Reprezentantul Bancii Mondiale (BM) a spus ca ingrijorarile institutiei sunt in principal pe partea ajustarilor fiscale, in contextul in care pietele trebuie convinse ca Guvernul continua programul de reducere a deficitului bugetar.
Intrebat daca Romania va contracta un nou imprumut de la Fondul Monetar International, Pauna a evitat sa raspunda direct la intrebare, aratand ca cel mai important factor este un cost redus de finantare, iar in acest context o finantare multilaterala, de la institutii financiare internationale, ar fi recomandabila.
La inceputul lunii iulie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca discutiile dintre institutia financiara si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by.
Potrivit lui Pauna, lipsa ajustarilor fiscale din trecut este unul dintre motivele pentru care Romania se afla printre ultimele tari care vor relua procesul de crestere economica.
„Cred ca acest lucru este reflectat de mai multi factori. Romania a avut (inainte de criza – n.r.) unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa. Acest lucru a lasat putin loc pentru aplicarea unor politici care sa stimuleze cresterea economica”, a declarat Pauna, intr-o conferinta.
Totodata, ponderea redusa a exporturilor ca procent din PIB, comparativ cu alte state din regiune, a condus la incetinirea procesului de redresare economica.
Cu toate acestea, Pauna considera ca exporturile vor reprezenta unul dintre putinele motoare care vor sustine cresterea economica in viitor.
„Eu continuu sa cred ca vom avea o crestere economica pozitiva anul viitor, dar este foarte greu sa faci estimari in astfel de vremuri. Exporturile nete vor fi unele dintre putinele motoare care vor putea stimula cresterea economica”, a mai spus Pauna.
El a amintit ca misiunea FMI urmeaza sa vina la Bucuresti saptamana viitoare, cand va discuta un nou set de prognoze privind economia romaneasca.
Romania a incheiat in martie anul trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.