- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensii mai mari și servicii medicale mai bune pentru acești români. Lege nouă pe masa senatorilor

21 Oct, 14:54 • Bruma Loredana
Sunt vești bune pentru o categorie de români. Cei care lucrează în companii obișnuite să acorde beneficii extrasalariale vor putea profita de o schimbare a legislației privind deductibilitatea pensiilor private facultative și a asigurărilor private de sănătate. Astfel, aceștia ar putea primi pensii mai mari și ar putea beneficia de servicii medicale mai bune.
Pensii mai mari și servicii medicale mai bune pentru acești români. Lege nouă pe masa senatorilor

Pensii mai mari și servicii medicale mai calitative pentru unii români. Potrivit unui proiect de lege, suma care poate fi scăzută din impozitul pe venit ar putea crește de la 400 de euro la 1200 de euro pe an.

Pensii mai mari și servicii medicale mai bune pentru acești români

Inițiatorii proiectului de lege privind deductibilitatea pensiilor private facultative și a asigurărilor private de sănătate sunt de părere că cei 400 de euro deductibili în prezent nu mai corespund cu realitățile economice actuale, mai ales că România a parcurs o perioadă cu inflație ridicată. Subliniem că abonamentele de sănătate (oferite direct de operatorii din domeniu, nu de firmele de asigurare, și având o acoperire mai limitată) nu sunt vizate de respectivul proiect.

Cu alte cuvinte, angajatorul poate oferi salariatului o poliță de asigurare privată cu o primă care să ajungă până la 1.200 de euro, iar acești 1.200 de euro vor putea fi scăzuți din impozitul pe venit. La fel se întâmplă și în cazul pensiei private facultative (Pilonul III), unde contribuția deductibilă ar putea merge până la 1.200 de euro, influențând masiv și suma acumulată în conturi de către salariați.

Prima medie plătită pentru o asigurare de sănătate era, la finalul anului trecut, de circa 2.600 de lei, adică puțin peste 500 de euro. Pe piață există sub 400.000 de contracte, ceea ce arată că potențialul de dezvoltare este unul semnificativ, potrivit economica.net. 

La sfârșitul lunii iunie 2024, zece fonduri de pensii facultative erau înscrise în Registrul Electronic al Autorității de Supraveghere Financiară, fiind administrate de opt societăți de administrare a fondurilor de pensii private. Activitatea de depozitare și custodie a activelor fondurilor de pensii facultative este realizată de doi depozitari.

Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii facultative a fost de 5,33 miliarde lei la finalul lunii iunie 2024, în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent și cu 12% raportat la finalul lunii decembrie 2023. Numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative, la 30 iunie 2024, a fost de 761.955 persoane, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a
anului 2023.

Citește și Pensii ianuarie 2025. Simona Bucura Oprescu: „+ 50% din creșterea reală”