- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensii private: randamentele ar putea \”bate\” inflatia cu 9 puncte procentuale

17 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii administratorilor de pensii private obligatorii estimeaza ca randamentele vor avea o valore medie anuala cuprinsa intre 1,5 si 9 puncte procentuale peste inflatie.
Pensii private: randamentele ar putea \bate\ inflatia cu 9 puncte procentuale

In timp, vor exista ani cu randamente mari si altii cu randamente mai scazute, insa acestea probabil vor fi peste inflatie.

Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, preconizeaza ca se vor inregistra randamente de 9 puncte procentuale peste inflatie, pe cand Gilles Sohm, directorul fondului AG2R, spera ca randamentele reale sa fie intre 5% si 7% in anul 2008. De altfel, multi dintre reprezentantii administratorilor de pensii private sustin ca este posibil ca randamentele anuale sa fie peste inflatie.

„Este greu de estimat valoarea randamentelor, intrucat se pare ca nu vom reusi in urmatorii ani sa atingem tinta de inflatie negociata cu organismele internationale”, a declarat Octavian Baritz, director general Zepter Fond de Pensii. „Daca este respectat principiul de pe piata bancara si mai ales pe piata titlurilor de stat, al realizarii unor dobanzi real pozitive, ar fi posibil ca randamentele medii anuale ale plasamentelor fondurilor de pensii sa fie mai mari cu 1,5-2 puncte procentuale decat rata inflatiei”, a mai spus Baritz.

Radu Craciun, directorul de investii al Interamerican Fond de Pensii, a spus ca fondurile de pensii private obligatorii pot avea in 2008 randamente nominale mai mari decat cele prognozate initial, de 7-7,5%, datorita cresterii dobanzilor pe termen scurt si lung si a posibilitatii de a investi pe bursa la preturi mai mici.

Craciun a declarat ca nu poate sti exact cat va fi randamentul real. El a explicat ca un randament nominal de 9%, pe fondul unei inflatii de 6% va aduce un randament real de 3%.

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a declarat ca nu se poate estima valoarea randamentelor pentru o perioada de 20-30 ani de contributii. Vor exista ani cu randamente mai mari si ani cu randamente mai mici, insa, per total, Oancea este de parere ca se vor obtine randamente peste inflatie.

Potrivit lui Mihai Seitan, directorul general al brokerului de asigurare Fincop, randamentele vor varia. In Europa, o valoare medie a acestora este de 7%, un nivel bun, in opinia lui Seitan.

Romanii, influentati de prestigiu si de agentii de marketing

Care au fost preferintele romanilor in alegerea unui fond de pensii? „Romanii s-au ghidat dupa prestigiul firmei, cat este ea de cunoscuta, dupa reclama, dupa prevederile schemei in care au fost trecute comisioanele fiecarui administrator. Insa, in cea mai mare parte, alegerea a depins de puterea de convigere a agentilor de marketing”, a declarat Mihai Seitan.

Reprezentantii fondului AIG sunt de aceeasi parere: „Pentru luarea unei decizii, romanii au fost influentati de campaniile de promovare, de prestigiul companiei pe plan local si international si de accesibilitatea agentilor de marketing ai companiei respective”.

Radu Vasilescu, directorul general al ING, considera ca angajatii au ales un fond de pensii dupa reputatia si expertiza administratorului fondului, dar si in functie de serviciile de consultanta si caracteristicile fondului pe pensii.

Numarul agentilor de marketing, inscrisi in campania de marketing a pensiilor private este de peste 250.000.

1.400 de nereguli inregistrate la CSSPP

Campania de marketing nu a fost lipsita de probleme, dar oficialii CSSPP estimeaza ca numarul neregulilor semnalate a reprezentat cel mult 1% din numarul celor inscrisi.

Pana in prezent, la arbitrul pensiilor s-au inregistrat aproximativ 1.400 de sesizari privind suspiciunea de aderare in mod fraudulos a potentialilor participanti la un fond de pensii administrate privat, potrivit reprezentantilor CSSPP.

Principala neregula semnalata de potentialii participanti se refera la faptul ca acestia se regasesc in evidenta Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) ca fiind semnatari a doua sau mai multe acte individuale de aderare, in conditiile in care fie nu au semnat nici un act de aderare, fie au semnat doar la un singur fond de pensii administrate privat, dar se regasesc ca fiind potentiali participanti ai unui alt fond.

„In aceasta campanie de aderare a fost semnalat un numar mic de dubluri, aproximativ 1% din totalul celor inscrisi”, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Au fost situatii in care potentialii participanti, „victime” ale acestor nereguli, s-au adresat, in mod direct, administratorilor pentru ale caror fonduri nu au semnat un act individual de aderare, solicitand solutionarea acestei situatii. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii au transmis arbitrului pensiilor solicitari de validare sau invalidare pentru cateva mii de potentiali participanti la pensiile administrate privat.

Mihai Seitan a declarat ca in campania de aderare la un fond de pensii au fost semnalate doar cateva mii de nereguli, cu mult mai putin fata de cat se astepta. Cele mai multe dintre acestea au fost adeziuni duble, persoanele responsabile de aceste fapte fiind cercetate penal.

„Aproximativ 2% din portofoliul Aviva a fost duplicat, aceasta tendinta inregistrandu-se de altfel la nivelul intregii piete”, a declarat Adrian Allott, CEO Aviva Pensii. „Am avut un numar mic de adeziuni duplicate intern, ceea ce inseamna ca acelasi client a fost inregistrat si cu alt agent de marketing Aviva. La inceput am avut o rata a erorilor de 5%, dar aceasta a scazut odata ce am acumulat experienta, atat noi cat si agentii de marketing”, a mai spus Allott.

Repartizarea nehotaratilor va fi direct proportionala cu cota de piata

Campania de aderare a romanilor la unul din cei 18 administratori se incheie joi, 17 ianuarie. „Repartizarea persoanelor care nu si-au ales un fond de pensii private obligatorii va fi direct proportionala cu cota de piata a fiecarui administrator, insa vor fi aplicate inca doua criterii: sexul si varsta”, a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Persoanele neinscrise prin optiune personala vor fi impartite in patru categorii, respectiv femei pana in 25 de ani, barbati pana in 25 de ani, femei cu varste cuprinse intre 25-35 de ani si barbati intre 25-35 de ani.

Fiecarui administrator de pensii private i se va distribui din fiecare categorie o pondere de participanti egala cu cota de piata pe care o are dupa cele patru luni de campanie. Alegerea se face aleatoriu, de catre un sistem informatic.

Dupa 3 ani, administratorii din pilonul II care nu au inscris peste 50.000 de participanti vor iesi de pe aceasta piata. Mihai Seitan preconizeaza ca nu vor ramane mai mult de 10 fonduri.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) estimeaza ca la pensiile obligatorii vor adera aproximativ 3,4 milioane de cetateni, din cei 3,6 – 3,7 milioane eligibili.

Cum se va distribui pensia

Reprezentantii AIG considera ca exista mai multe posibilitati prin care se va putea primi pensia, respectiv toti banii odata, transe lunare fixe pe o durata limitata de timp, transe lunare pana la deces, etc, insa totul se va decide prin intermediul unei legi. Aceasta urmeaza sa fie aprobata in maxim 2 ani.

„In lume, pensia se calculeaza in functie de suma existenta in cont si speranta de viata, care este diferita la barbat fata de femeie, dar se poate calcula si o speranta medie. Suma este data lunar de un distribuitor de pensii”, a declarat Mihai Seitan, directorul general al brokerului de asigurare Fincop.

Mircea Oancea de la CSSPP a spus ca in acest moment este greu sa estimeze metoda prin care se vor calcula pensiile si cum vor fi distribuite.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ministrul Educației dă vina pe sărăcie și pe modul de predare a profesorilor
Ministrul Educației dă vina pe sărăcie și pe modul de predare a profesorilor
Cum faci cafea la ibric prin metoda turcească. Secretele cafelei perfecte făcute acasă
Cum faci cafea la ibric prin metoda turcească. Secretele cafelei perfecte făcute acasă
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături de Patriarhul Daniel. Când va avea loc marele eveniment
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături ...
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe rafturi!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe ...
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo transferă bani în conturi de Revolut străine
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo ...
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...