Oamenii de afaceri membri ai CONPIROM, organizatie ce cuprinde 17 federatii si asociatii patronale din intreaga economie romaneasca, acuza faptul ca cea mai mare problema a firmelor nu o mai reprezinta criza ci fiscalitatea excesiva.
Vicepresedintele organizatiei, Constantin Dumitru a declarat ca Guvernul, prin zecile de modificari operate in acest an, a transformat legislatia fiscala intr-o bataie de joc.
„Cine mai intelege ceva din legislatia asta, atata timp cat se opereaza sute de modificari, modificari la modificari. A ajuns o bataie de joc. Este imposibil sa lucrezi cu aceasta legislatie fiscala si este greu si pentru autoritati sa o aplice”, a declarat omul de afaceri, potrivit DailyBusiness.ro.
La randul sau, presedintele CONPIROM, Vasile Turcu a afirmat ca, dincolo de modificarile facute peste noapte, o alta mare problema este faptul ca normele aprobate recent de Guvern sunt nearmonizate, se bat cap in cap.
‘Legislatia fiscala se modifica zilnic. Nici nu o putem citi. Sunt 3 – 4 modificari la fiecare modificare. Nu putem lucra dupa aceasta legislatie’, a declarat omul de afaceri.
Evaziunea a explodat
Oamenii de afaceri reclama faptul ca lipsa de coerenta a politicii fiscale a dus la adancirea economiei subterane.
„Evaziunea a crescut, spre exemplu, la 60% in industria alimentara. Daca firmele ar plati sumele intregi datorate statului ar trebui sa aduca bani de acasa’, a afirmat Dumitru Constantin.
Potrivit omului de afaceri Vasile Turcu, „sistemul drastic de impozitare va conduce la situatia in care multi intreprinzatori ajung sa-si organizeze activitatea in economia gri sau subterana. Actualele norme ii vor incuraja pe foarte multi care erau tentati sa evazioneze sa o faca”, a declarat Turcu.
Reprezentantii COMPIROM propun autoritatilor mai multe masuri care ar simplifica sistemul fiscal si, de asemenea, vor duce la reducerea evaziunii.
Printre altele, cer ca statul sa impuna tuturor persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani sa isi declare veniturilor, masura care in opinia reprezentantilor CONPIROM „ar scoate la iveala averi uriase acumulate”.
„Reducerea fenomenului evaziunii fiscale se poate face prin transferarea responsabilitatii privind evaziunea fiscala din sectorul controlului-ineficient si corupt-, catre contribuabili, ca principiu de baza al fiscalitatii”, considera reprezentantii patronatelor.
In opinia Conpirom, o impozitare progresiva ar fi mult mai eficienta decat cota unica.
Pe de alta parte, oamenii de afaceri propun transferarea activitatilor publice sau de interes public in sectorul privat cu elaborarea de regelementari pentru functionarea si dezvoltarea unei piete concurentiale si eliminarea monopolurilor.