spune Bogdan Apetri, proprietatul Kaban Boutique din Vatra Dornei, citat de Ziarul Financiar.
Te-ar putea interesa și: Turismul de masă, afectat de creșterea prețurilor la gaze și energie electrică. Semnal de alarmă tras de oficialii APT
Creşterea costurilor şi presiunea asupra pensiunilor vin şi după o vară în care rezervările au fost mai puţine faţă de anii anteriori. Anul acesta, preţurile la cazare au fost majorate de unele pensiuni cu 10-15%, însă alte pensiuni au ales să scumpească doar serviciile de masă, în timp ce câteva nu au majorat deloc preţurile.
De altfel, operatorii din industria turismului au fost greu afectați de criza facturilor. Ca să facă economie, mulţi îşi vor închide hotelurile şi pensiunile până la Crăciun şi Revelion.
O pensiune din Râșnov va fi închisă toată luna noiembrie din cauza facturilor mari. Cele 19 camere și patru apartamente vor fi puse din nou la dispoziția turiștilor abia de sărbători, informează știrile protv.
„Sistemul de încălzire a fost în așa fel refăcut încât să putem, în funcție de gradul de ocupare, să putem distribui căldură, apă caldă, doar pe acele segmente de camere. Facturile au crescut, cred că mai mult de 20%, în unele cazuri s-au triplat, drept dovadă și prețurile noastre de cazare și restaurant s-au mărit”, a declarat Loredana Dogariu, administrator pensiune
„Vom vedea foarte multe unități închise temporar. Partea de energie înseamnă foarte mult din costurile de operare astăzi. Noi încercăm să negociem cu autoritățile, să găsim forme de sprijin”, consideră Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România
De asemenea, facturile imense la curent și gaz reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mai mulți proprietari de pensiuni din Sibiu. Dacă unii încă speră ca prețurile să mai scadă, alții au decis, sau iau în considerare, soluții drastice pentru a face economie, informează Ora de Sibiu.
Pentru unii dintre ei, singura soluție o reprezintă închiderea pensiunii pe perioada iernii:
„Noi închidem, pentru că nu poate nimeni să încălzească toată pensiunea pentru o cameră sau două. Turiștii țin luminile și ventilatoarele deschise, nu poți să le spui să stingă lumina. Să vedem cum evoluează vremea, dacă este cald poate ținem deschis în luna decembrie, însă în februarie, martie, aprilie va fi închis totul”, spune Ion Cazacu, administratorul pensiunii ”Perla Sibiului”.
Alte pensiuni din Sibiu se gândesc și ele să pună lacătul pe poartă din aceleași motive. Culina Pop, administrator la pensiunii ”Millenium”, ia în considerare soluția de a închide pensiunea, mai ales dacă veniturile nu vor acoperi cheltuielile.
„Nu se pot acoperi cheltuielile deloc, noi am avut pierderi de 85% în pandemie. Acum stăm să ne gândim, să vedem ce urmează. Momentan avem niște facturi foarte mari. Dacă la un apartament este foarte greu, la noi vă dați seama… Poate și noi închidem. Am auzit și pe alții care vor să închidă. (…)Suntem în dubii să vedem ce facem, sunt foarte multe investiții de făcut la o pensiune și nu iți mai poți permite să le faci. Nu poți să câștigi vara cât să plătești iarna”, a spus administratorul pensiunii.