Activele totale ale fondurilor de pensii private din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltate Economica (OECD) reprezentau la sfarsitul anului trecut 63,4% din produsul intern brut (PIB) cumulat al acestor state, potrivit datelor publicate recent chiar de OECD, citate de APAPR.
OECD reprezinta gruparea celor mai dezvoltate 30 de state ale lumii, cu o experienta de mai multe decenii in pensiile private si reforma sistemelor de pensii. In total, la sfarsitul anului trecut, cetatenii celor 30 de tari aveau economii sub forma pensiilor private in valoare de circa 15-16 trilioane de dolari americani.
Intre acestea, Elvetia, Olanda si Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depasind valoarea PIB.
In Australia, ponderea pensiilor private in PIB este de 92%, in Marea Britanie – 79%, iar in Finlanda, Statele Unite ale Americii si Canada depaseste 50%. Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) si Slovacia (4,7%).
„Romania trebuie sa mearga pe acelasi drum si sa stimuleze economisirea in sistemul de pensii private. In acest moment, cea mai importanta masura pe care statul trebuie sa o ia este revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii pentru pensiile private obligatorii (Pilonul II). adica virarea unei contributii de 3%, nu de 2,5%, catre conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanti activi din sistem”, a spus Crinu Andanut, presedintele APAPR.
Acesta a reamintit faptul ca, in cadrul acordurilor cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, UE), Romania s-a angajat sa revina cat mai rapid la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II, in primul an cu perspective de crestere economica.