- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

PCC: Petrom ar trebui sa plateasca Oltchim ca sa ii preia petrochimia de la Arpechim

13 May, 13:44 • traian.badulescu
Oltchim ar trebui sa fie platit de Petrom sa cumpere petrochimia de la Arpechim, intrucat necesita investitii foarte mari de modernizare, a spus miercuri Wojchiech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC, principalul actionar minoritar al combinatului chimic valcean.
PCC: Petrom ar trebui sa plateasca Oltchim ca sa ii preia petrochimia de la Arpechim

Zaremba a mai spus ca activitatea de petrochimie de la Arpechim s-a intrerupt din noiembrie si ca angajatii implicati in aceasta sunt in somaj tehnic.

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii Petrom nu au dorit sa faca niciun comentariu pe aceasta tema.

Oficialul grupului german PCC considera ca si in situatia in care se va investi in activitatea de petrochimie de la Arpechim si se va creste capacitatea de productie la 300.000 tone de etilena, aceasta tot nu va fi competitiva si utila pentru Oltchim.

Mai mult, investitiile in cresterea capacitatii de etilena in doi ani, de la 185.000 de tone in prezent, ar fi prea mari, a mai spus Zaremba.

El este de parere ca deal-ul cu Petrom nu este unul avantajos pentru Oltchim.

„Daca la materia prima esti invins de concurenti (compania turca Petkim are o capacitate de productie de 550.000 tone de etilena – n.r.), la produsul final sigur vei pierde”, a spus Zaremba.

El considera ca acesti bani ar trebui utilizati de Oltchim pentru specializare pe unele produse de nisa, si nu pe PVC, produs fabricat in masa, care depinde de materia prima de la Arpechim.

Directorul de dezvoltare al PCC a subliniat starea „dramatica” in care se afla combinatul din Valcea, care avea in septembrie 2008 datorii de 440 mil. euro, din care 140 mil. euro catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si 35 mil. euro pentru materia prima cumparata de la Petrom.

El apreciaza ca solutia unui ajutor de stat de 500 mil. euro ar sprijini compania doar pe termen scurt si ca pe termen lung ar fi fatala.

„Daca se pompeaza 0,5 mld. euro, compania va mai fi vie cu siguranta inca 2-3 ani. Dar apoi, va cadea definitiv”, a atras atentia Zaremba.

El a mentionat ca in conditiile in care statul va acorda astfel de ajutoare Oltchim, atunci, combinatul nu va mai putea fi scos la privatizare nicioadata, din cauza acumularii de datorii foarte mari (inclusiv catre stat – n.r.).

Urmărește Daily Business pe Google News