- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensiile private, o afacere in care imaginea buna garanteaza profitul

16 Apr, 01:01 • Redactia DailyBusiness
La doar cateva saptamani distanta de start, piata pensiilor private a fost deja supranumita "afacerea deceniului". Insa pentru a aduce profit, business-ul ce va ajunge in zece ani la 10 mld. euro se va baza mai putin pe managementul stralucit al afacerii si mai mult pe imaginea buna a companiilor implicate.
Pensiile private, o afacere in care imaginea buna garanteaza profitul

Normele stricte impuse de autoritati cu privire la riscurile pe care si le vor putea asuma fondurile de pensii au dus la o situatie paradoxala. Desi piata este imensa – se estimeaza un numar de aproape 4 milioane de contribuabili – principalii jucatori se vor diferentia mai putin prin performanta de administrare si mai mult prin cota de incredere pe care o au in ochii clientilor.

„Nu va exista mare diferenta intre produsele de pe piata pensiilor private obligatorii. De aceea, increderea acordata companiei va fi un lucru esential”, spune Bram Boon, directorul general al unicei companii care a obtinut, deocamdata, licenta de operare pe piata pensiilor private, ING Asigurari de Viata.

Tocmai pentru ca imaginea buna se creeaza greu si se strica repede, principalii jucatori au pus deoparte bugete masive pentru promovare. O alta componenta importanta a afacerii este punerea la punct a unei forte de vanzari suficient de puternice pentru a atrage inca de la inceput masa critica de clienti care sa asigure profitul. Mai ales ca, ulterior, trecerea clientilor de la un fond la altul va fi destul de scumpa – o buna parte din contribuabili vor fi descurajati sa treaca la concurenta din cauza comisioanelor ce ar putea depasi 5% din activul net.

Iar regulile de promovare a afacerii va trebui sa tina cont de restrictiile impuse de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). De exemplu, in materialele promotionale nu se vor putea oferi garantii cu privire la castigul obtinut in urma administrarii fondurilor.

Asta nu inseamna ca planurile de afaceri sunt modeste. Piata de publicitate este cotata la 10 milioane de euro pe an. ING Asigurari investeste 1 milion de euro doar pentru promovarea produselor de pensii private facultative, iar Generali a anuntat investitii totale de 1,5 milioane euro.

Si Guvernul a pregatit 1 milion de dolari pentru campania de popularizare a sistemului, iar bursa asteapta cu interes intrarea pe piata a noilor companii. Expertii financiari spun ca fondurile de pensii private vor obliga Bursa sa devina mai transparenta, iar nivelul tranzactiilor va creste. Si domeniul asigurarilor va fi impulsionat. ING Asigurari de Viata a anuntat, de pilda, ca va angaja 20.000 de agenti de vanzari pentru fondurile de pensii private obligatorii.

Cine sunt actorii

Din 4 aprilie, ING Asigurari de Viata a devenit primul administrator autorizat de fonduri de pensii facultative din Romania. De asemenea, compania a primit si autorizarea prospectului schemei de pensii facultative ING Clasic, urmand ca CSSPP sa analizeze si sa autorizeze si un al doilea fond- ING Optim.Astfel, ING Asigurari va putea incepe colectarea contributiilor de pensii facultative incepand cu luna mai.

Alte companii care sunt in diverse faze ale procesului de autorizare sunt BCR Asigurari de Viata, Aviva Romania si Allianz-Tiriac.

De altfel, zeci de banci si institutii financiare si-au anuntat intentia de a activa pe piata pensiilor private. Printre ele se numara companiile israeliene Kardan NV si Menorah Mivtachim Holdings, compania olandeza de asigurari Aegon NV, a doua companie de asigurari din Olanda, care ar putea intra pe piata intr-un parteneriat cu Banca Transilvania. Si SIF Transilvania este interesata sa infiinteze o companie de gestionare a fondurilor de pensii private.

[quote=Mircea Oancea, presedinte CSSPP]Pana la finele anului vom avea cel putin 8 companii de pensii private facultative, in conditiile in care primele contributii sunt asteptate la sfarsitul lunii mai[/quote]
Omniasig Viata, de pilda, va intra pe piata cu o oferta completa, spun oficialii companiei. Ei considera ca pensiile obligatorii sunt importante deoarece creaza o masa de clienti din toate categoriile de venit, in timp ce pensiile facultative se vor adresa in primul an doar segmentului corporate. Potrivit declaratiilor Monicai Pavelescu, director de marketing in cadrul directiei Pensii Private, targetul Omniasig Viata este sa obtina 10% din piata pensiilor private.

Aviva este pregatita sa ofere cele mai bune produse de pensii astfel incat sa devina jucatorul numarul unu pe piata pensiilor private obligatorii, declara cu optimism directorul general Aviva Romania, Shah Rouf. El estimeaza ca peste 600.000 de persoane vor aplica pentru o pensie privata in primii ani de functionare a pietei.

Certinvest, care administreaza investitii pe piata romaneasca de peste 10 ani, spune ca va administra fondurile de pensii intr-o maniera similara celei de administrare a fondurilor deschise de investitii, cu un sistem de costuri scazute.

In 2008, pensiile facultative vor avea o piata de 200.000-300.000 de participanti, iar pensiile private obligatorii vor avea un potential de 2,5 milioane de participanti. Companiile de administrare vor gestiona o piata totala a fondurilor de pensii obligatorii de 1 miliard de euro, incasari care vor creste cu un miliard de euro pe an.

Cu privire la rata minima admisa de rentabilitate, „CSSPP va stabili un asemenea prag, ulterior, in functie de rata medie a rentabilitatii fondurilor ce vor fi administrate pe aceasta piata, dar dupa o perioada de timp in care acestea vor functiona”, spune Florentina Stefanescu, director la directia Comunicare si Relatii Internationale CSSPP.

In ceea ce priveste structura comisioanelor practicate de administratori, exista doua praguri principale. Cuantumul maximal al comisionului de administrare perceput de catre SAI (societati de administrare a investitiilor) la nivelul mediu al activului este stabilit de lege la 0,6% pe an pentru pilonul II si la 2,4% pe an pentru pilonul III (pensii facultative – n.r.). „Acestea vor fi probabil nivelele initiale dupa care, in timp, ne asteptam ca aceste procente sa scada”, declara Rusu.

Al doilea comision este cel de distributie, care va fi folosit de catre SAI pentru a plati agentii de marketing si pentru a crea si imbunatati canalele de distributie. Cuantumul acestui comision este de 2,5% pentru pilonul II si 5% pentru pilonul III.

Fondurile de pensii vor da anual rapoarte clientilor. In cazul unor probleme, va exista si un fond de garantare, iar clientii vor fi liberi sa-si mute banii la un fond mai rentabil daca doresc.

Modalitatea de plata a pensiilor private va fi reglementata printr-o lege speciala, care va fi elaborata in urmatorii trei ani, potrivit reprezentantilor CSSPP.

Calendarul de intrare pe piata

Faza de autorizare si avizare a administratorilor de pensii, agentiilor de marketing, depozitarilor si auditorilor pentru pensiile obligatorii a inceput pe 10 aprilie si va dura cel putin trei luni.

De luna viitoare, vor putea fi cumparate primele produse de pensii private facultative.

La inceputul lunii august, va incepe procesul de aderare a contribuabililor la fondurile de pensii private obligatorii, iar de la 1 ianuarie 2008 vor aparea primele contributii pentru acest segment.

Incepand din august, contribuabilii au la dispozitie patru luni pentru a opta pentru un fond de pensii obligatorii. Daca nu-si vor exprima optiunea, ei vor fi distribuiti aleatoriu, pe baza unui algoritm care ia in calcul baza de clienti deja atrasa de jucatorii din piata. De aceea, devine extrem de importanta forta de vanzari din primele luni, precum si sistemul de distributie.

Vanzarea produselor de economisire este conditionata de o retea puternica de distributie, pe care doar bancile si companiile de asigurari o detin in prezent. Numarul agentilor de pensii private angajati de societatile de asigurari va fi de ordinul zecilor de mii, iar recrutarea lor se face inclusiv printre clientii actuali ai companiilor de asigurari.

Cine si cat economiseste

La pensiile facultative pot contribui toti angajatii cu varsta de maximum 52 de ani si jumatate, care sa le permita sa plateasca timp de 90 de luni, pana la 60 de ani, o contributie lunara de maximum 15% din veniturile brute. Legea permite o deducere fiscala din baza de impozitare de cate 200 de euro, atat pentru angajat cat si pentru angajator.

In cazul pensiilor obligatorii, in sistem vor fi atrasi toti salariatii sub 35 de ani, care vor plati 2% din venitul lunar brut. Si pentru cei intre 35 si 45 de ani sistemul va fi deschis, insa numai pe baza de optiune personala.

Conform estimarilor din piata, in primul an de functionare sistemul pensiilor private va valora 150 de milioane de euro in active administrate. De asemenea, in primii trei ani piata va ajunge la 1 miliard de euro, ritmul urmand sa se accelereze pana la 10 miliarde de euro dupa primii zece ani de functionare.

Schimbari in politicile de HR

Cresterea deductibilitatii fiscale in anii urmatori va contribui la atractivitatea sistemului facultativ de pensii. Astfel, va fi posibil ca angajatorii sa ofere pachete salariale care sa cuprinda si plata unor cote de participare la pensiile private ale angajatilor. In plus, pe masura ce salariile vor creste, cei care vor contribui la o pensie facultativa vor depune sume mai mari.

„Cresterea nivelului de deducere fiscala este o problema care se poate rezolva in functie de posibilitatile financiare la nivel macroeconomic, dupa analize si calcule specifice constituirii bugetului de stat si care va impune modificarea corespunzatoare a Codului Fiscal”, a spus Florentina Stefanescu, Director Directia Comunicare si Relatii Internationale CSSPP.

Controverse legislative

Marimea comisioanelor pentru administrarea fondurilor de pensii si plata TVA reprezinta o problema pentru reprezentantii sindicatelor. Potrivit declaratiilor acestora, valoarea celor doua comisioane cumulate inseamna 20-25% din valoarea totala a contului, la o perioada de cotizare de 35-40 de ani.

Razvan-Alexandru Rusu, analist financiar Certinvest precizeaza insa ca „in Romania, legislatia nu permite o rata de taxare mai mare de 5,5% pentru pilonul II (pensiile obligatorii – n.r.). Asadar, teama de suprataxare este nejustificata din punctul de vedere al legislatiei in vigoare. Mai mult, conform calculelor Asociatiei Romane de Actuariat, Romania va avea cel mai mic nivel al ratei maxime legale de taxare din regiune”.

In schimb, plafoanele de contributie, de 2% din venitul brut pentru pensiile obligatorii, respectiv de 15% din venitul brut pentru cele facultative, sunt considerate prea mici de unii jucatori.

[quote=Bram Boon, director ING Asigurari de Viata]2% este un procent mult prea mic, care nu va ajuta la dezvoltarea pietei[/quote]
Pe de alta parte, Cristina Nitescu, director de pensii la Omniasig, spune ca „pensiile facultative pot fi folosite de angjatori pentru a-si fideliza angajatii. De ce sa limitam la 15% acest plafon? Poate patronul vrea sa ii dea mai mult angajatului”.

„Plafoanele vor creste in urmatorii ani. Estimez ca, in urmatorii 8 ani, se va ajunge la un nivel de 6% in ceea ce priveste pensia obligatorie. In viitor, se va ajunge la a oferi contribuabilului dreptul de a alege cu cati bani va contribui la fond”, spune si Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

De asemenea, o alta propunere a CSSPP ar putea face valuri in piata. Posibila interzicere a intrarii in jocul pensiilor private a companiilor cu actionari off-shore sau controlate de asociatii sindicale ar putea afecta Asirom, unde unul dintre actionari este fondul de investitii Broadhurst Investments, inregistrat in Cipru, dar si Allianz Tiriac Asigurari, unde compania off-shore Vesanio Trading detine 44% din actiuni.

Riscuri reduse

Fondurile private de pensii vor fi ferite de riscuri din categoria FNI. „Pensia privata a aunui contributor la o schema de pensii private va fi acoperita in proportie de 70-80% de Fondul de Garantare al sistemului in momentul platii, insa nu exista riscuri de cadere a unui fond de pensii”, spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP. „Daca o companie care administreaza un astfel de fond va da faliment, atunci fondul va fi transferat temporar unui alt administrator, sub administratie speciala”.

In plus, fondurile private de pensii nu vor putea investi decat in actiuni cotate fie pe pietele reglementate din Romania, fie pe cele din spatiul economic european.

„In ceea ce priveste siguranta investitiei aceasta este similara pentru toti actorii de pe piata. Prevederile legale stabilesc ca toate fondurile de pensii vor avea banca depozitara care va certifica corectitudinea evaluarii activelor precum si limitari prudentiale de expunere pentru investitiile fondurilor”, spune si Razvan-Alexandru Rusu, analist financiar Certinvest.

Piata pensiilor private ar putea avea un randament anual de 7-10%. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii private pot plasa pana la 70% din active in titluri de stat, instrumentele financiare cu cel mai mic grad de risc, dar si cu cel mai scazut randament si doar maximum 5% in actiuni.

Economisire pe termen lung

Business-ul care va asigura „o batranete linistita” milioanelor de romani ce vor intra in sistem va avea randamente diferite, in functie de alegerea administratorului si a schemei de economisire.

Un calcul realizat de analistii Allianz arata ca o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani ar putea aduce o pensie de 140 de euro, pe timp de 15 ani. Estimarile vizeaza un randament mediu anual de 7%.

Un alt calcul, realizat de ING, arata ca la o contributie lunara mai mare, de 100 de euro pe luna, timp de 30 de ani, suma disponibila se va ridica la aproape 80.000 de euro.

Experienta europeana

Cel mai bun sistem de pensii private este considerat cel din Danemarca. In Europa de Est, sistemul s-a dezvoltat inegal. Daca in Estonia a fost un succes (94% dintre contribuabili contribuie la fondurile private, sistemul fiind lansat in 2002), in Croatia si Cehia, nivelul este la doar 25%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl aduce mari oferte de Crăciun. 4 noiembrie vine cu prețuri fără concurență
Lidl aduce mari oferte de Crăciun. 4 noiembrie vine cu prețuri fără concurență
Explozie pe șantierul A7. Un muncitor a murit în condiții teribile
Explozie pe șantierul A7. Un muncitor a murit în condiții teribile
Meteo 3-7 noiembrie. ANM anunță schimbări radicale de vreme în România
Meteo 3-7 noiembrie. ANM anunță schimbări radicale de vreme în România
Sărbători noiembrie 2024. Mari Sfinți sunt celebrați luna aceasta
Sărbători noiembrie 2024. Mari Sfinți sunt celebrați luna aceasta
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia