Legislatia prevede ca in primul an de functionare a Pilonului II contributia participantilor sa fie de 2%, nivelul urmand sa creasca anual cu 0,5 puncte procentuale, astfel ca intr-un interval de opt ani sa ajunga la 6% din venitul brut. In 2009 nivelul contributiei trebuia sa creasca la 2,5% insa plafonul a fost pastrat la 2% din cauza problemelor bugetare.
„Piata Pilonului II se va trezi din amortire doar cu conditia respectarii unei promisiuni din partea guvernantilor: majorarea contributiei”, a spus Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii.
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a afirmat ca nivelul contributiilor va creste in 2010 la 2,5% din venituri, nu la 3% cum era prevazut in legislatie.
El a precizat ca in 2011 sau in 2012 va exista o crestere de 1 punct procentual a contributiilor, sperand ca nivelul de 6% sa poata fi atins chiar mai repede decat termenul prevazut.
„Cel mai probabil, nivelul contributiei va fi 2,5% in 2010. Numarul total de aderenti la fonduri va depasi probabil 5 milioane, iar nivelul activelor nete va creste usor peste 4 miliarde de lei (circa 1 miliard de euro)”, a spus Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii.
Emilia Bunea, CEO ING Fond de Pensii, a mentionat ca evolutia Pilonului II depinde „covarsitor” de modul in care autoritatile vor intelege sa o sustina, Romania avand cel mai redus nivel al contributiilor din intreaga lume – doar 2%.
„Este extrem de important, in opinia mea, ca Pilonul II sa continue nu doar sa fie alimentat cu contributii conform calendarului initial, ci in masura posibilului, sa ne gandim si la o eventuala crestere a acestora. In conditiile cresterii procentului de contributie la 2,5%, estimam ca piata Pilonului II va atinge in 2010 un volum de 4,4 miliarde lei”, a adaugat Bunea.
Phil Jones, directorul general al Aviva Pensii, se asteapta ca nivelul contributiei sa urce cu 0,5 puncte procentuale in acest an, astfel „sa ne reintoarcem pana la finalul anului 2010 sau inceputul lui 2011 la graficul stabilit initial de catre autoritati”.
El estimeaza ca performanta fondurilor de pensii este foarte probabil sa fie mai redusa, pentru ca revenim la niveluri normale ale dobanzilor pe piata financiara.
Un roman din trei nu primeste in cont contributia lunara de la angajator
Ioan Vreme a precizat ca doar 2 din 3 participanti, adica 66%, primesc in fiecare luna bani din partea angajatorului in conturile individuale pentru pensie. „33% este un procent foarte mare de neplati lunare”, a subliniat oficialul Generali Pensii.
Potrivit lui Phil Jones, datorita presiunilor si contextului economic exista posibilitatea ca in 2010 acest nivel sa mai creasca putin.
Si Andanut este de parere ca numarul conturilor nealimentate ar putea creste anul viitor, insa „numarul noilor intrati in sistem si o usoara crestere a salariului mediu brut vor compensa cresterea proportiei conturilor nealimentate lunar”, la fel ca in 2009.
Emilia Bunea a mentionat ca evolutia conturilor fara contributii este corelata in mod direct cu evolutia somajului.
„Pentru inceputul anului acesta ne asteptam in continuare la o crestere a somajului si, ca atare, este destul de probabil ca si ponderea conturilor goale sa creasca. Astfel, pentru finele anului 2009 estimam un procent de 32% de conturi fara contributii in ultima luna, iar pentru sfarsitul anului 2010 o majorare a acestuia la 36%”, a spus seful ING Fond de Pensii.
Pe piata vor ramane 9 jucatori
Pe piata pensiilor obligatorii (Pilon II) vor ramane la sfarsitul anului doar 9 fonduri, fata de 12 la finele lui 2009, dupa finalizarea tuturor fuziunilor.
„Dupa finalizarea fuziunilor in curs, vor ramane pe piata primii 9 jucatori, astfel ca piata se va stabiliza si consolida in 2010”, a declarat Crinu Andanut.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis, in iunie 2009, autorizarea definitiva a fuziunilor dintre Eureko si Bancpost si dintre BCR Pensii si Omniasig. Astfel, pe piata au ramas 12 fonduri de pensii private obligatorii, fata de 14 la finele anului 2008.
In septembrie, CSSPP a autorizat prealabil fuziunea dintre BCR si fondurile Prima Pensie si OTP, iar in decembrie, fuziunea dintre Eureko si fondul KD. Aceste operatiuni urmeaza sa primeasca autorizatiile definitive, probabil la inceputul anului 2010, ramanand pe piata doar 9 jucatori.
Procesul de autorizare a fuziunii in sistemul de pensii private (Pilonul II) cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Astfel, autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa consultarea participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant, conform arbitrului pensiilor.
Activele nete administrate de fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) au ajuns la sfarsitul anului 2009 la 2,38 miliarde lei (562 milioane euro), aproape triplu (+187%) fata de sfarsitul anului 2008, conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Numarul total de participanti la Pilonul II a crescut cu 8,4% in 2009, pana la 4,91 milioane aderenti.
Randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii, pe durata anului 2009, a fost de 17,7%, superior rezultatului de 11,5% inregistrat in 2008. De la lansare (mai 2008) si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au inregistrat un randament mediu anual de 15%.