- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensionarii scapă de stres! Banii necuveniți din recalcularea pensiilor nu mai trebuie returnați!

08 Oct, 18:11 • Bugiu ⁠Ana Maria
Pensionarii care au primit sume necuvenite din recalcularea pensiilor nu vor mai fi obligați să le returneze, conform unei propuneri legislative adoptate de Senat. Această modificare se aplică, atât pe sumele din vechea lege a pensiilor, cât și pe cele din noua lege, dacă au fost acordate eronat.
Pensionarii scapă de stres! Banii necuveniți din recalcularea pensiilor nu mai trebuie returnați!

Pensionarii care au primit sume necuvenite în urma recalculării pensiilor din cauza erorilor de calcul nu vor mai fi obligați să returneze aceste sume, conform unei propuneri legislative recent adoptate de Senat, prima cameră sesizată. Această propunere vizează completarea Legii 125/2014, care scutește de la plată anumite debite provenite din pensii, potrivit Antena 3 CNN.

În urma acestei modificări, nu doar sumele acordate conform vechii legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010), ci și cele rezultate din recalculările realizate conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023) vor fi exceptate de la returnare în cazul în care au fost acordate eronat.

Te-ar mai putea interesa și: Pensionarii au parte de ajutor de încălzire în iarna 2024-2025. Suma pe care vârstnicii urmează să o primească de la stat

foto: pensionari

Senatul impune reguli drastice. Banii necuveniți ai pensionarilor vor putea fi recuperați

Nu doar sumele acordate în baza vechii legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010), ci și cele rezultate din recalcularea pensiilor potrivit noii legi a pensiilor (Legea 360/2023) vor fi exceptate de la returnare, dacă au fost acordate eronat.

Concret, legea actualizată va specifica că “prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.

Pentru a implementa aceste noi prevederi, autoritățile vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a actualiza normele Legii 125/2014, după intrarea în vigoare a noii legi. De asemenea, este important de menționat că proiectul de lege trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților, promovat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni efectiv aplicabil.

Noua lege va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării.

Te-ar mai putea interesa și: Schimbare neașteptată la plata pensiilor! La ce să se aștepte pensionarii din octombrie?