- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensia medie ar putea ajunge la 731 euro dupa 35 de ani de contributii

05 Jun, 15:26 • adrian.mihaltianu
In cazul in care o persoana este inscrisa si la o pensie facultativa, pe langa cea obligatorie si cea asigurata de stat, dupa 35 de ani de contributii poate ajunge la o pensie medie de aproximativ 731 euro, conform unor statistici prezentate joi de Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii.
Pensia medie ar putea ajunge la 731 euro dupa 35 de ani de contributii

Acesta a luat in calcul salariul mediu brut din luna martie a acestui an, de 438 euro (322 euro net), cu o crestere anuala de 5%, o perioada de contributie de 35 de ani si un randament annual de 5%.

Directorul general al ING Fond de Pensii a tinut cont si de datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), ce estimeaza ca in anul 2020 salariul mediu brut din Romania va fi de circa 1.133 euro.

Conform calculelor lui Radu Vasilescu, pensia obligatorie (pilonul II), dupa 35 de ani de contributii (in anul 2043), va avea o valoare de 197,68 euro, pensia de stat (pilonul I) va fi de 400 euro, iar pensia facultativa (pilonul III), in cazul in care se contribuie cu 33,78 euro pe luna, va ajunge la 133,25 euro.

Astfel, adunand cele trei valori, se ajunge la o pensie lunara de 731 euro, in valoare nominala, fara a lua in calcul inflatia.

In cazul in care contributia anula la pilonul III este de 100 euro pe luna, pensia facultativa ar urca la 400 euro/luna. Astfel, adunand valorile celor trei sisteme, pensia lunara ajunge la circa 100 euro, a mai spus seful ING Fond de Pensii.

„Romanii nu vor avea o pensie adecvata unui trai decent daca nu contribuie la o pensie facultativa si nu isi fac asigurare de viata cu acumulare de capital, pe langa contributiile acumulate la pensiile obligatorii si la cele de stat”, a declarat Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata.

Acesta considera ca nivelul de deductibilitatea in sistemul pensiilor facultative ar trebui sa creasca, pentru ca acest sistem sa fie stimulat.

„Angajatorii ar trebui sa ofere angazatilor pensii facultative, in schimbul maririi de salariului”, a spus Bram Boon, care a adaugat ca majorarea facilitatilor fiscal ear ajuta foarte mult pilonul III.

ING a primit o contributie minima de 1 leu la fondul de pensii obligatorii pe care il administreaza, cea maxima fiind de 20.333 lei, aproape doua treimi (63%) din totalul acestora corespunzand unor salarii cuprinse intre 369 si 1.340 lei.

„Probabil ca aceasta contributie (cea maxina – n.r.) aferenta lunii martie reprezinta un bonus obtinut de salariat anul trecut”, a spus Radu Vasilescu.

Urmărește Daily Business pe Google News