- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensiile facultative, intre facilitati si retineri. Cum ar putea fi revitalizat sistemul

15 May, 12:35 • adrian.mihaltianu
Pensiile private facultative (Pilon III) sunt considerate de reprezentantii din domeniu ca fiind cel mai atractiv beneficiu extra-salarial din Romania, insa in vremuri economice dificile atat companiile cat si persoanele fizice au retineri in a mai suporta "o cheltuiala" in plus, gandindu-se mai mult la nevoile imediate. Vezi cum vad jucatorii din piata evolutia sistemului si cum poate fi revitalizat.
Pensiile facultative, intre facilitati si retineri. Cum ar putea fi revitalizat sistemul

„Prin decizia de la finalul anului trecut, odata cu modificarea Codului Fiscal, in care este prevazuta de la 1 ianuarie 2012 [b]deductibilitatea fiscala totala[/b] pentru contributiile angajtorilor in conturile de Pilon III ale angajatilor, pensiile private facultative devin cel mai atractiv beneficiu extra-salarial din Romania”, a declarat Radu Bragarea, director general Eureko Pensii.

De aceeasi parere este si Simona Ditescu, CEO-ul BCR Pensii, dar si Mihai Popescu, directorul general Aviva Romania.

Modificarea Codului fiscal a instituit de la aceasta data deductibilitatea fiscala totala (atat de la impozitul pe venit/profit, cat si de la toate contributiile sociale obligatorii) pentru contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), in limita a 400 de euro pe an (circa 144 de lei pe luna). In acelasi timp, este in continuare valabila deductibilitatea fiscala partiala (doar de la impozitul pe venit) pentru contributiile individuale (efectuate de fiecare persoana fizica in contul sau personal de pensie facultativa), potrivit APAPR.

„in situatia contributiei mixte se ajunge la o [b]deductibilitate cumulata de 800 de euro pe an[/b], totala pentru angajator si partiala pentru angajat, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca limita de 15% din venitul brut al angajatului respectiv”, a precizat Bragarea.

[b]Bonus la salariu sau pensie privata?[/b]

De cele mai multe ori angajatii aleg o crestere salariala in detrimentul unei contributii la un fond de pensii facultative, deoarece se gandesc la nevoile imediate. Dar ce e mai avantajos?

Comparativ cu oferirea unei prime (bonus in „cash”) sau a unei majorari salariale, o contributie platita de companie la un fond de pensii facultative (in beneficiul unui salariat) este cu 6,4% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata ale companiei (contributii in sarcina angajatorului), conform calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Ca urmare, oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,4% cheltuielile totale de personal si poate creste profitul companiei cu 7%-8%.

In acelasi timp, salariatul castiga la venitul sau net 2,7% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash.

Bragarea a subliniat ca nu trebuie uitat faptul ca Pilonul III este in esenta unul conceput pentru piata clientilor corporate. El a fost construit si lansat pentru ca angajatorii (companiile de dimensiuni mari sau mici) sa aiba un mod de fidelizare si retentie a angajatilor.

[b]Piata, impulsionata de deductibilitate[/b]

„Instituirea deductibilitatii fiscale totale este o masura ce poate determina pe termen mediu un apetit mai mare al angajatorilor pentru acest beneficiu extrasalarial, in conditiile in care regimul fiscal favorabil permite companiilor sa realizeze economii suplimentare prin comparatie cu alte tipuri de recompense”, a mentionat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata, administratorul celor doua fonduri de pensii facultative ING.

Aceasta estimeaza ca, in contextul mentinerii situatiei macroeconomice actuale, introducerea deductibilitatii fiscale totale sa genereze in urmatorii trei ani un impact suplimentar de [b]10-15% in evolutia numarului de participanti[/b] din sistemul de pensii facultative.

„Efectul deductibilitatii totale va fi in mod sigur unul pozitiv, putind determina chiar c[b]resteri de 20 -30% a numarului de companii[/b] ce opteaza pentru astfel de planuri, pentru ca asa cum stim, Pilonul III este de natura corporate. Astfel, aceasta schimbare stimuleaza in mod evident interesul angajatorilor pentru pachete integrate de beneficii de asigurari si pensii, ceea ce poate fi benefic pentru angajati, dar  si angajator pe termen lung”, a spus Mihai Popescu, directorulgeneral al Aviva Romania.

El a adaugat ca incurajarea economisirii individuale in sistem privat nu poate fi facuta decat prin masuri fiscale, dupa cum o dovedeste si practica din celelalte tari unde exista si functioneaza astfel de sisteme. „Desigur, inca se mai pot face foarte multe pentru a incuraja economisire individuala prin sistemul pensiilor multipilon, insa deocamdata , pana cand situatia economica a tarii nu va intra pe un trend pozitiv, alte masuri fiscale vor intarzia sa apara”.

Simona Ditescu, CEO-ul BCR Pensii a aratat ca acest beneficiu fiscal ar trebui sa influenteze in mod pozitiv atat numarul participantilor in sistem cat si valoarea contributiei medii.

[quote=Simona Ditescu, BCR]Din pacate pana in prezent rezultatele din piata nu indica o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut in principiu datorita situatiei economice inca dificile[/quote]

De aseamenea, Bragarea a aratat va atunci cand situatiile financiare ale companiilor din Romania si ale marilor corporatii nu vor mai fi impovarate de efectele negative ale crizei, cu siguranta [b]Pilonul III[/b], sustinut de masurile fiscale, [b]se va relansa[/b], atat in ceea ce priveste atragerea de noi participanti la sistem, cat si din punct de vedere al contributiei medii.

La randul sau, Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii, a precizat ca este oarecum normal si natural ca introducerea deductibilitatii totale pentru angajator sa majoreze interesul companiilor de a oferi beneficii angajatilor, sub forma unei contributii la o pensie facultativa.

„Cresterea numarului participantilor la Pilonul III este un fenomen strans legat de dezvoltarea economiei si de cresterea standardului de viata al romanilor. Ritmul de crestere al economiei de 1.5% este incurajator si da semnale de incredere insa, deocamdata, [b]este insuficient pentru saltul calitativ asteptat de romani[/b]”, a zis Ioan Vreme.

„La aceste constatari, insa, trebuie sa sadaugam si alte informatii care, din pacate, nu sunt deloc incurajatoare si favorabile Pilonului III. Realitatea arata ca deductibilitatea totala nu este nici suficienta si, adesea, nici inteleasa corect de catre angajatori. Practic, constatam ca [b]exista inca reticente ale angajatorilor in a profita de aceasta deductibilitate[/b] din cauza noutatii, din cauza evidentelor necesare la nivel individual si al companiei si, evident, cel mai important, din cauza propriilor bugete ale angajatorilor, si persistentei crizei”, a aratat Vreme.

El a adaugat ca toate aceste realitati se concretizeaza in reducerea numarului celor care platesc in continuare contributiile, cresterea numarului celor care suspenda plata (actiune legala si permisa de prospecte) si, in concluzie, in ciuda cresterii numarului de pesoane care intra in sistem, se ajunge la o stationare sau o [b]dezvoltare lenta a pensiilor facultative[/b].

[b]Alti factori care influenteaza evolutia Pilonului III[/b]

„Deductibilitatea totala este un pas important in promovarea sistemului, dar nu suficient; la fel de important este mediul economic si concurenta pe piata muncii. In situatia existentei unei stabilitati economice si a concurentei pe piata muncii din ce in ce mai multi angajatori ar fi interesati de diverse metode de retentive a angajatilor,  implementarea unui astfel de beneficiu fiind una dintre ele”, a explicat Simona Ditescu.

In acelasi timp, Cornelia Coman a declarat ca [b]revenirea economiei pe un trend usor crescator[/b], asa cum se prognozeaza pentru 2012, si o evolutie pozitiva pe piata fortei de munca, sunt factori ce ar putea determina cresteri mai accelerate pentru Pilonul III, in conditiile in care se traduc prin cresterea capacitatii de economisire a populatiei si „dezghetarea” politicilor de beneficii extra-salariale acordate angajatilor de catre companii. „Totusi, o astfel de evolutie nu are cum sa produca efecte pozitive imediate asupra companiilor sau a clientilor, cu atat mai mult cu cat vorbim inca despre o crestere economica marginala”.

De asemenea, Ioan Vreme a subliniat ca cele mai importante aspecte care vor influenta evolutia Pilonului III in acest an sunt continuarea trendului de crestere economica, precum si intelegerea importantei beneficiului unei pensii private facultative din partea angajatorilor.

„Alte riscuri cu impact asupra fondurilor de pensii din Romania sunt: inflatia (cu impact asupra rentabilitatii portofoliului), nivelul dobanzilor, cursul valutar, riscul de tara, piata bursiera, somajul, precum si nivelul salariului mediu”, a adaugat Vreme.

[b]Cati angajatori ofera salariatilor pensii facultative[/b]

La nivelul intregului sistem, in martie 2012, pentru 49,93% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 37,26% dintre participanti au platit singuri, iar 12,81% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor, potrivit CSSPP.

in cazul ING Activ, in 44% din totalul contractelor din portofoliu contributiile sunt realizate exclusiv de angajatori, in 13% – de angajatori impreuna cu angajatii iar in 43% dintre contracte contributiile sunt individuale, iar la fondul ING Optim, jumatate dintre contractele din portofoliu sunt cu contributii platite exclusiv de angajatori, 12% sunt cu contributii mixte, iar 38% cu contributii individuale.

Pentru 50% dintre participantii fondului Stabil (generali) angajatorul are partea sa de contributie fie exclusiv (respectiv doar angajatorul suporta contributia), fie alaturi de participant.

In cazul Aviva, proportia dintre participantii care isi platesc singuri contributiile si a celor carora le plateste angajatorul este echilibrata.

La Eureko Confort, 73% dintre participanti isi platesc singuri contributiile.

In ceea ce priveste fondul administrat de BCR Pensii, 52% din plati sunt virate prin intermediul persoanelor juridice. „Ne dorim ca acest procent sa creasca”, a spus Simona Ditescu.

La finele lunii martie 2012, cele 11 fonduri de pensii facultative aveau 269.794 de participanti, cu 17% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu doar 1,47% mai mult fata de luna precedenta. Activele nete administrate de fonduri au ajuns la 483,5 milioane lei, in crestere cu 33,1% fata de T1 2011.

Urmărește Daily Business pe Google News