Miercuri, 21 septembrie, în ședința de Guvern, a fost pusă în discuție problema pensiilor speciale, iar ministrul Marcel Boloș a declarat că România nu trebuie să elimine pensiile speciale. Acesta a subliniat faptul că pensiile speciale există în toată Uniunea Europeană, iar neîntelegerea cu Comisia Europeană ar fi din cauzată de terminologie. În acest context, ministrul Fondurilor Europene, consideră că este nevoie ca UE să întețeagă că nu este vorba de „pensii speciale”, ci de „pensii ocupaționale” sau „de serviciu”.
„Prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională. (…) noi ca stat membru putem spune că noi în legislația națională, nu avem (n.red de pensii speciale), avem pensii ocupaționale, pensii de serviciu”, a declarat Boloș
Ministrul Fondurilor Europene a mai adăugat că în toate țările Uniunii Europene există categorii de pernsionari care beneficiază de pensii speciale și că ar fi anormal ca România să fie singura țară din UE care se le elimine. România trebuie să îndeplinească un jalon din PNRR care presupune alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contributivității până la finalul acestui an. Într-o emisiune Digi24, ministrul, referindu-se la jaloanele PNRR care privesc pensiile, a explicat faptul că este necesară regândirea acestora, din moment ce aplicarea anumitor modificări poate duce la scăderea semnificativă a veniturilor care vin din pensii.
„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică. Pentru că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele, sau singura țară din Uniunea Europeană care să eliminăm.”, a mai punctat ministrul.
Te-ar putea interesa și: Marius Budăi, noi declarații despre majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie. Ce bani vor primi românii