„Ministerul Finantelor nu a facut nicio evaluare sa vada cate din cele 700.000-800.000 firme inregistrate in Romania sunt microintreprinderi si cat incaseaza prin aplicarea impozitului de 3%, bani pe care ii lua sigur. Asa bagam pe cheltuieli tot, iar cei care intreaba contabilul vor plati zero lei la buget, iar cei care nu, vor plati 16% pe profit, deci bugetul pierde astfel”, a declarat, joi, agentiei Mediafax, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
El a mentionat ca masura arata inca o data ca bugetul cuprinde „zero” masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, Guvernul fiind interesat doar sa imparta banii, fara sa tina cont de niciun amendament propus.
Microintreprinderile vor fi impozitate din acest an la fel ca orice firma, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim, fara a mai putea opta pentru impozitul de 3% pe venit.
„De la 1 ianuarie a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim”, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor.
Parlamentul a respins, la dezbaterea proiectului de lege privind bugetul din acest an, un amendament al deputatului PNL Daniel Chitoiu de prelungire a optiunii.
„Este un pas in plus pentru desfiintarea microintreprinderilor, dupa impozitul minim. Statul era mai avantajat daca impozita cu 3% veniturile, dar probabil ca autoritatile s-au gandit ca sunt firme care au profituri mari. Vor fi afectate mai ales firmele care functioneaza cu cheltuieli reduse cum ar fi cele de consultanta, din domeniul tehnic, arhitectura sau contabilitate”, a spus Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
In opinia sa, in urma acestei masuri, pe de o parte unele firme isi vor ascunde profitul, dar vor fi si intreprinzatori care nu-si vor permite sa platesca cota de 16% pe profit si vor disparea.
„Parca toata lumea in Romania vrea sa accentueze criza, nu a fost luata intr-un an si jumatate nicio masura anticriza. Si in plus, din dorinta de a aduce bani mai multi la buget, distrugem mediul de afaceri”, a afirmat Parvu.
Totodata, Daniel Chitoiu, deputat PNL a declarat ca neaplicarea unui impozit de 3% pe venitul microintreprinderilor va duce la circa 200.000 de falimente in acest an si ca impozitul forfetar va fi introdus in aprilie sau mai.
El a aratat ca exista posibilitatea ca toate microintreprinderile sa inregistreze pierderi, iar statul sa nu mai incaseze niciun ban.
Anul trecut erau inregistrate 280-300.000 de microintreprinderi, societati cu pana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.
In 2009, an in care a fost introdus impozitul minim, numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a crescut de peste 11 ori, la 133.000.