In cadrul primei intalniri a Consiliului Anti-Criza, ce a avut loc luni, la sediul Ministerului de Finantelor, patronatele si sindicatele au criticat bancherii ca nu se implica in sustinerea economiei reale, preferand pozitii speculative si incercand sa mute riscul si garantiile catre Guvern si Banca Nationala a Romaniei (BNR), a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).
„Asociatia Romana a Bancilor incearca sa mute responsabilitatea, riscul si garantiile catre Guvern si BNR. Si noi si patronatele le-am reprosat ca se intereseaza prea putin de economia reala si nu pot sa stea doar pe pozitii de specula”, a declarat Costin.
[quote=Dumitru Costin, presedinte BNS]Vor sa se simta bine in pielea de bancher. Nu vor sa se implice cu maximum de responsabilitate in economia reala[/quote]
Reactia presedintelui BNS vine dupa ce Asociatia Romana a Bancilor a solicitat guvernului, in cadrul intalnirii, infiintarea unui fond de risc destinat salvarii bancilor cu eventuale probleme.
Presedintele ARB, Radu Ghetea, a declarat ca propunerea, initiata inca din luna noiembrie a anului trecut, vizeaza eventualitatea inrautatirii conditiilor financiare pe plan international, cu impact direct asupra Romaniei.
„Daca in alte tari primele masuri au fost pentru sprijinirea bancilor, din fericire in Romania n-a fost nevoie. Noi am cerut doar sa existe un plan, de infuzie de capital, pentru a sustine sistemul bancar daca este nevoie, fara de care nicio economie nu este posibila”, a declarat Ghetea.
Reprezentantii bancilor au mai cerut, in cadrul pachetului de sprijinire a sistemului bancar, reducerea rezervelor minime obligatorii si a dobanzii de politica monetara, garantarea operatiunilor interbancare, acceptarea de catre BNR in garantie a titlurilor emise de state UE, majorarea fondurilor de garantare si a fondurilor Eximbank.
„BNR, la nivel tehnic, si-a exprimat un punct de vedere pozitiv, dar o decizie finala va fi luata in aceasta saptamana de Consiliul de Administratie al bancii”, a afirmat Ghetea.
La reuniune au participat, pe langa presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu si economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
Dincolo de reactiile declansate de cererile bancherilor, in cadrul reuniunii, reprezentantii patronatelor, sindicatelor si Guvernului au decis formarea a trei comisii speciale pe economie, finante si munca, ce urmeaza a realiza, pana pe 22 ianuarie, un pachet de masuri anti-criza, ce urmeaza a fi adoptate de noul guvern.