patronatelor din constructii. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romana a Antreprenorilor in Constructii, spune ca acest fenomen va fi determinat, dincolo de cresterea salariilor din Romania, de cresterea preturilor din statele europene.
„In Italia, in Spania, in Germania, cam peste tot au crescut sensibil preturile de la chirii pana la produsele alimentare. In conditiile cresterii preturilor petrolului la cote record, a majorarii tarifelor la energie si problemelor din pietele imobiliare, traiul zilnic s-a scumpit afara, iar primii care au simtit asta au fost muncitorii straini, nevoiti sa stea cu chirie. Din ceea ce am aflat de la Roma, multi vor sa se intoarca si de aceea vom extinde aceste burse pe tot cuprinsul Italiei si vom merge si in Spania”, a declarat Plosceanu, pentru DailyBusiness.
Muncitorii vor salarii de minim 500 de euro
Muncitorii romani din Occident vor salarii de minim 500 de euro, locuri de munca de preferinta in localitatile de domiciliu sau platite de firmele de constructii, contracte legale de munca si, in masura posibilitatilor, facilitati de angajare pentru restul familiilor, daca au plecat din tara impreuna cu sotia si copiii, declara Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.
„Daca vom reusi sa impunem un salariu mediu de 500-600 de euro, sa le oferim bonuri de masa, cazare pentru cei de pe santier si contracte legale de munca, incercand totodata sa eliminam si piata neagra a constructiilor, ii vom aduce cu siguranta inapoi”, spune Iftime, pentru DailyBusiness.
„Marea problema tine de seriozitatea atat a angajatorilor cat si a angajatilor. Degeaba ii vei aduce in tara daca nu le vei plati salariile promise, sau daca ei vor pleca dupa o luna, pentru ca cineva le va promite un salariu mai bun. Cred ca aceasta intoarcere a muncitorilor romani ar trebui insotita de o regandire a contractelor de munca in asa fel incat firmele sa aiba garantia ca forta de munca nu le pleaca dupa 1-2 luni si se trezesc cu lucrarile suspendate, si nici ca muncitorii nu isi vor primi salariile promise si la timp, dar varii motive invocate de constructor”, a mai spus Iftime.
„Tepele sunt dese in domeniu, si de o parte si de alta. Sunt inca firme care nu isi platesc angajatii, majoritatea la negru, dar si echipe de muncitori sezonieri care isi parasesc locul de munca la prima oferta mai atractiva”, spune Catalin Chira, directorul de marketing al firmei Grup Taurus SBS SRL din Bistrita. „In conditiile in care mare parte din firme au comenzi pentru ani de zile in avans, datorita boomului imobiliar din ultimii ani, este nevoie ca, impreuna cu patronatele si autoritatile, sa fie luate masuri pentru eliminarea pietei negre a constructiilor, pentru ca industria constructiilor sa poata ajunge la nivelul de credibilitate care sa permita readucerea in tara a muncitorilor din Occident”, a mai spus Chira.
Patronatele vor sa renunte la importul de muncitori „exotici”
Decizia firmelor din domeniul constructiilor de a incerca sa repatrieze muncitorii romani din Occident vine sa sustina ideea ca importul de muncitori din tari ca Pakistan, India sau China nu este chiar o solutie atat de buna pentru rezolvarea crizei de pe piata de munca din Romania.
„Sa aduci muncitori din tari subdezvoltate este o solutie de compromis, pentru 1-2 ani. Trebuie insa sa gandim o strategie pe termen lung in care sa ne putem baza pe o forta de munca stabila, cu radacini, de la familie, la mentalitate. Nu putem risca solutii de compromis, pentru ca, pe termen lung, ne poate duce la o situatie si mai grava”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romana a Antreprenorilor in Constructii.
Organizatia, ce grupeaza peste 1.200 de firme din domeniu, (aproape 80% din piata, conform propriilor estimari), estima anterior ca are nevoie de 150.000 de muncitori pentru a acoperi criza de pe piata muncii si asta in conditiile in care piata constructiilor din Romania inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere din toate tarile Uniunii Europene, rata de dezvoltare fiind de aproape 15 ori mai mare decat media europeana.
Conform estimarile ARACO, ritmul spectaculos de crestere a sectorului constructiilor in Romania se estimeaza ca va continua si in urmatorii 2-3 ani, de 20-25%, piata constructiilor urmand sa depaseasca 12 miliarde de euro in 2008, fata de 7 mld.euro in 2006 si 10 mld.euro in 2007. Marile profituri se vor inregistra, in continuare, in sectorul imobiliar, acolo unde ratele de castig vor depasi 200-300%.
Cel putin 14 companii internationale au anuntat pentru acest an investitii de 2,4 mld. euro pe piata imobiliara din Romania, Bucurestiul pierzand teren in fata provinciei, doar 900 mil. euro din total fiind alocati pentru Capitala.
Printre orasele vizate de investitori se numara, in afara Capitalei, si Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Oradea, Arad, Cluj si Timisoara. Investitiile merg in procent de 70% catre dezvoltarea de centre comerciale, 20% catre zona rezidentiala si doar 10% catre spatii industriale.