Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensii private obligatorii: 2 din 5 participanti nu primesc lunar contributii in conturi. Vezi de ce

11 May, 00:02 • adrian.mihaltianu
Numarul persoanelor care nu-si primesc lunar contributiile in conturile de pensii private obligatorii (Pilon II) este in continua crestere. Astfel, circa 2 din 5 participanti nu au conturile alimentate in fiecare luna. Printre cauze se numara munca la negru, somajul sau emigrarea, potrivit jucatorilor din piata, chestionati de DailyBusiness.ro.
Pensii private obligatorii: 2 din 5 participanti nu primesc lunar contributii in conturi. Vezi de ce

Nivelul maxim a fost atins in martie 2011, cand aproximativ 41,8% dintre conturile de pensii private nu au primit contributii, conform datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Intr-un an, aceasta pondere a conturilor nealimentate a crescut cu aproape 10 puncte procentuale, dupa ce in martie 2010 era de 32,9% ([b]Vezi tabelul[/b]).
[img=1723]Tabel conturi fara contributii[/img]
Totusi, in luna aprilie, ponderea conturilor nealimentate in aprilie s-a redus usor la 38,3%.

„Este adevarat ca aprilie a inregistrat a inregistrat o scadere insa mai este nevoie de cateva luni pentru ca trendul sa fie confirmat.  La nivel teoretic, conturile nu mai sunt alimentate atunci cand angajatului nu i se mai platesc asigurarile sociale ceea ce ar fi putut fi confirmat pana acum de criza economica.  Din pacate insa, revenirea economica din diverse industrii despre care se vorbeste nu se regaseste deocamdata si in contributiile la bugetul de stat, aceasta este singura explicatie pentru care procentul de conturi goale creste”, a declarat Simona Ditescu, CEO al BCR Pensii.

La randul sau, Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, a subliniat ca in aprilie situatia a inceput sa revina la „normalul” anterior: „[b]situatia per total este in continuare dramatica[/b]: din 5 participanti la fondurile private de pensii, 2 nu primesc contributii luna de luna”.

De asemenea, Ioan Vreme, CEO in cadrul Generali Pensii, a precizat ca in primele luni de activitate ale anului 2011, s-a constatat o crestere a numarului celor pentru care nu se incaseaza contributii.

„[b]Am trecut de 40% conturi nealimentate lunar, ceea ce este un semn ingrijorator pentru participanti[/b]”, a subliniat Vreme.

Simona Ditescu spera ca numarul acestor conturi sa scada semnificativ in perioada urmatoare, ca o reflectare a relansarii si cresterii economice din 2011.

[b]De ce nu intra lunar banii in conturi[/b]

„Printre factorii care stau la baza acestei evolutii se numara somajul si faptul ca multe persoane se gasesc in tranzitie intre slujbe. De asemenea, munca la negru reprezinta un factor de influenta, precum si plecarile in strainatate”, a declarat Radu Bragarea, directorul general al Eureko Pensii.

In acelasi timp, Ioan Vreme a precizat ca nu stie exact motivele care determina neplata contributiilor.

„Putem doar banui ca aceasta situatie este cauzata de somajul ridicat, de reducerea activitatii economice pentru multe companii etc. Stim insa ca sunt aspecte care nu tin de noi, administratorii de pensii a caror datorie ramane administrarea in cele mai eficiente conditii a contributiilor colectate, indiferent de volumul acestora”, a spus seful Generali Pensii.

De asemenea, Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Administratie al Aviva Pensii a mentionat ca in cazul conturilor cu contributii zero in anumite luni, acest lucru se datoreaza nedepunerii la termen a declaratiilor fiscale sau depunerii cu intarziere ori cu informatii eronate.

Crinu Andanut, directorul Allianz-Tiriac Pensii, a spus ca frecventa si densitatea contributiilor s-au redus considerabil in ultimii 2 ani si jumatate, reflectand indeaproape tendintele negative inregistrate pe piata muncii, cu care colectarea la fondurile de pensii private evolueaza corelat.

„O deteriorare semnificativa suplimentara a fost determinata la inceputul acestui an de introducerea declaratiei unice 112, care a complicat lucrurile pe partea de completare si procesare a declaratiilor nominale de CAS. O estimare simpla, fundamentata pe statisticile disponibile in acest moment, arata ca in luna martie pentru circa 260.000 de salariati s-au facut plati de contributii sociale (CAS) la bugetul public de pensii, insa acestia nu au primit nici punctaj corespunzator in sistemul de pensii de stat, nici contributia aferenta Pilonului II in contul lor personal”, a declarat Andanut.

Ce pierd acestia? In primul rand, nu li se acumuleaza niciun punctaj in sistemul public de pensii si, in al doilea rand, nu primesc nici contributia aferenta Pilonului II.

„De fapt, observam acum cum transparenta deplina a modului in care functioneaza Pilonul II de pensii private scoate la iveala anumite probleme din sistemul de procesare a declaratiilor de CAS si de colectare a contributiilor in sistemul public de pensii. [i]Cei afectati in drepturile lor de aceasta stare de fapt, adica salariatii, ar trebui sa constientizeze aceasta problema si sa sesizeze autoritatile competente in domeniu[/i]”, a subliniat CEO-ul Allianz-Tiriac Pensii.

[b]Numarul „conturilor goale” este in scadere[/b]

Chiar daca ponderea conturilor nealimentate intr-o luna este in crestere, numarul conturilor goale (in care nu s-a livrat nicio contributie, nici macar 1 leu, desi apar in avidentele CNPAS – n.r.) este in scadere, sunt reprezentantii pietei.

„Numarul conturilor goale este in continua scadere si se situeaza in prezent undeva la 6%, comparativ cu 2010, cand ponderea acestora era de 7% din total”, a precizat Radu Bragarea.

Totodata, Eugen Voicu a declarat ca la Aviva conturile goale sunt pe un trend descrescator, in ton cu piata, iar factorii care genereaza acest lucru sunt, probabil, o disciplina mai mare la nivelul angajatorilor, cat si un interes mai mare al participantilor de a li se vira contributiile catre fondurile de pensii private (Pilon II).

Acesta considera ca se va mentine trendul actual si [b]va exista o imbunatatire a numarului de participanti care vor avea platite contributiile la zi[/b].

Ioan Vreme a observat ca ponderea conturilor goale in totalul conturilor participantilor devine din ce in ce mai putin semnificativa. „La Generali Pensii am ajuns sa avem doar 6% „conturi goale” din totalul celor 507.836 existente in luna aprilie 2011, ceea ce nu poate decat sa ne bucure”.

Insa, mai putin imbucurator este faptul ca media contributiilor platite si, prin urmare, sumele acumulate in conturile individuale nu se ridica, cel putin deocamdata, la valori semnificative, potrivit lui Vreme.

„Aceasta situatie are totusi si o justificare: avem doar 3 ani de colectare a contributiilor, a existat un an de stationare a nivelului acestor contributii la 2% si, in plus, abia in viitorii ani, se estimeaza a se atinge plafonul maxim al contributiei de 6% din venitul lunar”, a spus oficialul Generali Pensii.

La nivelul pietei, numarul participantilor cu cel putin o contributie inregistrata de la inceputul functionarii sistemului de pensii administrate privat pana in luna martie a fost de 5 milioane, reprezentand 94,79% din total participanti, restul (5,94%) fiind conturi goale, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

De asemenea, numarul participantilor cu contributii in luna martie 2011 a fost de 3,07 milioane, reprezentand 58,23% din total participanti, in scadere atat fata de martie 2010, cand ponderea acestora era de 67,07%, cat si fata de decembrie 2010, cand inregistrau o pondere de 64,52%.

La sfarsitul lunii martie, un numar de 5,27 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), in crestere cu 5,35% fata de martie 2010. In acelasi timp, valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat a fost de 4,884 miliarde de lei (1,187 mld. euro), cu 64,62% mai mare decat in martie 2010.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
UE îi răspunde lui Donald Trump. Îşi suspendă riposta tarifară la taxele impuse de Trump pentru 90 de zile
UE îi răspunde lui Donald Trump. Îşi suspendă riposta tarifară la taxele impuse de Trump pentru ...
Sindicaliștii cer să discute cu Ciolacu și Bolojan două teme cruciale. Planul de înarmare gândit de Blocul Național Sindical
Sindicaliștii cer să discute cu Ciolacu și Bolojan două teme cruciale. Planul de înarmare gândit ...
Prognoza meteo 11 aprilie. Ninsori abundente în mai multe zone din țară. Peisaj de iarnă înainte de Florii
Prognoza meteo 11 aprilie. Ninsori abundente în mai multe zone din țară. Peisaj de iarnă înainte ...
Drob din carne de pui. Rețetă simplă pentru masa de Paște
Drob din carne de pui. Rețetă simplă pentru masa de Paște
Când va fi gata metroul de la Cluj-Napoca. Termenul estimat iniţial era anul 2031
Când va fi gata metroul de la Cluj-Napoca. Termenul estimat iniţial era anul 2031
Cum vopsești ouăle de Paște în mod natural și cum obții culori vii care să nu afecteze interiorul oului
Cum vopsești ouăle de Paște în mod natural și cum obții culori vii care să nu afecteze interiorul ...
Românii cumpără masiv aur. Cât de profitabilă este investiția în monede și lingouri
Românii cumpără masiv aur. Cât de profitabilă este investiția în monede și lingouri
Țara din UE în care au scăzut prețurile la locuințe. În România prețurile au crescut cu 40%, ultimele date de la Eurostat
Țara din UE în care au scăzut prețurile la locuințe. În România prețurile au crescut cu 40%, ...
Zeci de turişti, păcăliți cu cazare în Predeal, Constanţa sau Costineşti
Zeci de turişti, păcăliți cu cazare în Predeal, Constanţa sau Costineşti
Trei zodii care vor avea o lună APRILIE plină de ABUNDENTĂ
Trei zodii care vor avea o lună APRILIE plină de ABUNDENTĂ
INS: PIB-ul României  a crescut cu doar 0,8% anul trecut față de 2023
INS: PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut față de 2023
Programul Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan și Mega Image de Paște 2025. În ce zile sunt închise magazinele
Programul Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan și Mega Image de Paște 2025. În ce zile sunt închise ...
Semnificația ascunsă a sticlelor de Coca-Cola cu capac galben. Sunt foarte rare, iar oamenii se înghesuie să le cumpere
Semnificația ascunsă a sticlelor de Coca-Cola cu capac galben. Sunt foarte rare, iar oamenii se înghesuie ...
O nouă taxă pentru români din 2026. Sunt vizați cei care dețin case și terenuri
O nouă taxă pentru români din 2026. Sunt vizați cei care dețin case și terenuri
Cozonacul roz, noul trend culinar de pe Internet. Rețeta nu este deloc complicată: „Se coace 45-50 de minute până devine auriu”
Cozonacul roz, noul trend culinar de pe Internet. Rețeta nu este deloc complicată: „Se coace ...
Ce datorii mai are Prinţul Paul în România. O mare comanie l-a dat în judecată pentru 3.500 de lei
Ce datorii mai are Prinţul Paul în România. O mare comanie l-a dat în judecată pentru 3.500 de lei
Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii și credite la bancă – PROIECT
Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii și credite la bancă – PROIECT
Preț carburanți 10 aprilie 2025. Benzina a scăzut sub pragul de 7 lei/litru
Preț carburanți 10 aprilie 2025. Benzina a scăzut sub pragul de 7 lei/litru